Lokaty anty belkowe
Oczywiście że jest to bez sensu,będzie to promowanie bogatych mających dostęp do dobrych prawników,ponieważ te ograniczenie każdy sąd wyśmieje na świecie.Cadermo pisze:To będą te limity na osobę ,czy nie? Wink W sumie to byłoby bez sensu ,ale w Polsce wszystko jest możliwe..
Z drugiej strony Tiger napisał cytuję//Ogólnie KNF torpeduje takie produkty (omijające belkę).//
Pytanie jest takie, czy KNF żyje z pieniędzy inwestorów czy rządowych?.
Jeżeli inwestorów // pośrednio ponieważ biura maklerskie to płacą..//
To mają dbać o interesy inwestorów i oszczędzających ,a nie dbać o interes pana profesora belki.....
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Nie wiem co ma do tego sąd, masz ofertę albo z niej korzystasz albo nie. Czy coś jest śmieszne czy nie to nie kwestia sądu. Tak jak obecne promocje jakie nie przejrzysz jest limit - i jakoś nikt się z tego nie śmieje w sądach..Oczywiście że jest to bez sensu,będzie to promowa bogatych mających dostęp do dobrych prawników,ponieważ te ograniczenie każdy sąd wyśmieje na świecie.
Czas pokarze czy będą te limity - z tego co wiem mają być.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie zrozumieliśmy się.Tig3r pisze: Nie wiem co ma do tego sąd, masz ofertę albo z niej korzystasz albo nie
Jeżeli będzie to oferta skierowana do Kowalskiego i KNF ją storpeduje to ok. Masz rację,nic z tego nie będzie i ograniczenia będą obowiązywały.
Jeżeli tą samą ofertę jemu przygotuje jakaś świetna Kancelaria podatkowa // dokładnie takie same same parametry jak dla kowalskiego/// to oczywiście żadne ograniczenia nie będą obowiązywały ponieważ to by tak jak nap. ograniczenie nałożone na np. polisę ubezpieczeniową np. że wszystkie OC mogą być do 200 zł..,wyszło by z tego pośmiewisko świata....
Pozdrawiam.
Tylko firmy ubezpieczeniowe raczej nie mają tyle "mocy produkcyjnych" - czytaj kapitału aby takie akcje robić na wielką skalę.zz pisze:Jeżeli tą samą ofertę jemu przygotuje jakaś świetna Kancelaria podatkowa // dokładnie takie same same parametry jak dla kowalskiego/// to oczywiście żadne ograniczenia nie będą obowiązywały ponieważ to by tak jak nap. ograniczenie nałożone na np. polisę ubezpieczeniową
http://www.money.pl/pieniadze/wiadomosc ... 57874.html
- Towarzystwa ubezpieczeniowe nie mają w swoich bilansach miejsca na tego typu produkty, a poza tym od przyszłego roku w życie wchodzi dyrektywa unijna, która nakłada na nie większe wymagania kapitałowe - tłumaczy Sadrak.
Także Komisja Nadzoru Finansowego zasugerowała ostatnio, że będzie się bacznie przyglądać wszystkim produktom, które pozwalają uniknąć podatku Belki.
Na niekorzyść polisolokat przemawia również fakt, że mogą być one zawierane tylko przez osoby do określonego wieku, najczęściej do 75 lat. Ponadto są to produkty mniej bezpieczne w porównaniu do lokat bankowych. W przypadku kłopotów ubezpieczyciela ubezpieczeni mogą liczyć tylko na 50 proc. kwoty zdeponowanej na polisie, nie więcej niż 30 tys. euro. Przy środkach zgromadzonych w bankach wypłacane jest 100 proc. kwoty, jeżeli jest ona niższa od 100 tys. euro.
Plusem jest natomiast, że w przypadku śmierci ubezpieczonego osoba uposażona otrzyma środki zgromadzone na depozycie bez postępowania spadkowego. Dzięki temu unika się konieczności płacenia podatku od spadku. Przy tradycyjnej lokacie taki obowiązek występuje.
Dalej nie widzę problemu.
KNF sobie darujmy...,pokazało po czyjej stronie stoi...
Jeżeli chodzi o wymagania kapitałowe to jak wiesz w EBC banki dostawały za darmo // 1 %// pieniądze ,nie ma żadnego problemu aby firmy ubezpieczeniowe działające w strukturach banku nie były przygotowane aby to zrobić z głową..
Ja takiego problemu nie widzę...
A nawet jeżeli taki problem będzie to ograniczenie do 30 000 Euro oraz 75 lat ,ja nie widzę problemu.
Pozdrawiam.
KNF sobie darujmy...,pokazało po czyjej stronie stoi...
Jeżeli chodzi o wymagania kapitałowe to jak wiesz w EBC banki dostawały za darmo // 1 %// pieniądze ,nie ma żadnego problemu aby firmy ubezpieczeniowe działające w strukturach banku nie były przygotowane aby to zrobić z głową..
Ja takiego problemu nie widzę...
A nawet jeżeli taki problem będzie to ograniczenie do 30 000 Euro oraz 75 lat ,ja nie widzę problemu.
Pozdrawiam.
Ograniczeniem jest prawo ubezpieczeniowe.
Oprócz odpowiedniego kapitału, instytucja ubezpieczeniowa musi mieć zdywersyfikowany portfel i np takie lokaty muszą stanowić nie więcej niż X% jej działalności. I tutaj może być problem.
Oprócz odpowiedniego kapitału, instytucja ubezpieczeniowa musi mieć zdywersyfikowany portfel i np takie lokaty muszą stanowić nie więcej niż X% jej działalności. I tutaj może być problem.
Belka nie ruszy emerytury
Dlatego dużo lepszym rozwiązaniem - jeśli zamierzamy inwestować w długim terminie - jest skorzystanie z Indywidualnego Konta Emerytalnego. Ustawodawca, chcąc zachęcić Polaków do zbierania na starość, nie pobiera podatku od zarobionych na nich pieniędzy. Jednak czyni to pod kilkoma warunkami.
- Wypłata z IKE bez konieczności zapłaty podatku Belki może nastąpić dopiero po osiągnięciu przez oszczędzającego wieku 60 lat lub nabyciu przez niego uprawnień emerytalnych i ukończeniu 55. roku życia oraz dodatkowo po spełnieniu dwóch warunków: dokonywania wpłat na IKE co najmniej w 5 dowolnych latach kalendarzowych albo dokonania ponad połowy wartości wpłat nie później niż na 5 lat przed dniem złożenia przez oszczędzającego wniosku o dokonanie wypłaty - tłumaczy Marek Nienałtowski, analityk Domu Kredytowego Notus.
Dodatkowo jest jeszcze limit takich emerytalnych oszczędności wynoszący 10587 zł rocznie. Jego przekroczenie także oznacza zapłatę podatku. W związku z końcem lokat antybelkowych i zamieszaniem związanym z wydłużeniem wieku emerytalnego niektóre banki przyszykowały specjalne oferty IKE. Na przykład Getin Noble Bank daje trzy warianty konta, w których oprocentowanie sięga od 5,27 proc. do nawet 7,29 proc.
Belki w Luksemburgu nie ma
Dla dużo bardziej zaawansowanych graczy rynkowych są fundusze luksemburskie. Myk polega na tym, że z Luksemburgiem Polska ma podpisaną umowę unikającą podwójnego opodatkowania. Tyle że tam podatek od dywidendy z funduszy inwestycyjnych wynosi zero procent.
- Wystarczy 1000 dolarów lub euro albo 5000 zł, aby otworzyć rejestr i dokonać inwestycji w parasol ponad 30 funduszy luksemburskich. Najlepszy bezpieczny fundusz obligacji europejskich rynków wschodzących zarobił w 2011 roku 11,44 proc., a obligacji światowych rynków wschodzących 10,84 proc. w złotówkach - mówi Łukasz Hawryluk, dyrektor sprzedaży BNP Paribas Investment Partners, jednego z nielicznych banków umożliwiających takie nieopodatkowane inwestycje.
Jak podkreśla, zainteresowanie jest teraz ogromne, bo fundusze luksemburskie właśnie w kwietniu wypłacają dywidendę.
- Jest to jeden z ostatnich momentów, aby wykorzystać tarczę podatkową i nabyć fundusz przed dywidendą. Naliczenie dywidendy będzie miało miejsce 17 kwietnia, a dywidenda będzie wypłacona 30 kwietnia na rachunek inwestorów - tłumaczy Łukasz Hawryluk.
Z IKE jest ten problem że nic sensownego nie można na nich zrobić ,jedynie papiery z GPW ,a te same papiery z między banku już nie // totalne kretyństwo//
Aby lepiej wytłumaczyć IKE ...
Na GPW np. wisi tylko po parę parędziesiąt sztuk papierów ,spred z reguły ok. 1.5 % - nawet do 6 % .... ,plus prowizje np. 0.2.0.4% .
Policzmy to teraz razy dwa czyli kupno sprzedaż i wyjdzie masakra...
Jednocześnie na międz y banku prowizja wynosi... 0.008% ,a spred czasami na zero, czasami minimalny..,////na tych samych papierach /////.no... ale tego przyszłym emerytom już nie wolno robić.....
Nie wolno też robić na IKE // indywidualne konta emerytalne..// rynków walutowych,FX oraz wszelkich innych rynków finansowych..
Jeszcze jedna ciekawa propozycja..
Co jeszcze wymyślą banki?
Ostatnią opcją, na której będzie można teraz zarobić, jest pomysłowość bankowców. Z miliardów złotych ulokowanych w lokatach antybelkowych łatwo nie zrezygnują. Już pojawiają się głosy, że zamiast dziennej kapitalizacji spróbują zaoferować na przykład lokaty z nagrodą. Dlaczego? Bo to, co wygramy, jest opodatkowane na 10 proc., czyli o blisko połowę mniej niż wynosi podatek od zysków kapitałowych. Na razie takich ofert nie ma jednak na rynku. Zapewne jeszcze nie ma.
Pozdrawiam.
Dodano po 5 minutach:
PS Ostrzeżenie jeżeli chodzi o fundusz Luksemburski // najlepiej uzgodnić sprawę z doradcą ///
zacytuję ostrzeżenie forumowicza///Wpłaciłem dolary na konto funduszu w Luksemburgu , ale po roku wycofałem pieniądze, bo praktycznie fundusz nic nie zarobił..wyszedłem na zero..ale jakież było moje zdziwienie kiedy dostałem do zapłaty podatek BELKI!!!Otóż ONE przypisali mi zyski bo kiedy wpłaciłem dolary to były nieco tańsze do złotówki, niż kiedy je wypłacałem!!! ale jaja wielkanocne..co za kraj????
Dlatego dużo lepszym rozwiązaniem - jeśli zamierzamy inwestować w długim terminie - jest skorzystanie z Indywidualnego Konta Emerytalnego. Ustawodawca, chcąc zachęcić Polaków do zbierania na starość, nie pobiera podatku od zarobionych na nich pieniędzy. Jednak czyni to pod kilkoma warunkami.
- Wypłata z IKE bez konieczności zapłaty podatku Belki może nastąpić dopiero po osiągnięciu przez oszczędzającego wieku 60 lat lub nabyciu przez niego uprawnień emerytalnych i ukończeniu 55. roku życia oraz dodatkowo po spełnieniu dwóch warunków: dokonywania wpłat na IKE co najmniej w 5 dowolnych latach kalendarzowych albo dokonania ponad połowy wartości wpłat nie później niż na 5 lat przed dniem złożenia przez oszczędzającego wniosku o dokonanie wypłaty - tłumaczy Marek Nienałtowski, analityk Domu Kredytowego Notus.
Dodatkowo jest jeszcze limit takich emerytalnych oszczędności wynoszący 10587 zł rocznie. Jego przekroczenie także oznacza zapłatę podatku. W związku z końcem lokat antybelkowych i zamieszaniem związanym z wydłużeniem wieku emerytalnego niektóre banki przyszykowały specjalne oferty IKE. Na przykład Getin Noble Bank daje trzy warianty konta, w których oprocentowanie sięga od 5,27 proc. do nawet 7,29 proc.
Belki w Luksemburgu nie ma
Dla dużo bardziej zaawansowanych graczy rynkowych są fundusze luksemburskie. Myk polega na tym, że z Luksemburgiem Polska ma podpisaną umowę unikającą podwójnego opodatkowania. Tyle że tam podatek od dywidendy z funduszy inwestycyjnych wynosi zero procent.
- Wystarczy 1000 dolarów lub euro albo 5000 zł, aby otworzyć rejestr i dokonać inwestycji w parasol ponad 30 funduszy luksemburskich. Najlepszy bezpieczny fundusz obligacji europejskich rynków wschodzących zarobił w 2011 roku 11,44 proc., a obligacji światowych rynków wschodzących 10,84 proc. w złotówkach - mówi Łukasz Hawryluk, dyrektor sprzedaży BNP Paribas Investment Partners, jednego z nielicznych banków umożliwiających takie nieopodatkowane inwestycje.
Jak podkreśla, zainteresowanie jest teraz ogromne, bo fundusze luksemburskie właśnie w kwietniu wypłacają dywidendę.
- Jest to jeden z ostatnich momentów, aby wykorzystać tarczę podatkową i nabyć fundusz przed dywidendą. Naliczenie dywidendy będzie miało miejsce 17 kwietnia, a dywidenda będzie wypłacona 30 kwietnia na rachunek inwestorów - tłumaczy Łukasz Hawryluk.
Z IKE jest ten problem że nic sensownego nie można na nich zrobić ,jedynie papiery z GPW ,a te same papiery z między banku już nie // totalne kretyństwo//
Aby lepiej wytłumaczyć IKE ...
Na GPW np. wisi tylko po parę parędziesiąt sztuk papierów ,spred z reguły ok. 1.5 % - nawet do 6 % .... ,plus prowizje np. 0.2.0.4% .
Policzmy to teraz razy dwa czyli kupno sprzedaż i wyjdzie masakra...
Jednocześnie na międz y banku prowizja wynosi... 0.008% ,a spred czasami na zero, czasami minimalny..,////na tych samych papierach /////.no... ale tego przyszłym emerytom już nie wolno robić.....
Nie wolno też robić na IKE // indywidualne konta emerytalne..// rynków walutowych,FX oraz wszelkich innych rynków finansowych..
Jeszcze jedna ciekawa propozycja..
Co jeszcze wymyślą banki?
Ostatnią opcją, na której będzie można teraz zarobić, jest pomysłowość bankowców. Z miliardów złotych ulokowanych w lokatach antybelkowych łatwo nie zrezygnują. Już pojawiają się głosy, że zamiast dziennej kapitalizacji spróbują zaoferować na przykład lokaty z nagrodą. Dlaczego? Bo to, co wygramy, jest opodatkowane na 10 proc., czyli o blisko połowę mniej niż wynosi podatek od zysków kapitałowych. Na razie takich ofert nie ma jednak na rynku. Zapewne jeszcze nie ma.
Pozdrawiam.
Dodano po 5 minutach:
PS Ostrzeżenie jeżeli chodzi o fundusz Luksemburski // najlepiej uzgodnić sprawę z doradcą ///
zacytuję ostrzeżenie forumowicza///Wpłaciłem dolary na konto funduszu w Luksemburgu , ale po roku wycofałem pieniądze, bo praktycznie fundusz nic nie zarobił..wyszedłem na zero..ale jakież było moje zdziwienie kiedy dostałem do zapłaty podatek BELKI!!!Otóż ONE przypisali mi zyski bo kiedy wpłaciłem dolary to były nieco tańsze do złotówki, niż kiedy je wypłacałem!!! ale jaja wielkanocne..co za kraj????
US na to nie pozwoli.. Ale kto wie może gdzieś jakiś kruczek się uda im stworzyć..zz pisze:Z miliardów złotych ulokowanych w lokatach antybelkowych łatwo nie zrezygnują. Już pojawiają się głosy, że zamiast dziennej kapitalizacji spróbują zaoferować na przykład lokaty z nagrodą. Dlaczego? Bo to, co wygramy, jest opodatkowane na 10 proc., czyli o blisko połowę mniej niż wynosi podatek od zysków kapitałowych.
Rany zzz normalnie jakbyś tego BNP Paribas pracował ... same plusy a minusów nie widzisz .....
BNP bierze opłaty za:
- nabycie. Rzędu 2.5-3.5% wpłacanej kwoty.
- za zarządzanie. W zależności od funduszu, ale w większości przypadków około 1.5%
- ewentualnie za konwersję pomiędzy funduszami
Tu:
http://www.morningstar.pl/pl/fundquickr ... earch=bnpp
masz tabelkę wyników funduszy zarządzanych przez BNP (nie wszystkie są dostępne u nas).
Jak widać - owszem mogłeś zarobić te 10% - nawet po uwzględnieniu opłat. Ale równie dobrze mogłeś 10% stracić ....
BNP bierze opłaty za:
- nabycie. Rzędu 2.5-3.5% wpłacanej kwoty.
- za zarządzanie. W zależności od funduszu, ale w większości przypadków około 1.5%
- ewentualnie za konwersję pomiędzy funduszami
Tu:
http://www.morningstar.pl/pl/fundquickr ... earch=bnpp
masz tabelkę wyników funduszy zarządzanych przez BNP (nie wszystkie są dostępne u nas).
Jak widać - owszem mogłeś zarobić te 10% - nawet po uwzględnieniu opłat. Ale równie dobrze mogłeś 10% stracić ....