System bardzo prosty i spełnia wszystkie założenia jakie stawiałem dobremu systemowi tj;
1 Małe ryzyko - krótkie SL
2 Duże profity
3 Brak konieczności ciągłego śledzenia monitora.
System;
Wskaźniki:
1. RSI (7-14 trzeba dobrać do zmienności) z poziomami 30 i 70
2. MA9 nałożona na RSI (Previous Indicator's Data)
3. Pipware stochastic
4. Zniesienia fibo
Sygnały zajęcia pozycji:
1. Sell:
Stoch w strefie wykupienia barwa żółta.
RSI w strefie wykupienia przecinana przez MA9 od dołu
Po zamknięciu świecy ustawiamy zlecenie oczekujące na szczycie korpusów świec
SL tuż powyżej cieni (5-10 pipów)
TP 1 38,2 zniesienia fibo, jeśli jednak jest to silna świeca nie warto realizować zysku, ale przejść do tp2
TP 2 61,8 zniesienia fibo z poprzedniego impulsu min x2 do x 20 czyli dużo
TP 3 100 Zniesienia fibo. Jeśli rynek utrzymuje kierunek, zachować pozycję, bo może się to okazać nowym trendem średnioterminowym.
2. Buy
Stochasic w strefie wyprzedania
RSI w strefie wyprzedania
MA9 przecina RSI od góry
Po zamknięciu świecy ustawiamy zlecenie oczekujące na szczucie korpusów świec
SL kilka punktów poniżej cieni
TP podobnie jak przy sell 38,2, 61,8 i 100 lub więcej stosownie do rozwoju sytuacji na rynku.
Ten system nie zwalnia z myślenia ani nie jest złotym graalem, jednak pozwala szukać na wykresie jasnych sygnałów pozwala na niewielkie ryzyko i dobry profit jasno określa punkty wejścia i definiuje konkretne profity. Nie wymaga wielu wskaźników, ani skomplikowanych obliczeń. Po prostu działa w większości wypadków co pozwala dobrze zarabiać.
Dodano po 27 minutach:
Kolejny przykład zrealizowany dzisiaj.
Puul
Działam głównie na AUD/reszta świata i innych parach. Jedyny warunek to mały spread. Ale działa to na również na edku, tylko tam raczej wskazany jest interwał 15 min. Eliminuje większość szumów, jednak zbyt duża zmienność nie jest tu zaletą. Na metalach nie działa, tam dzieją się cuda a te zostawiam Bogu
Będę musiał gdzieś umieścić templatka, by można było ściągnąć, wtedy wszystko będzie łatwiejsze. Generalnie;
RSI 7
MA 9 nałożona na RSI
Stoch 8,3,3 z poziomami 20-80 (kolorowy ładniej wygląda i żółty wcześniej zwraca uwagę.
Podstawą są wykresy godzinowe, jednak zaglądam na 4H i 1D, tygodniowe zostawiając leniwcom. To nie mój temperament, choć profity warte uwagi.
Oczywiście krytyczne spojrzenie na siebie i wykres też jest potrzebne.

RSI 7
MA 9 nałożona na RSI
Stoch 8,3,3 z poziomami 20-80 (kolorowy ładniej wygląda i żółty wcześniej zwraca uwagę.
Podstawą są wykresy godzinowe, jednak zaglądam na 4H i 1D, tygodniowe zostawiając leniwcom. To nie mój temperament, choć profity warte uwagi.
Oczywiście krytyczne spojrzenie na siebie i wykres też jest potrzebne.