Dywergencje by San Pellegrino

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Dywergencje by San Pellegrino

Nieprzeczytany post autor: San Pellegrino »

Ze względów regulaminowych i praktycznych postanowiłem zacząć drugi dziennik do daytradingu, który uskuteczniam obok strategii długoterminowej.
Sam daytrading przysporzył mi w mojej krótkiej "karierze" na rynku forex samych problemów, pisałem wielokrotnie, że wydmuchałem już trzy konta stosując ten sposób gry, a w zasadzie nie stosując niczego i chyba głównie na ty polegał problem.
Postanowiłem rozejrzeć się za odpowiednikiem strategii "Nocny Marek", strategii, która będzie prosta i skuteczna na mniejszych interwałach czasowych.
Padło na dywergencję.
Pierwszy raz z pojęciem dywergencji spotkałem się oglądając dvd "Trading like a big dogs" autorstwa Petera Bain'a zwolennika MACD oraz punktów pivot.
Jego system zakładał grę na punktach pivot z MACD oraz RSI i właśnie podczas prezentacji pokazał jak wygląda dywergencja na MACD i jak stosować ją podczas gry na rynku forex.
Zacząłem drążyć temat i grzebać w sieci, z czasem zacząłem zauważać u innych oscylator stochastyczny czy CCI oraz......moje kochane RSI.
Na wszystkich trzech ludzie rysowali dywergencję.
Wiem, że oscylatory lagują i wiem, że często jest już po wszystkim gdy dają sygnał ale w tym przypadku jest inaczej i zaraz to wam pokażę....

SYSTEM

(interwały czasowe)
Gramy na wszystkich interwałach czasowych od M5 do D1, na każdym dostaniemy sygnał, ale ze względów praktycznych proponuję skupić się na M30, H1 i H4

(wskaźniki)
RSI ustawione na 7 i goły wykres, to na prawdę wszystko czego potrzebujemy

(pary walutowe)

Tu przeprowadziłem testy historyczne od stycznia 2012 roku do zeszłego tygodnia na wszystkich parach, które obserwuję przy strategii Nocny Marek i z wyliczeń wynika 3.7 sygnału dziennie.
Znowu ze względów praktycznych postanowiłem zawęzić ilość par do:
EUR/USD, USD/CHF, GBP/USD, USD/CAD, EUR/AUD oraz AUD/USD
Mam też w drugiej zakładce wszystkie pary Jenowe
Ostatnia para AUD/USD dała najwięcej sygnałów.
Dywergencja działa także na indeksach SP500 oraz złocie

(moment wejścia)

Obrazek
hosting images

Powyżej macie zrzut mojego dzisiejszego wejścia na parze AUD/USD
Po małym spadku widzimy RSI które przebiło poziom 30 i utworzyło nowy dołek po wyrysowaniu linii poziomej do następnego punktu RSI którą utworzyła ostatnia świeca przed młotkiem otrzymujemy tzw dywergencję wzrostową sugerującą koniec spadku i wzrost ceny.

Teraz uwaga najważniejsze.

Uznaję dywergencję wzrostową/spadkową jako wysoce prawdopodobną tylko wtedy gdy poprzedzająca ją świeca ma kształt:
1. Młotka
2. Doji (najmocniejszy sygnał)
3. Railway track
4. Pinbar
5. Bullish/Bearish engulfing pattern

Jeżeli spełnione zostały powyższe warunki wchodzę w trade od razu przy otwarciu świecy poprzedzającej jedną z pięciu wymienionych formacji.
Doji daje bardzo mocny sygnał szczególnie na wykresie H1 i H4 po osiągnięciu nowych szczytów.

(Stop Loss)

SL ustawiam ok 5 pipsów poniżej cienia ostatniej świecy, czasem zdarza się, że przed sygnałem miała miejsce mała konsolidacja wtedy 5/10 pips poniżej wsparcia, wszystko w ramach zdrowego rozsądku.

(Take Profit)

Odwieczne pytanie, bez którego nie powinno się nawet wchodzić w trade (teoretycznie). Można się podpierać FIBO, ja jestem konserwatywny i patrzę na poprzednie High i Low sesji, wsparcia, opory, linie trendu.
Przyjąć należy RR przynajmniej 2:1

Dywergencje mają różne klasy A/B są bardzo mocne, są mniejsze, są i fałszywe. W miarę rozwoju dziennika będę opisywał wszelkie udane jak i nieudane transakcje, na dzisiaj wystarczy. Paluchy bolą od pisania.
Pozdrawiam
SP
Jestem noobem i jeszcze długo pozostanę

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Może być trochę mało sygnałów co nie?

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

ilość i jakość sygnałów

Zależy, powiem tak nie warto oglądać zbyt wielu par bo oczopląsu można dostać, zależy czego oczekujesz od tradu, są tu gracze co zbierają 50 dziennie, na tyle spokojnie wystarczy, Wybrałem te najpopularniejsze, dywergencje to mega silny sygnał np w piątek jeżeli obserwujesz wykres i pojawia się dywergencja pod koniec sesji nowojorskiej to na 100% masz w poniedziałek lukę, sam tego nie wiedziałem dopóki nie zacząłem drążyć tematu, wróć na wykresach do luk i sam zobacz, wyrywa z butów.
Cały czas idą testy pomyślałem, ze się podzielę :wink:

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

San Pellegrino pisze:co zbierają 50 dziennie
Raczej bym powiedział w ten sposób ,są gracze co łapią PRAWIE codziennie 50 pips :wink: Nie każdy dzień jest kolorowy :D
San Pellegrino pisze:sam tego nie wiedziałem dopóki nie zacząłem drążyć tematu, wróć na wykresach do luk i sam zobacz, wyrywa z butów.
Dywergencje mi się nie podobają ,bo dla mnie są dwuznaczne . Za dużo bym się miotał :mrgreen: Ważne ,że Tobie się ta strategia podoba. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

San Pellegrino szukaj dywergencji przy open D1, często jest to codzienny punkt zwrotu na rynku i warto spojrzeć w to miejsce. Może poszukaj jakiegoś alarmu dźwiękowego, który ułatwi ci pracę na tylu parach i różnych TF. Powodzenia.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Dzięki za tipa brother :wink:
Choćby do określenia zmiany sentymentu na rynku można użyć dywergencji, gdzieś tu się natknąłem na podobny wątek ale ktoś chyba pisał już dawno, spróbuję to popchnąć, zobaczymy co z tego będzie

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

złoto

Pozwolę sobie wrzucić jeszcze jeden przykład na złocie z dzisiejszej sesji, cena idealnie dobiła do 200SMA

Jest to przykład bardzo silnej dywergencji dwa dołki sporo poniżej poziomu 30

Obrazek
image hosting adult

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Dywergencje to jest to co tygryski lubią najbardziej :D zapowiada się fajny dziennik, pozdrawiam i powodzenia życzę.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

Trzymam kciuki i na pewno będę zaglądał:) Akurat jedyny wskaźnik jaki staram się wykorzystywać to RSI 6 (w poszukiwaniu podstawowych dywergencji) ale wynika to głównie z tego, że jestem fanboyem Raczkafx... Może nauczę się od Ciebie czegoś co pozwoli temu nabrać głębszego wymiaru.

pzdr

Guma33
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guma33 »

No masz miałem iść spać a tu San Pellegrino nowy temat otwiera!! :) Powodzenia, masz wiernego kibica!

ODPOWIEDZ