Trzeba znać sentyment rynku w tych chwilach które opisujesz.
Wiedzieć co się wtedy wydarzyło i jak duży może to być impuls do dalszych spadków.
Złośliwa ręka rynku - mechanika rynku
Czy to oznacza że w tym momencie zaczynam uprawiać hazard ?Esco pisze:Trzeba znać sentyment rynku w tych chwilach które opisujesz.
Wiedzieć co się wtedy wydarzyło i jak duży może to być impuls do dalszych spadków.
Właściwie podjęcie decyzji będzie się opierać na - wydaje mi się lub większości tak się wydaje że będzie to czy tamto ,czyli ruletka .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .
Dyskusja się rozwinęła, powstają fajne teorie, szkoda tylko, że nikt nie poprosił o uściślenie o czym rozmawiamydulf pisze:Dlaczego po wybiciu ceny np. z konsolidacji ewent jakimś większym ruchu następuje często gwałtowny powrót ceny do punktu wyjścia lub dalej i dopiero kontynuacja ruchu w pierwotnym kierunku ?

Napisz proszę coś konkretniejszego co to za umiejętności są?Halflife pisze:Podoba mi się to podejście, też myślę że zarabianie na rynku to umiejętność, a nie system.

Potrafisz wskazać w którym momencie przestałeś uprawiać hazard?dulf pisze:Czy to oznacza że w tym momencie zaczynam uprawiać hazard ?

Na tyle często że daje się to zauważyć oraz znalazło zastosowanie w PA .matka pisze:Więc może ja spróbuję: jak często?
Nie.matka pisze: Potrafisz wskazać w którym momencie przestałeś uprawiać hazard?
Szukam potwierdzenia dla różnych metod przy podjęciu otworzenia pozycji .
Niestety logiczne przesłanki które wskazują na dany kierunek są często negowane

Fachowcy nazywają to "fałszywy sygnał" .Uważam że nie ma fałszywych sygnałów.
Sygnał jest sygnałem , dany układ technicznie wskazuje w jaki sposób może zachować się cena - cena ma to w nosie i robi swoje .
Wychodzi mi na to że FX == hazard .Aby złagodzić niemiłe efekty stosuje się cięcie strat i rózne wymyślne MM .D*pa i chaos .
Ogólnie szukam pewności tam gdzie jej nie ma .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .
Może źle szukasz? Na tyle często, że daje się to zauważyć oznacza także pojedynczy przypadek. Ja pytałem o konkretne cyfry a Ty mnie odsyłasz do PA. Przecież to tylko taki marketingowy termin dla każdego oznaczający co innego, nic dziwnego że można do niego włożyć strategię, która gra przeciwko statystyce.
Aby to określić trzeba bardzo ściśle opisać:matka pisze:Dyskusja się rozwinęła, powstają fajne teorie, szkoda tylko, że nikt nie poprosił o uściślenie o czym rozmawiamydulf pisze:Dlaczego po wybiciu ceny np. z konsolidacji ewent jakimś większym ruchu następuje często gwałtowny powrót ceny do punktu wyjścia lub dalej i dopiero kontynuacja ruchu w pierwotnym kierunku ?Więc może ja spróbuję: jak często?
- wybicie (ruch ponad ile % szerokości wcześniejszego zakresu?)
- konsolidacje (brak nowych HL\LL - z jaka tolerancją? j.w)
- większy ruch (względem czego?)
- gwałtowny powrót (w jakim czasie?)