Praca licencjacka - walutowe platformy transakcyjne
JForex od DukasaEsco pisze:Pro Trader
Matatrader 4
Saxotrader
Dealbook360
To są platformy.
cTrader
to też platformy,
z ciekawości ile ich jest, znacie jakieś jeszcze ?
chociaż ograniczmy się do tych dostępnych dla klienta detalicznego (szaraka)

wybór jest raczej spory, ale trzeba odróżnić platformę od brokera, chociaż w niektórych przypadkach broker dostarcza swoje rozwiązania.
Witam.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Slick pisze:Powoli zastanawiam się nad tematem pracy licencjackiej, obecnie studiuję ekonomię na 2 roku. Już trochę tych tematów przerobiłem i ostatecznie zdecydowałem się na "Walutowe platformy transakcyjne na przykładzie Polski".
Czytać ze zrozumieniemziomekz pisze:JForex od Dukasa
cTrader
to też platformy

Pozdrawiam
Karol Marchewka
MaRCHeW masz racje, chociaż te co wymienił Esco też chyba nie są takie 'polskie'.
Slick co do pracy licencjackiej, to możesz zrobić przegląd w szerszym zakresie, nie ograniczając się tylko do platform desktopowych (na komputer PC) ale też na właśnie wszelkiego rodzaju platformy mobilne czy webowe...
Producenci oferują i takie i takie rozwiązania ale jednak nie wszyscy. Dodatkowo każdy reklamuje się tą mobilnością, a jednak występują znaczne różnice w działaniu czy pod względem funkcjonalności w platformach mobilnych.
Slick co do pracy licencjackiej, to możesz zrobić przegląd w szerszym zakresie, nie ograniczając się tylko do platform desktopowych (na komputer PC) ale też na właśnie wszelkiego rodzaju platformy mobilne czy webowe...
Producenci oferują i takie i takie rozwiązania ale jednak nie wszyscy. Dodatkowo każdy reklamuje się tą mobilnością, a jednak występują znaczne różnice w działaniu czy pod względem funkcjonalności w platformach mobilnych.
Dokładnie taki mam zamiar - poruszę też aspekt platform mobilnych
Powoli zbliżam się do precyzowania poszczególnych punktów pracy, jednak cały czas zastanawiam się nad tym, które z platform opisać - i czy zrobić to na zasadzie porównania, czy podzielić rozdziały na podrozdziały (co i tak będę musiał zrobić) dotyczące m.in. platform deskopowych, mobilnych itd. (jak zresztą trafnie zasugerował ziomekz - za co wielkie dzięki).

Panowie, jeszcze jedna kwestia - dotycząca źródeł. Z założenia praca ma być bardziej praktyczna, aniżeli teoretyczna - jednak będę potrzebował różnego rodzaju danych - m.in. dotyczących wielkości polskiego rynku walutowego, najpopularniejszej platformy, liczby grających itd. Skąd mogę uzyskać takie informacje? Czy są dostępne jakieś publikacje warte polecenia (dotyczące platform/rynku walutowego), niekoniecznie w języku polskim?
Dzięki wielkie za pomoc!
Dzięki wielkie za pomoc!
A może tak ciekawsza praca - dla mnie przynajmniej. Porównanie najpopularniejszej platformy forexowej MT4 z najpopularniejszą platformą giełdową.
Sam byłbym ciekawy takiego porównania.
Sam byłbym ciekawy takiego porównania.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Temat jest cały czas w fazie planowania - jestem jedynie pewien, że chcę pisać o platformach transakcyjnych na rynku walutowym - w tym momencie jestem dopiero na 2 roku, więc mam jeszcze sporo czasu - jednak propozycje tematu muszę przedstawić już do końca miesiąca (oraz plan prezentacji).
@Akhh - brzmi ciekawie, jednak muszę wybrać coś z czym sobie poradzę oraz mieć jakikolwiek zarys tej pracy - która w chwili obecnej jest dla mnie abstrakcją, ponieważ wydaje się naprawdę sporym przedsięwzięciem - szczególnie, że podchodzę do tego poważnie.
Może trochę o mnie - miałem okazję grać na Forexie - jednak miałem jedynie kontakt z Plus500 i bossa fx (gdzie brałem udział w konkursie, w którym po tygodniu uzyskałem 60% zysku z zainwestowanego kapitału - a inwestowałem jedynie w jedną pozycję - złoto). Nie piszę tego broń Boże, żeby się chwalić - ponieważ nie ma czym
Kontynuując - temat rynków walutowych oraz inwestowania mnie naprawdę zainteresował, dlatego chciałem poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie. Na pewno nie mam zamiaru pisać pracy o UE, jak lwia część moich znajomych. Tyle słowem wstępu o mnie 
@Akhh - brzmi ciekawie, jednak muszę wybrać coś z czym sobie poradzę oraz mieć jakikolwiek zarys tej pracy - która w chwili obecnej jest dla mnie abstrakcją, ponieważ wydaje się naprawdę sporym przedsięwzięciem - szczególnie, że podchodzę do tego poważnie.
Może trochę o mnie - miałem okazję grać na Forexie - jednak miałem jedynie kontakt z Plus500 i bossa fx (gdzie brałem udział w konkursie, w którym po tygodniu uzyskałem 60% zysku z zainwestowanego kapitału - a inwestowałem jedynie w jedną pozycję - złoto). Nie piszę tego broń Boże, żeby się chwalić - ponieważ nie ma czym

Na początek odróżnij brokera od platformy transakcyjnej. Następnie trzeba odróżnić czy piszemy o brokerach którzy oficjalnie działają w Polsce czy jednak wywodzą się z Polski - no i po ustaleniu tego, możemy pisać o platformach jakie tu występują, bo polskiej stworzonej przez Polaków nie ma
.
Problem taki, że w Polsce występują tylko trzy: MT4, Saxo, ProTrader (pomijam twory webowe). Chociaż z drugiej strony do licencjatu powinno wystarczyć.
Dodano po 55 sekundach:
Ano tak, jest jeszcze DealBook360 ale tutaj dylemat, bo z jednej strony to Efix, który jest polskim DM ale z drugiej działa na zasadzie White Label GFT
.
Jak już ustalisz sobie z jakiego "podwórka" chcesz brać dane do porównań to będzie z górki. Pierwszy rozdział o tym czym jest FX, jego uczestnikach, w jakim kierunku się rozwija. Drugi przedstawiający platformy, charakteryzujący je. Trzeci badawczy - porównanie, wyłonienie zwycięzcy lub też jego braku.

Problem taki, że w Polsce występują tylko trzy: MT4, Saxo, ProTrader (pomijam twory webowe). Chociaż z drugiej strony do licencjatu powinno wystarczyć.
Dodano po 55 sekundach:
Ano tak, jest jeszcze DealBook360 ale tutaj dylemat, bo z jednej strony to Efix, który jest polskim DM ale z drugiej działa na zasadzie White Label GFT

Jak już ustalisz sobie z jakiego "podwórka" chcesz brać dane do porównań to będzie z górki. Pierwszy rozdział o tym czym jest FX, jego uczestnikach, w jakim kierunku się rozwija. Drugi przedstawiający platformy, charakteryzujący je. Trzeci badawczy - porównanie, wyłonienie zwycięzcy lub też jego braku.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu