Rząd zlikwiduje licencje maklerskie i doradcy inwestycyjnego

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy jesteś za zniesieniem licencji?

Tak
87
72%
Nie
34
28%

Liczba głosów: 121

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Jak rozumiem zniesiono już licencje DI i maklera ? Tak wynikało z kilku postów. Przegapiłem to info.
Ale dalej nie rozumiem co zmienia zniesienie tych licencji.
Czy osoba bez licencji może zarządzać w Polsce pieniędzmi innych ludzi ?
Czy można w Polsce załozyć firmę , która będzie się zajmowac grą na giełdzie/forexie ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

MarioDM pisze:Jak rozumiem zniesiono już licencje DI i maklera ? Tak wynikało z kilku postów. Przegapiłem to info.
.................
Nie, w planach jest do końca roku. Tak naprawdę nic nie wiadomo co będzie można a czego nie.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

RoLudlum
Dzięki za info.
BTW. to może rząd znosząc te licencje powinien wyjaśnić prawnie kwestie dotyczące inwestowania w Polsce. Mam wrażenie, że waaadza ma nikłe pojęcie o tych sprawach.
Trust no bit**es.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

MarioDM pisze:RoLudlum
Dzięki za info.
BTW. to może rząd znosząc te licencje powinien wyjaśnić prawnie kwestie dotyczące inwestowania w Polsce.
Powinien to zrobić 22-24 lata temu...
Jeżeli jedna powie to teraz to też będzie OK...
Ważne że co niektórzy przejrzeli na oczy..

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Dagu

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

pytanie
skad informacja ze na liscie zawodow do deregulacji znajdzie sie makler ?
wiem ze maja byc ogloszone jeszcze 2 listy zawodow
jedno w polowie roku druga jakos pod koniec ale info o maklerze mi nie wpadlo w oko

zz
Maniak
Maniak

MarioDM pisze:to może rząd znosząc te licencje powinien wyjaśnić prawnie kwestie dotyczące inwestowania w Polsce. Mam wrażenie, że waaadza ma nikłe pojęcie o tych sprawach.
Znalazłem ciekawe porównanie w necie idealnie pasujące do tematu..
Cytuję..//Właśnie, niech osoby z licencjami pochwalą się wynikami zarządzania aktywami pieniężnymi w ostatnich 2 - 3 latach ? Bo skoro fundusze inwestycyjne zarabiają mniej niż mam na lokacie to widzę z jakimi ekspertami mam do czynienia... Bez sensu są wszelkiego rodzaju licencje a KNF oczywiście broni tego stanowiska, bo ma z tego niemałą kasę (Ze zorganizowania egzaminu za 500 zł przy kilkuset osobach chętnych to wyjdzie z tego 700 tys. tylko na maklerze i doradcy) Poniżej min. szacunki (a trzeba uwzględnić jeszcze inne egzaminy i okazuje się, że pozycje te stanowią istotną część budżetu i to jest powód do bronienia licencji, które nie dają wiedzy jak zarabiać pieniądze. Co więcej, uczą w większości ustaw.

Makler Doradca
Koszt egzaminu 500 1500
Liczba egzaminów w ciągu roku 2 2
Liczba osób na egzaminie 250 150
Zysk dla KNF 250000 450000
Łączny zysk 700000

Inny cytat.
Może ktoś wreszcie zrozumie, że regulować trzeba działania a nie ludzi. Niech się KNF tym zajmie lepiej.

Inny cytat
No to proszę wymienic 10-ciu z licencjami co na GPW pomnożyli majatek o 20 %.

Myślę że teraz wszyscy zrozumieli w czym problem.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

zz pisze:
Inny cytat
No to proszę wymienic 10-ciu z licencjami co na GPW pomnożyli majatek o 20 %.
Hehe. Dokładnie. Ale nie można też generalizować. Mój kolega miał licencje maklera i jednocześnie był aktywnym graczem na FW20.
Jestem przekonany, iż są osoby dysponujące licencją DI i maklera, które potrafią osiągnąć zysk z inwestycji. Należy tylko pamiętać, że

JEŚLI OSIĄGAJĄ ZYSK Z GIEŁDY TO NA PEWNO NIE DZIĘKI TYM LICENCJOM.

Sama licencja uczy tylko przepisów prawnych, których i tak się nie pamięta po egzaminie i które każdy może znaleźć w stosownych księgach. Dlatego uważam, że licencje DI i maklera są całkowicie zbędne.
A to, że KNF broni tych licencji to wiadomo czemu. ZZ wyliczył ile dzięki istnieniu tych licencji KNF zarabia .
Trust no bit**es.

szpakv
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: szpakv »

tuwlos pisze:@szpakv: Ty to na poważnie piszesz czy po prostu próbujesz nas podpuścić?
Poważnie - wg mnie zniesienie DI w niektórych przypadkach skończy się zatrudnianiem ludzi z CFA, której zdobycie jest droższe i trudniejsze ze względu na barierę językową.
Zniesienie licencji jestem w stanie zaakceptować pod warunkiem, że uregulują prawnie różnicę pomiędzy doradcą finansowym, który działa w imieniu instytucji finansowej i od niej dostaje wynagrodzenie (prowizje), a doradcą inwestycyjnym, który może działać w imieniu klienta i od niego otrzymuje wynagrodzenie.
Jestem wyczulony na sprzedawców-akwizytorów, którzy wciskają co popadnie byleby się nachapać prowizją, a takich, niestety, w dzisiejszych czasach coraz więcej (przepraszam jeśli kogoś uraziłem).

zz
Maniak
Maniak

Zniesienie licencji jestem w stanie zaakceptować pod warunkiem, że uregulują prawnie różnicę pomiędzy doradcą finansowym, który działa w imieniu instytucji finansowej i od niej dostaje wynagrodzenie (prowizje), a doradcą inwestycyjnym, który może działać w imieniu klienta i od niego otrzymuje wynagrodzenie.
Zaskoczę Ciebie.Cały czas tak jest.
Jestem wyczulony na sprzedawców-akwizytorów, którzy wciskają co popadnie byleby się nachapać prowizją, a takich, niestety, w dzisiejszych czasach coraz więcej (przepraszam jeśli kogoś uraziłem).
Ja też.
Dlatego jedynym warunkiem jest zniesienie licencji,.
Całkowita weryfikacja przez rynek globalny.
Idziemy do nich z gotowymi rozwiązaniami inwestycyjnymi rożnymi ,a oni to mają to realizować.
A nie sytuacja że bank nakupił // nagwarantował emisji akcji// a oni to potem wciskają klientom do zarządzanego portfela .

JEŚLI OSIĄGAJĄ ZYSK Z GIEŁDY TO NA PEWNO NIE DZIĘKI TYM LICENCJOM.
To jest w jakiś sposób smutne.
Po to się powinno robić licencję aby potem wykazać co się robiło na światowych rynkach finansowych // globalnych..//

A nie sytuacja że klient w dobrej wierze daje w zarządzanie np. 130 mld zł,wyjeżdża. na wakacje,wraca z wakacji i już nie ma nic../// ma wyzerowane konto///

Reasumując jestem zwolennikiem aby rynek przez 5-10 lat zweryfikował ich wiedzę ,a nie trudne do zdobycia licencje..
Aby mieli swoją udokumentowaną historię..np.
1- przez 10 lat na FX cobił to i to..
2- przez 10 lat na GPW i futures zrobił to i to\
3- przez 10 lt na rynku dłużnym i pienięznym zrobił to i to.
4- to samo dotyczy złota,ropy,miedzi,rynku żywności itp.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ