Jak pisałem życie nie znosi próżni......
Lokat anty belkowych już od dzisiaj nie ma.
Są za to inne alternatywy.
Na pewno taką alternatwą anty belkową są poliso lokaty.
Działa to na zasadzie że mamy 90-95 % na lokacie oraz 5-10 % na ubezpiczeniu.
Myślę że niedługo banki to dopracują perfekcyjnie i będziemy zadowoleni.
Pozdrawiam.
Lokaty anty belkowe
Lokaty anty belkowe
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Tak są polisolokaty (są zresztą od dawna), ale:
- nie ma gwarancji BFG - w zamian jest ubezpieczenie
- działa to na zasadzie że całość jest jako ubezpieczenie z dożyciem (dzięki czemu nie ma belki), a więc w przypadku zakończenia polisy zwracają Ci wpłatę + odsetki, w przypadku zgonu - wpłatę, odsetki i jakiś ekstra (niewielki np 1%) %.
- słaba płynność (lokaty terminowe na z góry ustaloną kwotę z limitem takich lokat, nie ma swobody wypłat (są np duże prowizje za nie) - wpłat pewnie są ograniczone).
Ogólnie KNF torpeduje takie produkty (omijające belkę).
- działa to na zasadzie że całość jest jako ubezpieczenie z dożyciem (dzięki czemu nie ma belki), a więc w przypadku zakończenia polisy zwracają Ci wpłatę + odsetki, w przypadku zgonu - wpłatę, odsetki i jakiś ekstra (niewielki np 1%) %.
- słaba płynność (lokaty terminowe na z góry ustaloną kwotę z limitem takich lokat, nie ma swobody wypłat (są np duże prowizje za nie) - wpłat pewnie są ograniczone).
Ogólnie KNF torpeduje takie produkty (omijające belkę).
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2012, 09:48 przez Tig3r, łącznie zmieniany 1 raz.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie,nie o to chodzi.Tak są polisolokaty (są zresztą od dawna), ale:
- w przypadku śmierci płacisz podatek spadkowy od całości
Z tego co słyszałem to dobrzy prawnicy bankowi bardzo ostro pracują po 20 godzin dziennie,jest nadzieja że będzie dobrze.
To co piszesz będzie dotyczyło tylko tych 5-10 %,biorąc prawdopodobieństwo...,uważam że będzie dobrze,mało tego myślę że będzie bardzo dobrze tylko prawnicy pewne rzeczy muszą dopracować.
Pozdrawiam.
Wątpię aby ktokolwiek tyle pracował dziennie ;pzz pisze:Z tego co słyszałem to dobrzy prawnicy bankowi bardzo ostro pracują po 20 godzin dziennie,jest nadzieja że będzie dobrze.
Prawnicy prawnikami, wszystko zgodnie z prawem ale samo KNF jest wielce przeciwne i może mimo zgodności z prawem zablokować.zz pisze:To co piszesz będzie dotyczyło tylko tych 5-10 %,biorąc prawdopodobieństwo...,uważam że będzie dobrze,mało tego myślę że będzie bardzo dobrze tylko prawnicy pewne rzeczy muszą dopracować.
O czym tutaj piszesz? Czego to dotyczy?zz pisze:To co piszesz będzie dotyczyło tylko tych 5-10 %
-
- Gaduła
Dotyczy to tych obostrzeń co napisałeś czyliTig3r pisze:O czym tutaj piszesz? Czego to dotyczy?
- w przypadku śmierci płacisz podatek spadkowy od całości
Jest szansa że prawnicy to dograją tak że w zasadzie te obostrzenia dotyczyły by tylko tej części ubezpieczeniowej,reszta czyli te 90-95 % będzie działać jak lokata bankowa,nie ma gwarancji BFG lecz może to obejdą tak że będzie to ubezpieczone w inny sposób np. poręczenia. bankowe itp....
No ..nic... zobaczymy.
Ja widząc podejście jestem optymistą,myślę że parę ciekawych produktów się urodzi.....
Pozdrawiam.
To jest ubezpieczone, ale przez firmę ubezpieczeniową (i dlatego nie ma belki).zz pisze:Jest szansa że prawnicy to dograją tak że w zasadzie te obostrzenia dotyczyły by tylko tej części ubezpieczeniowej,reszta czyli te 90-95 % będzie działać jak lokata bankowa,nie ma gwarancji BFG lecz może to obejdą tak że będzie to ubezpieczone w inny sposób np. poręczenia. bankowe itp....
Tak będą limity kwot oraz ilości takich lokat, wątpię aby była możliwość dopłacania/wypłacania - jak otworzysz to albo zrywasz albo zakładasz kolejną o ile nie przekroczysz ilości możliwych lokat.Cadermo pisze:Będą jakieś limity?
Tego nie wiem.Cadermo pisze:Czyli w takiej opcji cała suma na lokacie będzie ubezpieczona?
Tak.Cadermo pisze:Czyli w takiej opcji cała suma na lokacie będzie ubezpieczona?
Nie,natomiast trzeba mieć świadomość że trzeba będzie zachować większa dyscyplinę niż na lokacie,ponieważ konstrukcja prawna będzie oparta o sztywne okresy np. 3-6-9-12 miesięcy oraz będą sztywne parametry wypłaty.Cadermo pisze:Będą jakieś limity?
Pozdrawiam.