Mam pomysł na dobry sprawdzony wskaźnik do pairs tradingu, który wyświetla w jednym oknie metatradera dodatkowy wykres i pozwala dowiedzieć się jaka jest rzeczywista różnica w pipsach między dwoma parami oto przykład:

Na powyższym zdjęciu mamy wykresy dwóch par (1M, maxymalnie oddalony) jeśliby zmierzyć różnicę w pipsach między ostatnimi cenami podanymi na wykresie to okazałoby się, że profit w momencie przecięcia się par jest dokładnie równy zmierzonej różnicy pipsów (oczywiście co do spreadu). Dzieje się tak dlatego, że wykres eurodolara przedstawiamy w układzie współrzędnych funta. By to zrobić należy wybrać sobie którąś świeczkę np: pięćsetną następnie dowiedzieć się jakie są ceny zamknięcia na pięćsetnych świeczkach obu par i zaczepić je na wykresie w tym samym punkcie (żółta kółko). Jednak by to wszystko działało punkt przecięcia (żółte kółko) nie może się zmieniać w czasie tzn. wraz z pojawieniem się nowej świeczki musi się on przesuwać do tyłu o jeden, a przecięcie (żółte kółko) musi być ciągle takie same.
Napisałem bardzo prosty wskażnik który pozwolił mi wyciągnąć powyższe wnioski jednak ma on pewną wadę mianowicie po iluś godzinach pracy nieznacznie zmienia on wykres waluty, która jest dodawana do normalnego wykresu (czerwony -wykres wskaźnika).
Gdyby udało nam się napisać taki wskażnik, który nie zmieniałby swojego wykresu (tego czerwonego) i spełnione by były warunki o których napisałem powyżej to mielibyśmy naprawdę bardzo cenne narzędzie do pairs tradingu. Zauważyłem bowiem, że gdyby wziąć jakieś w miarę dobrze skorelowane pary i za pomocą tego wskaźnika przedstawić je razem na wykresie w skali jednominutowej i maxymalnie oddalić (zoom-out) to na kilku parach można by znaleźć w ciągu dnia jakieś 5-7 setapów z potencjalnym zyskiem średnio 50 pipsów, a są to setapy jak wszyscy wiecie z wielkim prawdopodobieństwem powodzenia.
Ten wskaźnik da się napisać nie jest to coś nieosiągalnego i wcale nie jest to trudne dla kogoś kto zna się na programowaniu w MQL4, ja się na tym niestety kompletnie nie znam. Mimo to spróbowałem swoich sił i poniżej przedstawiam to co udało mi się napisać:
Kod: Zaznacz cały
#property indicator_chart_window
#property indicator_buffers 1
#property indicator_color1 Red
extern string ploted_pair="GBPUSD";
extern string new_pair="EURUSD";
extern int start_bar=500;
double buffer[];
int bars;
int init(){
bars=Bars;
SetIndexBuffer(0,buffer);
SetIndexStyle(0,DRAW_LINE);
}
int start(){
for(int i=0;i<Bars-bars+start_bar;i++)
buffer[i]=iMA(new_pair,0,1,0,MODE_SMA,PRICE_CLOSE,i)+
iMA(ploted_pair,0,1,0,MODE_SMA,PRICE_CLOSE,Bars-bars+start_bar-1)-
iMA(new_pair,0,1,0,MODE_SMA,PRICE_CLOSE,Bars-bars+start_bar-1);
}
Jak go używać:
1.wybieramy dwie dobrze skorelowane waluty (ale nie za dobrze) np: GBPUSD, EURUSD.
2.otwieramy wykres tej z tych powyższych par która ma większe notowania, czyli w naszym przypadku będzie to GBPUSD
3.dodajemy wskaźnik, ustawiamy TF 1M i maxymalnie oddalamy, wykres ma być liniowy
Jak już powiedziałem w obecnej formie wskaźnika tego nie da się praktycznie używać gdyż po dłuższym czasie zmienia on swój wykres, co prawda nieznacznie jednak na tyle, że gra z jego użyciem staje się niemożliwa. Dlatego proszę was jeśli znacie się na MQL4 a nie wątpię, że wielu z was tak to spróbujmy coś z tym zrobić bo ten wskaźnik byłby naprawdę żyłą złota. Będę stale monitorował ten wątek i w miarę jakichś pytań starał się na nie odpowiedzieć.