"Nocny Marek dziurnal" by San Pellegrino

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

ryzyko

Nieprzeczytany post autor: San Pellegrino »

klonmarcin pisze:
pozytyw pisze:ryzyko rośnie trzy razy
Dlaczego rośnie trzy razy?

Rozwiń to jakoś :wink:
Jeżeli kupisz EUR/USD EUR/CAD EUR/GBP i trade obróci się od ciebie to zaczynasz tracić na 3 pozycjach co oznacza, że ryzyko rośnie trzykrotnie
Handluj w miarę możliwości na różnych parach np. AUD/CAD, CHF/JPY, EUR/NZD
mniejsze ryzyko, to nie ja sugerowałem, mnie to zasugerowano
:wink:
SP
Jestem noobem i jeszcze długo pozostanę

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

SL gdzie go ustawić??

Macie poniżej przykład wady systemu względem SL
Jak widzimy moment otwarcia był bardzo dobry co potwierdza dzisiejszy ruch ceny. Znajdujemy się niedaleko wsparcia i świeca otworzyła się powyżej 10SMA
Jednak podczas marszu, złotówka napięła muskuły i powędrowała wyżej dokładniej mówiąc 121 pipsów wyżej po czym wróciła z powrotem zaczęła się oslabiać. 121 pipsów to dość spory SL prawda? Przy obecnym poziomie ceny RR wyniósłby 1:1 a przy dziennej świecy to według mnie zdecydowanie za mało. Być może jest to podyktowane konsolidacją jakiej doświadcza PLN od Lutego?
Tak czy inaczej przy normalnych warunkach średnio/długoterminowego spadku/wzrostu pary mój SL ustawiłbym mniej więcej poniżej 10 SMA w okolicach poziomu 3,1170
sporo bo ok 50 pipsów ale w przypadku PLN i ruchów jakie potrafi dokonać w ciągu dnia nie jest to duża wartość.
Myślę, że to dobry przykład czemu system sprawdza się najlepiej przy długich rajdach a radzi sobie nieco gorzej przy konsolidacji
SP

Edit
Wpadłem też na inny pomysł, może warto wchodzić w pozycję mniejszym lotem aby ustrzec się przed tego typu powrotem ceny hm??? i dodać drugą, większą pozycje w momencie gdy cena znajduję się po 30 pipsach + ????
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19783 system do dziennika Nocny Marek Dziurnal

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Przestawiasz w ogóle pozycje na BE?

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

BE

Cadermo pisze:Przestawiasz w ogóle pozycje na BE?
Przestawiam na + 5 + 10 zrobiłem tak przy AJ uderzyło mi zostało + 10 później cena skoczyła na bungee na ziemi dotknęła mój Sell stop i odbiła się z powrotem w górę - 25/28 pipsów
po tym kiwi i EJ trzymały mi średnio 100/110 pipsów ale od kiedy bernanke mówi spadło do ok 80 wciąż w grze 8)
przechodzi mi przez myśl realizacja zysku szczególnie na EJ gdzie widzę 109,05 jako silne wsparcie i nie jestem pewny czy tam wrócimy.
Jednak przy tych dwóch wejściach zdecydowałem trzymać pozycję nawet jeżeli całodzienny rajd ma się skończyć na 20 pipsach co przy stracie daje mi BE także gram za pieniądze rynku, MM jest ważne nie? heheh

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Re: SL gdzie go ustawić??

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

San Pellegrino pisze:Myślę, że to dobry przykład czemu system sprawdza się najlepiej przy długich rajdach
Przy długich rajdach sprawdza się nawet strzał na ślepo, byle w dobrym kierunku ;-)

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Re: ryzyko

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

San Pellegrino pisze:
klonmarcin pisze:
pozytyw pisze:ryzyko rośnie trzy razy
Dlaczego rośnie trzy razy?

Rozwiń to jakoś :wink:
Jeżeli kupisz EUR/USD EUR/CAD EUR/GBP i trade obróci się od ciebie to zaczynasz tracić na 3 pozycjach co oznacza, że ryzyko rośnie trzykrotnie
Handluj w miarę możliwości na różnych parach np. AUD/CAD, CHF/JPY, EUR/NZD
mniejsze ryzyko, to nie ja sugerowałem, mnie to zasugerowano
:wink:
SP
Dokładnie tak
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia

No więc wróciłem i nie mam pojęcia co takiego powiedział studentom Ben ale Kiwi został wystopowany i mimo to czuję się z tym komfortowo zwłaszcza, że nie straciłem na tym grosza, ba zostało w kieszeni 10 zielonych pipsów, EJ trzyma się zębami i patrząc na formację jest szansa na dalszy spadek w dół, wszystko zależy oczywiście od dalszego rozwoju ruszającego rynkiem edka. Dziś na trzech pozycjach na szczytach profit sięgał ok 150 pipsów, dla porównania dodam, wczorajszy ruch na parze AUD/JPY dostarczył mi 90 pipsów na plus,
Myślę, że to dosyć przyzwoity wynik.
Być może powinienem ograniczyć TP do 100 pipsów dziennie
Zacząłem ten dziennik z czystej chęci dzielenia się innymi bardzo prostą strategią.
Kolegę, który uwielbia żyrafy proszę o konstruktywną krytykę jeżeli ma kompleksy i nie jest w stanie tego znieść proszę o wstrzymanie się od głupich komentarzy, jestem tu po to żeby się uczyć i jeżeli mogę nauczyć czegoś innych. Jeżeli masz pomysł jak usprawnić strategię na bardziej zyskowną to proszę zrób to jeżeli nie, to nie pisz głupot na moim dzienniku.
Popatrzę na wykresy i jeżeli coś wypatrzę to przedstawię swój punkt widzenia.
Pozdrawiam
SP

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

O co chodzi ze wzrostami na euro wie ktoś? co takiego powiedział brodaty?

Awatar użytkownika
San Pellegrino
Gaduła
Gaduła

EJ come back

Ponowne wejście na EUR/JPY
Typ Live
Pozycja 0.01 lota
Cena 109,62
SL 109,84
TP 108,44

Poprzednia pozycja została zamknięta + 20 pip
Jest to prawidłowy sygnał zgodnie z zasadami strategii i tak powinien wyglądać
Do wejścia jest jeszcze CHF/JPY w zależności od spreadu i dostępności można sobie wybrać taki wypas
Jest to jedyna pozycja jaką biorę dzisiaj, reszta wygląda dla mnie niepewnie.
Zauważyłem, że dużo ludzi wchodzi na wątek ale niewiele osób się wypowiada nie wiem za bardzo z czego to wynika, wrzuciłem temat o SL nikt się w konstruktywny sposób nie wypowiedział

:?

Awatar użytkownika
SzykownyJac
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: SzykownyJac »

San Pellegrino pisze:O co chodzi ze wzrostami na euro wie ktoś? co takiego powiedział brodaty?
Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke said financial stability is no longer a “junior partner” to monetary policy and central banks should try to defuse threats in the future.

“The crisis underscored that maintaining financial stability is an equally critical responsibility,” Bernanke said today in Washington in the last of four lectures to a class of undergraduate students at George Washington University.

“As much as possible, central banks and other regulators should try to anticipate and defuse threats to financial stability and mitigate the effects when a crisis occurs,” Bernanke said.

http://www.bloomberg.com/news/2012-03-2 ... reats.html

ODPOWIEDZ