Oswoić się z MC i jeszcze przy tym zarobić :)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario4545 »

Witam,

w oczekiwaniu na otwarcie konta z mikrolotami postanowiłem mimo wszystko grać zgodnie z zasadami zamieszczonymi w pierwszym poście.

Setup nr 1:

Instrument: ropa brent
Setup: L 114.25 (0,1 lota)
Początkowy SL: 18 pips
Close: 115.03
Wynik: +78 pips

Stan depo: 1331.32 PLN (+19.91%)

Jeśli chodzi o zasady planu zostały one wszystkie spełnione zarówno z sekcji A, jak i z sekcji B.

Do zajęcia pozycji skłoniły mnie trzy rzeczy:
1) wyrysowany pinbar na H1 z dołkiem na 113,86
2) dwukrotne wybronienie strefy 113.7 - 113.9 przez kurs
3) dzisiejsze wzrosty na eurodolarze ('rozjechana' korelacja)

Jestem niezadowolony z trzech rzeczy:
1) pomimo że zgodnie z zasadami, to ryzyko zbyt duże, bo aż 4,45% kapitału
2) prawdopodobnie zbyt wczesne wyjście z pozycji, pomimo R/R na poziomie ponad 4:1
3) póki co nie ma w moim planie precyzyjnych reguł prowadzenia i wychodzenia z pozycji, więc póki co jedyną wskazówką jest przestrzeganie R:R i odpowiednie zsuwanie SL

Pozdrawiam i życzę udanych trade'ów! :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Drugi tydzień gry czwartym depozytem zakończony zyskiem prawie 20%

Stan depo: 1331.32 PLN.

Otwarta jedna pozycja na ropie z wczoraj zapewniła ponad 200 zł zysku. Dzisiaj nie otwierałem żadnych pozycji, ponieważ transferuję środki na konto u nowego brokera.

Dzisiaj też definitywnie rozstałem się z XTB, a na nowego broka wybrałem Admiral Markets, miałem niezłe porównanie - przed danymi z USA o 14:30 na XTB rozszerzone spready i utrata łączności z platformą, a na Admiralu wszystko ładnie śmigało. Mam nadzieję że tak będzie zawsze ;)

Od poniedziałku rozpoczynam grę z mikrolotami i dalszy ciąg dziennika.

Pozdrawiam i udanego weekendu! :)

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Dzisiaj też definitywnie rozstałem się z XTB, a na nowego broka wybrałem Admiral Markets, miałem niezłe porównanie - przed danymi z USA o 14:30 na XTB rozszerzone spready i utrata łączności z platformą, a na Admiralu wszystko ładnie śmigało. Mam nadzieję że tak będzie zawsze
Nie będzie. Może nie od początku ale kiedy już zaczniesz regularnie wygrywać na rachunku w AM to uwierz mi, że będą się dziać niemałe cuda tylko po to żeby nie dać Ci za dużo urwać.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Witam,

Po otwarciu konta w AM złapał mnie lekki strach przed otwieraniem pozycji. Wrzucam wczorajszy wycięty SL na EURCHF.

Setup nr 2:

Instrument: EURCHF
Setup: L 1.2262 (0,04 lota)
Początkowy SL: 15 pips
Close: 1.2247 (SL)
Wynik: -15 pips

Stan depo: 1315.06 PLN (-1.22 %)

Dwukrotny wcześniejszy test strefy 1.2245-1.2260 skłonił mnie do odpalenia L-ki, ryzykowałem 1.2% kapitału, w sumie mogłem postawić szerszy SL, ale jak okazało się później - na darmo :) Zasady planu wszystkie spełnione.

W tym tygodniu zauważam u siebie jakieś wycofanie, mniej odważnie zajmuję pozycje, inna sprawa że mam nieco mniej czasu na obserwowanie rynków.

Pozdrawiam i życzę udanych trade'ów!

Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Taak....

minęło sporo czasu od założenia tego journala... Jak czytam poprzednie posty w tym wątku, na mojej twarzy pojawia się uśmiech politowania. Przez te kilka miesięcy znowu były sukcesy i porażki, praca nad sobą i próba złapania równowagi na rynku.

Do rzeczy - od dzisiaj zamierzam kontynuować ten journal, z nieco zmienionymi metodami grania i zarządzania kapitałem. Jako że do tej pory moje porażki wynikały z nieumiejętności gry dużym kapitałem, tym razem postanowiłem odwrócić sytuację.

Założenia:
- zaczynamy od niskiego depo (ruszyłem od 58 zł)
- wykorzystujemy moc lewara 1:500
- metoda gry to skalping w oparciu o wsparcia i opory
- gramy maksymalnym dostępnym lotem dla aktualnego depo
- gramy na EURUSD, AUDUSD, GBPUSD (w kolejce czekają USDJPY, NZDUSD - na razie w fazie testów)
- maksymalny TP dla każdej pozycji to 10 pips na edku, 8 na aussie, 12 na kablu (możliwe wczesniejsze zamknięcie transakcji w zależności od warunków na rynku)
- gramy bez SL -> SL=MC, co oznacza stopout po 19 pipsach na edku, 15-16 pipsach na aussie i 23-24 pipsach na kablu
- po zaliczeniu MC kontynuujemy grę zgodnie z założeniami

Żeby nie było, podpinam myfxbook ze statami, konto realne, bawię się od środy (wcześniej system testowany był na realu i dawał zaskakująco dobre efekty).

Link: http://www.myfxbook.com/members/mario45 ... rex/275489

Kontynuacja journala podyktowana jest koniecznością zdyscyplinowania się :)

W załączeniu dwa wejścia z piątku (edek +8 i aussie +8). Na tę chwilę depo poczatkowe: 58 zł, stan aktualny: 205 zł.

Pozdrowienia i zapraszam do śledzenia dziennika, aktualizacje 1-2 razy dziennie :)

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Założenia dobre, tylko ten MC to znaczy, że będzie potem doładowanie konta ?

Tego za bardzo nie rozumiem, czyli ryzyko wystawione na max ?

Pozdrawiam.
Objective perspective, just businiess...

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

mario4545 pisze:Moje cele na czerwiec 2011 r.:
PODSTAWOWY: obrona większości depozytu (margines strat max. 30%)
UBOCZNY: wypracowanie zysku
Tu chyba powinno być na odwrót
mario4545 pisze:A. Warunki otwarcia pozycji:
1.Ustawienie SL na max 4-5% kapitału (optymalnie: 2-3%)
2.Istnieje uzasadnienie techniczne transakcji (min. 2 sygnały z różnych technik)
3.Upływ odpowiedniego czasu od zamknięcia ostatniej pozycji (optymalnie: min. 1 godzina)
4.Unikanie zagrań pod dane makro
5.Unikanie nadmiernej liczby transakcji dziennie (optymalnie: 3-5)
6.Unikanie zawierania transakcji jedynie pod wpływem impulsu
7.Unikanie zleceń oczekujących
ad. 3. nie widzę tu sensu, aby tak robić
ad. 5. ustalanie minimalnej lub maksymalnej liczby transakcji na dzień jest kolejnym bezsensem,
ad. 7. ale przecież zlecenia oczekujące są lepszym rozwiązaniem dla początkujących,

Przemyśl moje sugestie :wink:

IndyInwes
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: IndyInwes »

mario4545 pisze:Witam wszystkich serdecznie,

Mój staż na forexie wynosi pół roku, z czego miesiąc na demie i trzy zaliczone MC na koncie real, operując kapitałami po 2000 PLN każdy. Największy sukces jak dotąd to podwojenie kapitału na real, ale oczywiście brak konsekwencji doprowadził finalnie do MC :)
Nikt by się do tego nie przyznał jeżeli mieszka w Polsce i nie jest celebrytą :P To pewnie zart zeby przyciągnąć uwagę albo jestes wiesz kim :D
Próbowałeś strzelic sobie w stope?:P
Powdzenia w tradingu.
Czasami przeglądam to forum i dostrzegam jedno... traderzy to ludzie a ludzie to idioci.

Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

_/_/Dariusz_/_/ pisze:Założenia dobre, tylko ten MC to znaczy, że będzie potem doładowanie konta ?
Zależy z jakiego poziomu ten MC. Jeśli trafi się w następnym tradzie, konto schudnie do ~60 zł, więc dopłata niepotrzebna (poziom stop-out u mojego broka to 30% margin). Jeśli trafi się drugi, będzie dopłata, ale nie większa niż 40-45 zł.
forexsowicz91 pisze:Przemyśl moje sugestie ;)
Zapomniałem dodać, że zasady gry zostały opisane w poście wczorajszym. To co było wcześniej oddzielam grubą kreską (jak Tadeusz Mazowiecki, bądź Charlie Sheen). Z tych zasad "czerwcowych" większość idzie do kosza, poza A2, A4 i A6. A żeby nie było że gram bez celu, obierzmy sobie cel w postaci osiągnięcia poziomu depo 5000 PLN :)
IndyInwes pisze:Próbowałeś strzelic sobie w stope? :D
Nie mam broni, ale podobno van Gogh nie potrzebował jej do pozbycia się ucha ;)

Pozdrowienia! :)

Awatar użytkownika
mario4545
Stały bywalec
Stały bywalec

Poranna sesja przyniosła ciemną stronę handlu - zaliczony MC na aussie, fakt, można było brać te nawet 4-5 pipsów, nawet próbowałem zabezpieczyć pozycję na 0, ale brok mnie wyprzedził. MC wyciete, po czym poszli w moją stronę :)

Wcześniej zaliczony SL na edku w pozycji, która była dobrym pomysłem, niestety złamanie zasad gry bez SL zadziałało na moją niekorzyść.

Konto zmalało poniżej 60 zł, dopłata 22,72 i lecimy dalej.

Oba wejścia w załączeniu.

Pozdrowienia :)

ODPOWIEDZ