Praca licencjacka - walutowe platformy transakcyjne

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Pro Trader
Matatrader 4
Saxotrader
Dealbook360

To są platformy.

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

Esco pisze:Pro Trader
Matatrader 4
Saxotrader
Dealbook360

To są platformy.
JForex od Dukasa
cTrader

to też platformy,
z ciekawości ile ich jest, znacie jakieś jeszcze ?
chociaż ograniczmy się do tych dostępnych dla klienta detalicznego (szaraka) :wink:
wybór jest raczej spory, ale trzeba odróżnić platformę od brokera, chociaż w niektórych przypadkach broker dostarcza swoje rozwiązania.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
Slick pisze:Powoli zastanawiam się nad tematem pracy licencjackiej, obecnie studiuję ekonomię na 2 roku. Już trochę tych tematów przerobiłem i ostatecznie zdecydowałem się na "Walutowe platformy transakcyjne na przykładzie Polski".
ziomekz pisze:JForex od Dukasa
cTrader

to też platformy
Czytać ze zrozumieniem ;)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

MaRCHeW masz racje, chociaż te co wymienił Esco też chyba nie są takie 'polskie'.

Slick co do pracy licencjackiej, to możesz zrobić przegląd w szerszym zakresie, nie ograniczając się tylko do platform desktopowych (na komputer PC) ale też na właśnie wszelkiego rodzaju platformy mobilne czy webowe...
Producenci oferują i takie i takie rozwiązania ale jednak nie wszyscy. Dodatkowo każdy reklamuje się tą mobilnością, a jednak występują znaczne różnice w działaniu czy pod względem funkcjonalności w platformach mobilnych.

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Slick »

Dokładnie taki mam zamiar - poruszę też aspekt platform mobilnych ;) Powoli zbliżam się do precyzowania poszczególnych punktów pracy, jednak cały czas zastanawiam się nad tym, które z platform opisać - i czy zrobić to na zasadzie porównania, czy podzielić rozdziały na podrozdziały (co i tak będę musiał zrobić) dotyczące m.in. platform deskopowych, mobilnych itd. (jak zresztą trafnie zasugerował ziomekz - za co wielkie dzięki).

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Sidoma itp z GPW w koncu tam tez sa kontrakty walutowe..
Sporo DM ma swoje softy.. lipne ale swoje :wink:

choc ta kwestia mnei ciekawi "na przykładzie Polski"
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Panowie, jeszcze jedna kwestia - dotycząca źródeł. Z założenia praca ma być bardziej praktyczna, aniżeli teoretyczna - jednak będę potrzebował różnego rodzaju danych - m.in. dotyczących wielkości polskiego rynku walutowego, najpopularniejszej platformy, liczby grających itd. Skąd mogę uzyskać takie informacje? Czy są dostępne jakieś publikacje warte polecenia (dotyczące platform/rynku walutowego), niekoniecznie w języku polskim?

Dzięki wielkie za pomoc!

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

A może tak ciekawsza praca - dla mnie przynajmniej. Porównanie najpopularniejszej platformy forexowej MT4 z najpopularniejszą platformą giełdową.

Sam byłbym ciekawy takiego porównania.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Temat jest cały czas w fazie planowania - jestem jedynie pewien, że chcę pisać o platformach transakcyjnych na rynku walutowym - w tym momencie jestem dopiero na 2 roku, więc mam jeszcze sporo czasu - jednak propozycje tematu muszę przedstawić już do końca miesiąca (oraz plan prezentacji).

@Akhh - brzmi ciekawie, jednak muszę wybrać coś z czym sobie poradzę oraz mieć jakikolwiek zarys tej pracy - która w chwili obecnej jest dla mnie abstrakcją, ponieważ wydaje się naprawdę sporym przedsięwzięciem - szczególnie, że podchodzę do tego poważnie.

Może trochę o mnie - miałem okazję grać na Forexie - jednak miałem jedynie kontakt z Plus500 i bossa fx (gdzie brałem udział w konkursie, w którym po tygodniu uzyskałem 60% zysku z zainwestowanego kapitału - a inwestowałem jedynie w jedną pozycję - złoto). Nie piszę tego broń Boże, żeby się chwalić - ponieważ nie ma czym ;) Kontynuując - temat rynków walutowych oraz inwestowania mnie naprawdę zainteresował, dlatego chciałem poszerzyć swoją wiedzę w tej dziedzinie. Na pewno nie mam zamiaru pisać pracy o UE, jak lwia część moich znajomych. Tyle słowem wstępu o mnie ;)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Na początek odróżnij brokera od platformy transakcyjnej. Następnie trzeba odróżnić czy piszemy o brokerach którzy oficjalnie działają w Polsce czy jednak wywodzą się z Polski - no i po ustaleniu tego, możemy pisać o platformach jakie tu występują, bo polskiej stworzonej przez Polaków nie ma :).

Problem taki, że w Polsce występują tylko trzy: MT4, Saxo, ProTrader (pomijam twory webowe). Chociaż z drugiej strony do licencjatu powinno wystarczyć.

Dodano po 55 sekundach:

Ano tak, jest jeszcze DealBook360 ale tutaj dylemat, bo z jednej strony to Efix, który jest polskim DM ale z drugiej działa na zasadzie White Label GFT :).

Jak już ustalisz sobie z jakiego "podwórka" chcesz brać dane do porównań to będzie z górki. Pierwszy rozdział o tym czym jest FX, jego uczestnikach, w jakim kierunku się rozwija. Drugi przedstawiający platformy, charakteryzujący je. Trzeci badawczy - porównanie, wyłonienie zwycięzcy lub też jego braku.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ