Optymalny okres ręcznego backtestu strategii

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Optymalny okres ręcznego backtestu strategii

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Chciałem Was zapytać jaki okres uważacie za optymalny dla ręcznego (nie za pomocą EA) backtestu strategii na poszczególnych TF'ach.

Moje propozycje:

1D - rok
4 h - pół roku
1 h - 3 miesiące

Co Wy na to?

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Jak testowałem swój system to testowałem go na jednym TF. Na tym ,na którym zajmuję pozycję czyli osobno M1 ,M5 i M15 maks. Robiłem testy ręczne 2-6 miesięcy wstecz. Na M1 2 miesiące ,na M5 i M15 pół roku.

Kasia86
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kasia86 »

Według mnie wystarczą 2-3-4 tygodnie na test jednej strategii. Co do testów wstecz to mam mieszane uczucia co do takiego podejścia, bo wszystko już widzimy jak sie rozegrało.
Co oczywiście nie zmienia faktu że jeden system/strategie można testować wielokrotnie z różnymi zmiennymi co jakiś odstęp czasu i wtedy wychodzi że np MACD testowaliśmy przez 2 lata w sumie przez 7 miesięcy.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

wszystko zależy ile transakcji dokonasz (i tym bym bardziej się kierował a nie długością testowana), powiedziałbym że najlepiej > 60 wtedy jako tako można jakieś statystyki wyciągać
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Tig3r pisze:powiedziałbym że najlepiej > 60 wtedy jako tako można jakieś statystyki wyciągać
Mi się wydaje, że 100 to takie minimum minimum.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

ODPOWIEDZ