Dlaczego otwierasz co kawałek nową pozycję?
Teoretycznie jest to bardzo ale to bardzo ryzykowne - ponieważ nie różni się niczym takie wejście.
Nie ma różnicy jeśli wchodzimy np. od razu 1 lot a tym jeśli wchodzimy 10x 0.1 lota.
Ale jest małe ale - jest różnica jeśli wejścia nie są idealnie w tym samym miejscu.
Teoretycznie tak się mi lepiej gra niż od razu większą stawką i mam możliwość większego manewrowania podczas prowadzenia pozycji - zamsze można zamknąć tą najmniej profitową a zostawić tą najlepiej dochodową - i tak zwykle robię - np. dzisiaj.
Druga sprawa to to, że otwierając po kawałku mam możliwość reagowania i ewentualnego zaprzestania dalszego otwierania jeśli coś idzie nie tak - a w przypadku od razu wejścia np. jednym lotem - możesz tylko patrzeć jak od razu cały lot idzie w zysk czy stratę.
Tutaj np. otworzę 1xS i czekam minutę, czasem parę i patrzę co się dzieje - jeśli idzie źle to kończę i trzymam to co jest - jeśli nie to dokładam - oczywiście powinno się dokładać po zabezpieczeniu poprzednich pozycji.
Podkreślam - jest to bardzo ryzykowne - ale przy skuteczności dużej - już nie tak bardzo. I wg mnie mniej ryzykowne niż wchodzenie całością od razu - dodam, że także zwykle jedną pozycję zamykam po 1/3 lub 1/2.
Oczywiście spread jest liczony dla każdej i to jest ten minus - ale wg mnie jest to lepsze rozwiązanie. Zawsze można wyciągnąć max z danego ruchu.
malsehen pisze:klonmarcin, po wyniku procentowym i pipsowym można wysnuć wniosek, że ryzykujesz mniej więcej 1% konta na 10 pips przy każdej otwartej transakcji ? Mam rację, czy gdzieś się pomyliłem ?
Nie jest to prawie nigdy stała stawka - ale pozwól, że te kwestie pozostaną nieujawnione - włożyłem w to bardzo dużo pracy i po prostu nie chcę się tym na razie dzielić.
Niestety ale niech nikt nie bierze tego do siebie - mogę przedstawić swój trading plan ale z wyłączeniem MM.