Procent składany

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Sa jakies zjawiska losowe w przyrodzie?

Wszystkie zjawiska so wynikiem dzialajacych na nie sil i tak samo jest z gielda. Kto kupil musi sprzedac , sam ten fakt wyklucza losowosc. Ludzie generalnie postrzgaja rzeczy jako losowe kiedy na sam proces powstawania ich wplywa ogrom czynnikow.

Polbanda piszesz z jednej strony ze posiadasz za duzo wiedze a z drugiej ze rynek jest random. Prosze cie!

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

Greenhaze no chyba nigdy się nie zrozumiemy. Niestety. Dlaczego te wykresy są takie same więc?

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

One nie sa takie same. Tobie sie tylko tak wydaje bo widocznie malo wiesz o mechanizmach poruszajacych cena. Tyle lat nauki na marne bo jeden wykresik przekonal cie o tym ze cena jest random..... :?

Zajrzales na tego linka??
Dzis jest darmowy webinar o 19:00 ,, moze sie jeszcze zalapiesz. Warto sie uczyc od ludzi ktorzy maja duze doswiadczenie w tej branzy i wiedza jak wyglada trading na parkiecie tylko wystarczy dac sobie szanse. Forum to siedziba najwiekszej ilosci nonsensu ,naciagaczy i nie prawdziwych informacji. Nie bez powodu tylko co 20 osoba jest w stanie cokolwiek osiagnac w tym biznesie.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 11:34 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

expedient warzywniaka

Mechanizmy o których piszesz też są przypadkowe w przypadku FX. Na akcjach jest o wiele więcej celowości (np. Akcje IBM). Ktoś idzie do kantoru, wymienia milion euro na dolary. Za godzine ktoś robi to w dwudziestu innych krajach. W nocy czy kiedy tam te transakcje są wklepywane do systemu. Pytanie: czy cena się zmienia na rynku spot i o ile? I czy to da się przewidzieć?

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Hmm akurat czytając bodajże Market wizards, zapamiętałem jak jeden gość twierdził, że fundamenty mają o wiele większy wpływ na waluty i surowce(bo jest ich więcej itd) niż na akcje (czyli że to cena akcji zachowuje się bardziej losowo).
Oczywiście opinii jest wiele :)

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Dobra....

Polbanda, Jesli znasz angielski to tam sie wszystkiego dowiesz bo masz spore braki chlopie.

"Wymienia milion euro na dolary w klantorze.....W nocy czy kiedy tam te transakcje są wklepywane do systemu"...... I ty wiesz za duzo? dobre sobie...... Boze ja juz trace wiare w ludzi.

To tyle z mojej strony ...
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 12:36 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

expedient warzywniaka

Greenhaze pisze:"Wymienia milion euro na dolary w klantorze"
No to po 1000 dolarów w 1000 kantorów. Pasuje?

Greenhaze pisze:ze sciana ciezko rozmawiac.
to się właśnie nazywa konstruktuwna krytyka

Greenhaze pisze:Boze ja juz trace wiare w ludzi
nie musisz wierzyc, wystarczy Ci Bóg

Obrazek

expedient warzywniaka

Greenhaze pisze:Sa jakies zjawiska losowe w przyrodzie?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Losowość
Choć każda molekuła porusza się w sposób deterministyczny, niemożliwość określenia (ani przeanalizowania) ruchu każdej molekuły z osobna sprawia, że opis statystyczny jest najbardziej efektywny.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chaos_(matematyka)

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Polbanda nie lap mnie za slowa i nie pisz jak dzieciak. Dalem ci super linka gdzie mozesz powymieniac sie spostrzezeniami z traderami z naprade duzym stazem a ty mi piszesz o kantorach jakbys w zyciu nie slyszal o systemie interbank.

Moze jak kiedys nabierzesz troche pokory i zrozumiesz ze droga jest dluzsza niz myslales a twoja wiedza wcale nie jest tak obszerna to ruszysz na przod.

Ten jeden pattern rozgrywa sie pozytywnie w duzej wiekszosci przypadkow. Niczego wiecej nie potrzeba aby profitowac na rynku w dluzszym terminie.

:wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 13:20 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

Kasia86
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kasia86 »

Cześć chciałabym się dołączyc do dyskusji :)

Z moich doświadczeń wynika że forex jeśli nie losowy, to jest conajmniej chaotyczny. Trzeba się nad tym zastanowić.

Nie ma metody która gwarantuje na forexie, że jeśli stanie się A, to następnie musi stać się B. Jest za to założenie, które sprawdzało się wielokrotnie w przeszłości, więc istnieje prawdopodobieństwo, mniejsze lub większe, że też i tym razem, stanie się B skoro stało się już A. A czy się tak stanie? Tego nie wiemy. Mamy za to nadzieję, że tak będzie, więc kupujemy/sprzedajemy i patrzymy co się będzie działo. Poszło w moją strone - świetnie, wygrałam/em pieniądze. A co w przypadku gdy pójdzie w drugą strone, w tą co nie zakładałam? Dlaczego tak się stało? Przecież w przeszłości szło zawsze w drugą stronę. I to jest właśnie istota forexa według mnie, że wszystko opiera się na prawdopodobieństwie, Złoty Graal nie istnieje bo jeśli rynek chodziłby 100% czasu według jakiejś ustalonej reguły to wtedy to nie miałoby sensu, bo jak sama nazwa wskazuje jest to rynek, czyli każdy uczestnik może w danym momencie kupic lub sprzedać w efekcie obniżając lub podwyższając kurs.

Dlatego też w moim odczuciu robienie analiz jest bezcelowe ponieważ nie można przewidzieć tego co się stanie. Można mieć założenie - kurs pójdzie tak i tak bo ta kreska sie tak ułożyła a ta świeca sie tak zamknęła ale czy stanie się tak jak zakładaliśmy? Przecież w każdym momencie kurs może sie odwrócić i to nie raz ale kilka razy, zmiatając naszą analize i założenia.

Są jednak według mnie pewne ogólnie przyjęte zasady ktorych trzymają się uczestnicy rynku, np chodzenie od jednych wsparć do drugich i to może nam dać statystyczną przewagę.

Ciężko jest mi sie pogodzić z założeniem że Złoty Gral nie istnieje a jedyne co można zrobić to być dobrym w tą grę. Ja jestem cienka dlatego nie zarabiam a chodze do normalnej pracy ale mam nadzieje że kiedyś jeszcze sobie odrobię poswięcony czas :)

ODPOWIEDZ