Wskazówki dla nowych jak ograniczać ryzyko na forex

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

Marcin no te pisze:Witam
Zamierzam jak mam zapas w depozycie ustawiać szeroko SL , np USD kurs jest 750 to SL ustawiam na 600 a TP na 800 lub 850 i idę spokojnie spać. Zastanawiam się nad takim sposobem ponieważ miałem przypadki żekupiłem np za 70 zł USD. Siedziałem przy kompie i nie ustawiłem SL , nic się nie działo , poszedłem zrobić kolację a jak wróciłem po paru minutach to było - 46 zł ,myślę :czekam zobaczymy może się odbije bo zamykać teraz też szkoda...(bo już tak kiedyś miałem i nie dość że odbiło to jeszcze w ciągu godziny nieźle zarobiłem).
Tym razem spadło do zera czyli kupiłem za 75 zł i byłem -75, a odbiło się na poziomie powiedzmy -80 od zakupu czyli gdybym dołożył z depozytu większy margines bezpieczeństwa np. do -90 to bym nie stracił .
Powiedzcie czy szeroki SL ma sens ,czy ktoś z Was takrobi?niby jest się bezpieczny i ma spokojny sen ale blokuję spory depozyt ?

Powiedz mi prosze jaką metode wykorzystujesz (jesli to nie tajemnica) jeśli ustawiasz SL 600 a TP 800...wielkie ruchy łapiesz...ale jedna decyzja na - bym chyba och....ł

SL i TP dopasowujesz do swojej strategii włączając w to odpowiedni TF

Maksymalizuj R/R!!!!!!
SL 600 TP 800 to dla mnie kosmos(moje osobiste zdanie)
W twoim przypadku R/R wynosi 1:1,33 czyli bardzo malutko...dlaczego?

przykład:
2 transakcje masz na +
2 transakcje masz na -
1600p - 1200p =400p na plus (wygląda niby dobrze)

a teraz:
3 transakcje masz na + +2400 pestek
4 transkacje masz na - -2400pestek (czyli wyszedleś na zero)

przykład 2 (mój system) R/R 10:1
2 transakcje na +
2 transkacje na -
300p-30p = 270pestek na plus

3 transakcje na +
4 transakcje na -
450p - 60p =390 pestek

widzisz róznice??
ja moge zyskać 1 transkacje, 4 zamknąć na - i dalej jestem na plus...

Ja na H4 stosuje 15 pips SL i 150pestek TP
zabezpieczam treid BE
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

ForexowySzu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ForexowySzu »

Dobra rada dla poczatkujących ,jak chcecie wziąść longa weźcie short i na odwrót a na pewno zarobicie :roll: i ustawijcie stop nie loss a limit profit żeby wam zysk z powrotem nie zjadło . :roll:

tomplayer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomplayer »

Ja tak wlasnie zrobilem z "Aligatorem".Wpuscilem automatyczny system do mojego konta i na 10 transakcji,8 bylo stratnych.Wiec wycofalem go z grania.ale caly czas pokazuje mi tzw.set.Wiec opierajac sie na tym wlasnie secie,otwieram akurat odwrotnie i jak narazie dobrze na tym wychodze.Np.pokazuje mi,ze za 10-15 pips otworzy "long",wiec ja wtedy otwieram"short" i jest ok.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: darko39 »

Witam , a ja na Forex siedzę od ubiegłego września ,3 miiesiące na demo 3 na mikro i 3 depo na wykończeniu (szczęście że mikro),z histori to wszystko rozumiem ale stres na żywo jakoś odbiera logiczne myślenie Jednak mieć jakiegoś nauczyciela co na żywca pokazuje błędy w myśleniu,strategi to jest inna bajka.Samemu jeśli się ma dom itd. na głowie a przy tym czas ograniczony to strasznie ciężko wcielić w życie te wszystkie zasady ,ale są one jak najbardziej na miejscu .Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Na błędy najlepszy jest rzetelny dziennik. Zwłaszcza, że to już 3 depo to powinieneś poświęcić trochę czasu i zastanowić sie nad błedami. Jeśli chodzi o czas to może za niski TF wybrałeś dla siebie?
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

Dziennik prowadziłem ,problem w tym np: na demo S/L mogłem sobie pozwolić na 20/30 pipsów na mikro 10/15 to jedna z przyczyn ooo właśnie na kangurku znów mi wcieło S/L co do pipa:)no i jak np: miałem juz te 20 pipsów na plusie to taki byk ze mnie że pomyślałem sobie napewno będzie 100 :) więc zostawię w końcu S/L ustawione ,zamiast siedzieć i gapić się w monitor to ja zamykam komp i ,no i S/L zjedzone .:)no i nastepna sprawa zbyt często kupuję drogo i sprzedaję tanio:) ,wydaje mi się że jest górka lub dołek i jest ale w drugą stronę :)

Dodano po 4 minutach:

quote] I tak się traci kasę SlL wpier....ne a cena zawraca :evil:

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

darko39

Wrzuć swoje wejścia na forum. Moze sprzxedajesz wtedy gdy rynek kupuje a kupujesz gdy sprzedaje.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

bardzo proszę tylko jak chcę wstawić obraz to tylko wchodzi mi wykres czysty bez szczegółowych danych :(

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Przeciągnij transakcje z historii na wykres.

Awatar użytkownika
darko39
Gaduła
Gaduła

jest,czy czytelne?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ