Interpretacja MACD

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

moim zdaniem macd mozna uzywac tylko jako potwierdzen do analizy.
Yaaa man

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Emde »

Witam,jako że temat to interpretacja MACD,mam pytanie,które całkiem niedawno mnie naszło,nt konstrukcji linii macd.

Linia MACD to "...różnica wartości długoterminowej i krótkoterminowej średniej wykładniczej..." oraz "Linię MACD tworzymy odejmując średnią długookresową od krótkookresowej. Zwykle są to średnie 26 i 12 okresowe. Najczęściej używa się średnich wykładniczych i cen zamknięcia, ale można również użyć innych cen np. mediany, albo ceny średniej."
http://pl.wikipedia.org/wiki/MACD
jak mam to rozumieć,czy jesli mamy np. ema12 i 26 ,to linia MACD będzie ema14,a jesli 9 i 21 to bedzie ema 12?
W sumie nie ma to wiekszego znaczenia dla uzyteczności tego wskaźnika,ale jak ktos potrafi to wyjaśnić,będę wdzięczny:)
pozdrawiam,
Marcin.

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Emde pisze:jak mam to rozumieć,czy jesli mamy np. ema12 i 26 ,to linia MACD będzie ema14,a jesli 9 i 21 to bedzie ema 12?
Chyba nie do końca dobrze to zrozumiałeś. Przeczytaj uważnie, jest to "różnica wartości", czyli różnica między wartością średniej długoterminowej a wartością średniej krótkoterminowej. Zapewne zmylił Cię ten dalszy opis, że odejmujemy jedną średnią od drugiej, ale nie chodzi tu o odejmowanie od siebie okresów, z których liczone są średnie w celu stworzenia nowej średniej, tylko o odjęcie wartości pokazywanych przez obydwie średnie - zresztą porównaj sobie wartości jakie przyjmują te średnie z wartościami przyjmowanymi przez MACD to zobaczysz o co chodzi.

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Dzięki FXfighter,też tak mi sie wydaje,ale czytałem kilka wyjasnień,i nie wszystkie sa spójne.Moze się i czepiam szczegółów,ale przestały mnie satysfakcjonować przecięcia linii czy wykup/wyprz :) Masz rację,zerknąłem i wiem o co chodzi,a chodzi o wyobrażenie sobie,jak to działa.
pozdrawiam,
Marcin

vipovsky
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vipovsky »

co o tym sądzicie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Witaj,co można?:)Silna dywergencja byka,i na h4 i na d1,czas pokaże co nam pokaże :)
pozdrawiam porannie,
m.

qaz987654321
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: qaz987654321 »

Witam.
mam pytanie odnośnie zakresu w MACD. Jaką skalę powinno się przyjąć aby wyniki były jak najbardziej wiarygodne w okresie krótkoterminowym.

adrian2-6
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: adrian2-6 »

Witam a ja mam 2 pytania;

jaka jest roznica miedzy MACD Histogram a zwykla MACD?Czy MACD histogram znajde na platformie mt4?I kolejne pytanie podobne do kolegi powyzej;
jak ustawic MACD histogram do wykresow 4h 1 h i do tygodniwych.

dziex za odp

Awatar użytkownika
marwi1
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: marwi1 »

Zamieszczam dość ciekawy wskaźnik GMACD_Signal. Zawiera dużo informacji. Trzeba jednak potwierdzeń innymi wskaźnikami np. CCI. Ja np. nie wchodzę przeciwko 4H. Pewne jego elementy wykorzystałem w EA http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19877.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Dmn112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Dmn112 »

Potwierdzenie dywergencji MACD przy pomocy wskaźników takich jak RSI, CCI polega na obserwacji poziomów wyprzedania/wykupienia, czy dywergencji jednocześnie na MACD i RSI/CCI? Poza średnimi kroczącymi i formacjami świecowymi są jeszcze jakieś skuteczne sposoby potwierdzenia? Mam zamiar zacząć tworzyć system w którym podstawą mają być dywergencje.

ODPOWIEDZ