Własne spojrzenie na rynek
Własne spojrzenie na rynek
Parę lat temu czytałem obszerne opracowanie tradera ukrywającego się pod nickiem ghost w którym opisywał swoje forexowe doświadczenia, i udzielił wielu fajnych rad , z których kilka stosuję do dziś (np fotel bujany typu slider , który zamiast bujać się jak inne to suwa się do przodu i do tyłu świetnie tym samym przypominając, że na rynku są tylko 2 kierunki - góra dół) . Radził również stosować powszechnie znane techniki czytania rynku (czyli PA) , ale zmienić je nawet w niedużym stopniu i zindywidualizować. Chodziło mu o różne zmiany, np przy pracy na interwale 1H przesunąć otwieranie i zamykanie słupka o 1 minutę czyli zamiast o 10.00 to 9:59. Sam od ponad roku z bardzo dobrym skutkiem stosuję (traduje na Ninji) ograniczenie wykresów forexowych wyłącznie do godzin sesji europejskiej , czyli 8.00 - 18.00. Oczywiście nie zawsze wygląda to tak doskonale jak na załączonych wykresach, ale w większości bardzo poprawia czytelność i jasno pokazuje kto tu rządzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
U dołu jest skala na której widać , ze wykres jest za 3 dni 17,18,19 kwiecień , z tym, że dane są obcięte do 18 a zaczynają się następnego dnia o 8.00 (te pionowe przerywane linie to właśnie rozdzielenie dni z luką od 18 wieczorem do 8 rano następnego dnia). Chodzi o to , że wykres obejmuje 10 godzin , czyli pomija aż 14 godzin a mimo wszystko jest jak zespawany a co najważniejsze pomija himeryczne ruchy końca sesji amerykańskiej i całej azjatyckiej.leszczu pisze:A tak z ciekawoście co mają przedstawiać dwa powyższe wykresy?
- mdmainside
- Gaduła
Długą listę masz na stronie http://www.ninjatrader.com/partnersWoŁodia pisze:Jaki broker udostępnia notowania na ninję i jaki koszt wydzierżawienia platformy?
Ja traduje w IB i stamtąd bezpłatnie mam notowania forexowe.
Jednorazowy koszt zakupu licencji ninji na 1 brokera to 995$ (ale za to dożywotnia aktualizacja). Są też różne wersje zakupu ratalnego i dzierżawy miesięcznej zaś do danych historycznych jest free
wciąż mam L na edku i potrzymam do 1,3195 choć jak zaraz nie wybije to w ciągu 20 - 30 minut zamknę. Nie założę dziennika bo nie chcę z nikim na temat PA dyskutować. Swój łomot zaliczyłem na tyle żeby nabrać skromności i w sprawie konkretnych tradów się nie wypowiadać.WoŁodia pisze:Tak jak i myślałem, siedzisz u jankesa w kieszeni. Strategia PA dała dziś rano zarobić było trochę nerwówki. Journala nie chcesz założyć?
pozdro
To jest ciekawe sam zacząłem się temu przyglądać a przynajmniej w pewnym stopniu czemuś podobnemu - na uwagę zasługuje wykres budowany ze świec 20-24 + parę innych warunków ( USDJPY ) podobnie wygląda AUDUSD
Dodano po 1 godzinach 44 minutach:
nast
Ja ograniczam do 20-24 jak niżej i bardzo ciekawie to wygladaa&z pisze:ograniczenie wykresów forexowych wyłącznie do godzin sesji europejskiej.
Dodano po 1 godzinach 44 minutach:
nast
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.