Helium pisze:Jeśli można spytac co to jest to ZLO???
Wybacz ze odpowiadam pytaniem na Twoje pytanie ale chcialbym najpierw zapytac jak dlugo grasz na FX?
edit:
niewchodzac w niepotrzebne gadki szmatki:
Avatar i podpis FX to ZLO jest to forma mojego niedojrzalego (licealnego) buntu ktora wybralem aby pozalic sie calemu swiatu ze nie odnosze sukcesow na FX.
widzialem filmik ktory Stforex wkelil w innym jurnalu i zaczalem przegladac jego kanal.
jest jakas zla/dobra opinia o nim?
Ciekawe rzeczy mowi.
Jest traktowany jako guru. Ale uwaga z łatkami autorytetów. Osobiście polecam podejście całkowicie krytyczne do tych materiałów. Przemyśleć i jeśli ktoś się z tym zgadza, to ok, jeśli nie, to nic na siłę.
No i ważna rzecz - dużo mówi o akcjach. Na Forex jest raczej ciut inaczej.
Zasady ktorymi kieruje sie otwierajac i zamykajac pozycje na FX:
TF M5 minimum do wyznaczenia LT
Gdy cena zbliza sie do wyznaczonej LT szukam pinbarow, engoulfing lub formacji 1-2-3 (1-2-3 rzadziej lecz postaram sie bardziej przekonac do tego)
Zwracam duza uwage na silne S/Ry wyznaczone na TF D1. Mam na uwadze slabsze S/Ry wyznaczone na TF D1
Biore pod uwage zmiennosc dzienna Edka/Day i przypisuje mu srednia wartosc 140 pipsow/day
Biore pod uwage godziny publikacji danych i patrze w ktorym punkcie jestesmy na wykresie. Jesli jest cos do zagrania to gram. Jesli mam otwarta pozycje i ida wazne dane a jestesmy w nieciekawym punkcje wykresu to zamykam z palucha lub przyblizam SL.
Patrze na PA od D1 do H1. Rysuje LT niezaleznie od kierunku ale gram tylko w kierunku PA na odbicia lub przebicia.
Optymalne zagranie oddalajac sie od S/R + 3 odbicie od LT + zmiennosc Edka/Day okolo 40 - 70 pipsow w kierunku zagrania + musi byc miejsce na moje 40 pipsow co dawaloby lacznie troche mniej niz srednia zmiennosc Edka/day
Mierze odleglosc do kolejnego S/Ra, zeby moje 40 pipsow zmiescilo sie przed silnym SRem
Mnej optymalne zagranie: odleglosc do slabszego S/Ra 40 pipsow kierunek LT wyznaczony do S/Ra
Jakie LT biore pod uwage: wyzsze gorki dla LT rosnacego, nizsze dolki dla LT malejacgo. Fajnie jak poczatkiem LT jest jakis pin bar przynajmniej na H1 na silnym S/R.
RR: minimum 1:2 preferowany 1:4
SL: plynny od 7 to 12 pipsow - w zaleznisci jak uda sie otworzyc pozycje. Bede pracowal nad tym zeby zawsze byl mniejszy niz 10 pipsow. SL musi byc ustawiony okolo 2 pipsy za 3 odbiciem od LT
TP: Jesli jest miejsce to 40, jesli jest ciasno 30. Jesli zlape 2 x SL to TP zmniejszam do 20 pipsow zeby odbic strate na depozycie i znow poczuc sie komfortowo.
3 x SL = dyskwalifikacja. Zamykam platforme.
BE ustawiane po pierwszym swingu ale nie pozniej niz po 20 pipsach na plus.
Ilosc wejsc dziennie: optymalnie 1, max 2. Czasami wcale.
Jesli zmiennosc Edka/Day przekroczy 100 pipsow - wylaczam platforme i ide sie zrelaksowac