Dywergencje by San Pellegrino

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
pawel2907
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawel2907 »

San Pellegrino pisze:Bardzo silny trend na kablu, dane były pozytywne ale nic nie trwa wiecznie. Oddaliłem sobie wykres, żeby przeanalizować sytuację i okazało się, że rajd rozpoczął się właśnie od dywergencji na wykresie wykreślona ta po lewej.

Obrazek
hosting images

ale RSI nie bylo przeciez ,,zdywergencjonowane" hehe

zerknij na D1 jaki tam masz pin bar 12.03 i od niego wzrost
Miej nadzieję na najlepsze, ale zawsze bądź gotów na najgorsze.

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Dywergencje, a luki weekendowe

Nieprzeczytany post autor: San Pellegrino »

Było mistrzu, jeżeli chodzi tobie o tą idealnie poziomą kreskę - to też jest dywergencja sugerująca zmianę trendu. Nie jest tak silna jak ta po lewej ale na takie formacje też trzeba zwracać uwagę. Nie wszystkie wejdą, nie każda jest prawdziwa, zamierzam przez weekend poczytać trochę o dywergencjach ukrytych, podobno takie też istnieją.
Jeżeli chodzi o zależność między lukami a dywergencją, to myślałem o tym wczoraj i ma to jak najbardziej sens. O ile nie masz konta w Oandzie, to prawdopodobnie twój broker nie pozwala ci grać na weekendzie i bardzo często w poniedziałek na wykresie widzisz tzw. lukę. Na dobrą sprawę coś takiego jak luka nie istnieje bo handel trwa 24 godziny na dobę,
Najprościej ujmując brokerzy zamykają nam rynek w piątek i otwierając w poniedziałek nie uwzględniają na wykresie ruchu ceny podczas weekendu.
Więc jeżeli w piątek widzisz dywergencję i nie ma już czasu na jej realizację, to bardzo możliwe, że "weekendowi" uczestnicy rynku kimkolwiek są - popchną cenę zgodnie z kierunkiem dywergencji tworząc nam poniedziałkową lukę.
Nasz broker po prostu nie pokaże tego "rajdu" na wykresie.
Wiele osób zastanawia się czy zostawić otwartą pozycję przez weekend, są zwolennicy i przeciwnicy, jest to kolejny przykład na to jak minimalizować ryzyko. Myślę, że warto zainteresować się tematem nawet jeśli nie zamierzacie grać dywergencją na co dzień.

Obrazek
upload pictures
Jestem noobem i jeszcze długo pozostanę

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Z czystej ciekawości wszedłem w trade w piątek wieczorem

Obrazek
upload images

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Nie wiem czy zadajesz sobie sprawę ale wskaźniki używają wartości Close świec.

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

RSI Closed

Wiem, i zdaję sobie sprawę, że powinno się w tym wypadku rysować linię do zamknięcia nie do cienia. Z tego powodu dywergencja na wykresie z luką nie powinna mieć takiego nachylenia i zdecydowanie powinna kończyć dołek na zamknięciu doji. Swego czasu miałem ustawione drugie RSI na jednym wykresie z medianą i dywergencje nie zawsze pojawiały się na obydwu jednocześnie. Myślałem też o tym, żeby wrzucić jedną RSI do otwarcia świec dla wzrostowych(poniżej poziomu 30) i drugą RSI do zamknięcia świec dla spadkowych (powyżej poziomu 70) dla bardziej precyzyjnego oznaczania dywergencji.
Wiem Esco o co chodzi ale powiem ci, że traktuję dywergencję jako taki ogólny wskaźnik zmiany trendu, niekoniecznie wyrysowanego z chirurgiczną precyzją, z tego powodu widzisz na moich wykresach linię od otwarcia do cienia, która z definicji może być nieprawidłowa ale daje mi generalny obraz tego co się dzieje z PA. Jeżeli jest potwierdzenie w formacji to atakuję jak widać po wczorajszej sesji z różnym skutkiem.
Wszystko jest do dopracowania.

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Esco miał na mysli to, że tak powinna być wyrysowana linia
Jak widzimy i jedna i druga wskazała to samo, nie twierdzę, ze tak będzie zawsze ale to obrazuje mniej więcej to co napisałem powyżej

Obrazek
free image hosting

BTW jak spojrzycie w lewo od ostatniej doji przy dołku tam też można wyrysować dywergencję, mocny sposób gry, okazje są wszędzie :wink:

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

EUR/GBP GBP/USD GBP/AUD

Dzień dobry
Tak sobie podglądam xe.com i widzę, że pojawiło się kilka potencjalnych luk. W tej chwili UJ wykazuję niewielką lukę, Mój trade EUR/AUD ma lukę wzrostową - spodziewałem się spadku.
Na wykresie dziennym EUR/GBP następuje zmiana sentymentu, mamy piękny młotek z czwartku i potwierdzenie w postaci bardzo ładnej świecy wzrostowej. Możemy spodziewać się luki, a także dalszych wzrostów na parze EUR/USD (mój cel 200SMA poziom 1,33375)

Obrazek
gif hosting

GBP/AUD
Kolejna potencjalna luka po piątkowej dywergencji, piątkowa świeca z wykresu D1 sugeruję dalszy spadek jako TP ustawiłbym 200SMA poziom 1,5260
Do tej pary podchodziłbym ostrożnie ze względu na poprzedni rajd na GBP/USD - Kabel osiągnął szczyt z początku listopada 2011, wcześniejsze wsparcie z sierpnia 2011 możliwa korekta po rajdzie co może potwierdzać przypuszczenia o spadku pary GBP/AUD

Obrazek
upload images

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Kabel wykres D1

Obrazek
free image hosting

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

San Pellegrino pisze:Tak sobie podglądam xe.com i widzę, że pojawiło się kilka potencjalnych luk.
Do otwarcia jeszcze trochę czasu zostało ,więc wszystko może się jeszcze pozmieniać. Pamiętam jak kiedyś po raz pierwszy zostawiłem otwartą pozycję na weekend i podglądałem notowania to w ciągu 2-3 godzin kurs na edku zmieniał się dość szybko 20-30 pips nawet ,więc to ,że teraz jest niewielka luka nie oznacza ,że taka na 100 % wystąpi :wink: Oczywiście to był mój pierwszy raz z otwartą pozycją w weekend i ostatni. Luki naprawdę bywają niebezpieczne i można zaliczyć MC bez wpływu na sytuację .Sam to kiedyś zrozumiesz dlaczego mało kto zostawia otwarte pozycję w grze daytradingowej.

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Wiem, rozumiem, też ktoś już mi o tym wspominał. Luki to miecz z podwójnym ostrzem jak zresztą cały forex. Wiem, że istnieje zależność między dywergencją, a luką opisałem to w sobotę kilka postów wyżej i logicznie myśląc wiele rzeczy z tego posta ma sens. Myślę, że musi być jakiś bardzo silny sygnał piątkowy aby potwierdzić moją teorię. Poza tym jak wiesz uskuteczniam strategię długoterminową więc takie dodatkowe potwierdzenie z dywergencji mogłoby mi pomóc w podjęciu decyzji o pozostawieniu pozycji na dłużej. Daytrading powinien kończyć się w piątek o 18 moim zdaniem także te moje analizy dotyczące luk bardziej przydadzą mi się przy Nocnym Marku. :wink:

ODPOWIEDZ