Ok, pora to jakoś podsumować, dlatego stworzyłem bardzo uproszczony plan pracy - oczywiście, wszystko może ulec zmianie - ponieważ tak naprawdę jestem jeszcze w fazie wybierania tematu oraz konstruowania poglądowego planu prezentacji - ale od czegoś trzeba zacząć
Temat pracy: Walutowe platformy transakcyjne na przykładzie Polski w latach 2005 - 2012 [jedno jest pewne, piszę o walutowych platformach transakcyjnych - nie jestem jednak do końca pewien, czy dobrze zdefiniowałem przestrzeń lat]
~Wstęp
Rozdział 1: Wstępne informacjie nt. Forex'a (oczywiście nazwy rozdziałów są jedynie poglądowe)
1) Podstawowe informacje na temat Forex'a:
a) Czym jest forex i jak funkcjonuje
b) Jego główne założenia (OTC, dźwignia, handel 24/h itd.)
c) Instrumenty rynku walutowego oraz najpopularniejsze pary walutowe
2) Forex w Polsce na przełomie lat 2005-2012:
a) ilość oferowanych platform transakcyjnych w Polsce
b) Ilość osób korzystających z platform
c) Obrót pieniężny na rynku polskiego rynku walutowego
d) Stosunek transakcji osób fizycznych do firm
Rozdział 2: Platformy transakcyjne rynku walutowego
1) Rodzaje platform transakcyjnych:
a) Platformy deskopowe (czy ten rodzaj platformy posiada inną nazwę?)
b) Platformy przeglądarkowe
c) Platformy mobilne (mobilne aplikacje)
+specyfikacja oraz przedstawienie wad i zalet poszczególnych platform, przykłady polskich brokerów i platform, z których korzystają.
Rozdział 3: Porównanie trzech najpopularniejszych platform w Polsce
1) I tu mam dwie opcje: opisać wyłącznie polskich brokerów oraz ich platformy, czy też ogólnie brokerów działających na polskim rynku.
2) I kolejne dwie opcje: osobne zestawienie 3 platform (Platforma 1, Platforma 2, Platforma 3) lub podzielenie rozdziału na osobne kryteria (np. wygląd platform, funkcjonowanie od strony technicznej, różnego rodzaju korzystne oferty ze strony brokerów, support itd.)
~Zakończenie
Bibliografia:
[No właśnie, czy istnieją jakieś wiarygodne publikacje dotyczące rynku walutowego (zarówno w Polsce, jak i na świecie), niekoniecznie w języku polskim. Na jakich pozycjach powinienem się skoncentrować, co warto przeczytać?]
Mam jeszcze kilka pomysłów, jednak nie wiem, w którym miejscu je ewentualnie umieścić:
1. Zarządzanie ryzykiem kursów walut
2. Najpopularniejsze strategie stosowane przez użytkowników platform
3. Koszty związane z inwestowaniem na rynkach walutowych w Polsce oraz wszelkie aspekty formalne
4. Dealing room - back office
5. Niebezpieczeństwa związane z używaniem mobilnych aplikacji
6. W jaki sposób zarabiają brokerzy i jakiego rodzaju opłaty pobierają