Wskaźnik do pairs tradingu - pomóżcie

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: CoVal »

JAREK67 pisze: ... ja to robię tak KABEL = EURGBP * EDEK...
Czyli żeby te dwie pozycje "ważyły" tyle samo.
hmmm, jest juz po polnocy i pare piw tez juz mam za soba, ale....

nie wydaje mi sie, aby takie proporcje rownowazyly sie... Policzmy:

po lewej stronie mamy: GBPUSD = 1.59
a po prawej stronie jest: EURGBP*EURUSD = 0.82*1.31 = 1.07....

Moze jednak odwrotnie ?

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

CoVal pisze:
JAREK67 pisze: ... ja to robię tak KABEL = EURGBP * EDEK...
Czyli żeby te dwie pozycje "ważyły" tyle samo.
hmmm, jest juz po polnocy i pare piw tez juz mam za soba, ale....

nie wydaje mi sie, aby takie proporcje rownowazyly sie... Policzmy:

po lewej stronie mamy: GBPUSD = 1.59
a po prawej stronie jest: EURGBP*EURUSD = 0.82*1.31 = 1.07....

Moze jednak odwrotnie ?
Nieprecyzyjnie to napisałem.
Załóżmy, że wielkością podstawową/wyjściową jest 1Lot EURUSD.
Wtedy: Wielkość GBPUSD = Kurs EURGBP * 1Lot EURUSD.
Czyli dla 1Lot EURUSD wychodzi około 0.82 Lot GBPUSD

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

JAREK67 pisze:Nieprecyzyjnie to napisałem.
Załóżmy, że wielkością podstawową/wyjściową jest 1Lot EURUSD.
Wtedy: Wielkość GBPUSD = Kurs EURGBP * 1Lot EURUSD.
Czyli dla 1Lot EURUSD wychodzi około 0.82 Lot GBPUSD
No teraz sie zgadza.
Ale jeszcze raz w takim wypadku zaznaczam, ze tak na prawde aby moc handlowac w taki sposob powstal wlasnie cross edka z kablem.

Jeszcze lepsze wyniki mozna uzyskac handlujac przy pomocy eurusd i usdchf, tylko, ze trzeba pamietac ze sa one "spolaryzowane" odwrotnie - wiec aby uzyskac ten sam efekt, to trzeba otwierac albo na obu parach longi albo shorty.

Wracajac jednak do twojego przypadku edek/kabel - mamy wiec taka sama wartosc ktora ustawiamy po obu stronach ukladu.... ale cz bierzesz tez pod uwage w takim razie jakie zakresy ruchu maja oba instrumenty ?
No bo jezeli jeden z nich ma np. dzienny zakres ruchu 1.5 raza wiekszy niz ten drugi, to czy nie wypadaloby tu zastosowac pewnego wspolczynnika korekcyjnego ?

W pairt tradingu najtrudniejszym elementem jest wylapanie odpowiedniego momentu wejscia - problem polega na tym, co ty ustaliles sobie (na podstawie jakiejsc publikacji czy czegos innego) jako punkt wyjsciowy = 500 bars.

Dlaczego 500 ?
wrzuc sobie na wykres 2 razy - pierwszy z wartoscia 500 i drugi z wartoscia 1000 ostatnich swiec i ... zobacz, ze wchodzilbys w zupelnie innych momentach (jesli w ogole)
Istotnym byloby okreslenie tutaj maksymalnych mozliwych rozjazdow spreadu, oraz ustalenie gdzie w danym momencie tego rozjazdu znajdujemy sie obecnie. Jesli wejdziesz za wczesnie, to pomimo, ze handlujesz np. na M1 i polujesz na np. 5 punktow, to zanim do tego dojdziesz mozesz zaliczyc rozjazd na 500 punktow... i powrot moze trwac np. 2 miesiace.
Co w takim wypadku ?
Jakis wspolny SL ? Otwieranie kolejnych pozycji w tym samym kierunku ?
Moze z podwajaniem wielkosci pozycji ?
Wszystko to sa bardzo dobre pomysly, ale tylko pod warunkiem, ze masz na tym koncie odpowiednio wielki depozyt. Bo MC w pair tradingu nadchodzi powoli ale nieublagalnie.....

To bardzo interesujacy temati i zapraszam do dalszej dyskusji w Twoim temacie... :)

JAREK67
Maniak
Maniak

CoVal pisze:Jeszcze lepsze wyniki mozna uzyskac handlujac przy pomocy eurusd i usdchf, tylko, ze trzeba pamietac ze sa one "spolaryzowane" odwrotnie - wiec aby uzyskac ten sam efekt, to trzeba otwierac albo na obu parach longi albo shorty.
to oczywiste
CoVal pisze:Wracajac jednak do twojego przypadku edek/kabel - mamy wiec taka sama wartosc ktora ustawiamy po obu stronach ukladu.... ale cz bierzesz tez pod uwage w takim razie jakie zakresy ruchu maja oba instrumenty ?
No bo jezeli jeden z nich ma np. dzienny zakres ruchu 1.5 raza większy niz ten drugi, to czy nie wypadaloby tu zastosowac pewnego wspolczynnika korekcyjnego ?
Wydaje mi się, że ten problem jest właśnie rozwiązany po części poprzez ustawienie po obu stronach takich samych "wagowo" pozycji. Dodatkowo nie analizuję zmian/zasięgów ruchów poszczególnych par walut w pipsach tylko jako % zmiany ceny w odniesieniu do jakiegoś punktu zaczepienia, startu jak zwał tak zwał.
Chyba, że masz na myśli uwzględnienie ich indywidualnych "charakterków"
Że np kabel potrafi być strasznie "narowisty"? Takich analiz nie robiłem.
CoVal pisze:W pairt tradingu najtrudniejszym elementem jest wylapanie odpowiedniego momentu wejscia - problem polega na tym, co ty ustaliles sobie (na podstawie jakiejsc publikacji czy czegos innego) jako punkt wyjsciowy = 500 bars.

Dlaczego 500 ?
wrzuc sobie na wykres 2 razy - pierwszy z wartoscia 500 i drugi z wartoscia 1000 ostatnich swiec i ... zobacz, ze wchodzilbys w zupelnie innych momentach (jesli w ogole)
Istotnym byloby okreslenie tutaj maksymalnych mozliwych rozjazdow spreadu, oraz ustalenie gdzie w danym momencie tego rozjazdu znajdujemy sie obecnie. Jesli wejdziesz za wczesnie, to pomimo, ze handlujesz np. na M1 i polujesz na np. 5 punktow, to zanim do tego dojdziesz mozesz zaliczyc rozjazd na 500 punktow... i powrot moze trwac np. 2 miesiace.
To test kwestia, od której wszystko się zaczyna. Czy tak naprawdę istnieje taki zestaw instrumentów, które są skorelowane "do grobowej deski"? Patrząc na historyczne wykresy to raczej nie należy być przesadnym optymistą.
Patrząc na edka z frankiem widać to wyraźnie. Mimo, że są uznawane za pary silnie skorelowane. W takich rozjazdach bez martynagałowego rozwiązania raczej to mozna czekać i czekać na powrót do poziomów wejścia.
Ogólnie metoda na pozór wydaje się bezpieczna, ale raczej taką nie jest. Z pewnością wymaga odpowiedniego depo i czasu żeby zebrać z rynku to na co się zaczaimy :wink:
Zainteresowałem się nią, myśląc o skalpowaniu. Teraz twierdzę, że to jest wykluczone. Ale może jestem w błędzie i ktoś ma zupełnie inną opinię z reala?
Chętnie poczytam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
CoVal
Gaduła
Gaduła

o i porownaj to z wykresem eurchf:

JAREK67
Maniak
Maniak

Ja próbuję na EDKU/KABLU. Pierwszy pomiar i pierwsza para otwierana jest w odniesieniu do ceny zamknięcia EURGBP D1 +1. Co 01 % rozjazdu otwierana jest kolejna para pozycji. Jeżeli EURGBP jest >0 to Edek S Kabel L i odwrotnie. Jeżeli otworzona jest pierwsza para to punktem zaczepienia dla sekwencji wszystkich zdarzeń jest właśnie cena z tego konkretnego D1 +1. Zamknięcia wg uznania. Z tym ,że u mnie jest taki myk, że po osiągnięciu określonego profitu bot zaczyna stawiać drabinkę zleceń zgodnych z aktualnym kierunkiem ruchu. Np. co 5 pipsów, takie wyciskanie z ruchu ile się da. Się zobaczy co z tego wyjdzie ? :wink:

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wskaźnik do pairs tradingu - pomóżcie

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

raniel pisze:Witam
Mam pomysł na dobry sprawdzony wskaźnik do pairs tradingu
tu masz zestaw wskaźników, mocno rozszerzona koncepcja.

http://www.forexfactory.com/showthread. ... 2&page=251

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0

z tego będziesz najbardziej zadowolony gotowy robot

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... &start=100
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

ODPOWIEDZ