Jak to się dzieje?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Skender
Bywalec
Bywalec

Jak to się dzieje?

Nieprzeczytany post autor: Skender »

Witam. Wymyślilem kilkanaśie systemów robiących zyski i sprawdziłem na testerze strategii jak działają w okresie 3 miesięcy. pomimo zyskowności za każdym razem zdarza mi się tydzień w którym trace kilka razy wiecej niż zarabiam przecietnie przykładowo sprawdzałem system ktorym robilem od 30 do 80 pipsow tyodniowo. Po czym przyszedł tydzień w którym przyszło -140 pipsów. Nie moge tego zrozumieć. Co robie nie tak? Był to tydzien od 23 stycznia do 27. Na innych systemach byół to przykładowo okres w grudniu. Gdzie sytaucaja powtarzała się. Wtedy robiłem również zyski aż w grudniu nagle - 95 pispow. sprawdziłem do końca stycznia i kazdy tydzien mial zysk oprocz tamtego jednego w grudniu.To staje się frustrujące. Nie popełniam błędów wchodze w pozycje jak zawsze tak jak sutaliłem. Pomimo tego nie jetsem w stanie zaakceptować tak dużej straty..Być może za dużo wymagam jednak przy skalpach drubym lootem takie obsunięcia są nidopuszczalne.
Slyszłaem że są system ktore robia od 300 do 600 pipsow miesiecznie. Tzn znam kogos kto tak twierdzi to jest wgl możliwe? Macie jakies porady, myśli? Czekam

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Witaj w realnym świecie... Taki jest rynek. Nie przewidzisz trzęsień ziemii, głupich decyzji polityków, interwencji, zdarzeń losowych.

Skender
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Skender »

Nie obchodziło by mnie to gdyby nie fakt ze taki dzien i ja nie mam 50% konta... i tutaj się psychika włącza.Nie gram takimi pieniędzmi żeby zmniejszać loota wolalbym powoli mniej pipsow ale bez takich sytuacji..

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Tutaj chodzi właśnie o regularność zysków, a nie o ich wielkość. Jeśli w prosty sposób mozna by było stworzyć system, który zarabiałby w każdym tygodniu ( nawet głupie 10 pips ) to większość z nas byłaby juz milionerami.
PS. Test z 3 miesięcy to nie jest wiarygodny test. Jeśli Twojemu robotowi uda się przetrwać przynajmniej rok lub 2 lata testu to szanse na jego rentowność wzrastają. Ale niestety nic nie gwarantują.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Dlatego jak dla mnie , tylko handel manualny , człowiek to człowiek, nie ma EA które będzie mądrzejsze od niego.

Vindykator

Nieprzeczytany post autor: Vindykator »

Microbi pisze:Dlatego jak dla mnie , tylko handel manualny , człowiek to człowiek, nie ma EA które będzie mądrzejsze od niego.
Święta prawda Microbi.
Alexander Elder najlepiej to opisał w swojej książce:
Rynki ciągle się zmieniają i okazują się silniejsze od automatycznych systemów inwestycyjnych. Sztywne reguły z przeszłości nie funkcjonują zbyt dobrze w aktualnych warunkach i najprawdopodobniej wkrótce staną się zupełnie bezużyteczne. Kompetentny inwestor może wprowadzić poprawki do swojej metody w chwili, gdy wykryje błąd. Automatyczny system jest mniej elastyczny.
Linie lotnicze płacą wysokie pensje pilotom, niezależnie od automatycznych systemów sterowania, ponieważ ludzie są w stanie opanować trudne do przewidzenia sytuacje. Jeżeli w samolocie pasażerskim odrywa się dach nad Pacyfikiem, albo nad lasami kanadyjskimi zaczyna brakować paliwa, jedynie człowiek może znaleźć wyjście z krytycznego położenia. Te niebezpieczne zdarzenia zostały opisane w gazetach i za każdym razem doświadczeni piloci zdołali wylądować - dzięki improwizacji.
Automatyczny pilot nie byłby w stanie tego dokonać. Jeżeli stawiasz swoje pieniądze na automatyczny system inwestycyjny, ryzykujesz tyle samo, co w wypadku powierzenia własnego życia w ręce automatycznego pilota. Pierwsze niespodziewane wydarzenie może zniszczyć Twój rachunek. Istnieją dobre systemy inwestycyjne, ale należy je monitorować i regulować zgodnie z samodzielną oceną sytuacji. Musisz być czujny i nie możesz przerzucać swojej odpowiedzialności za sukces na system inwestycyjny.
Inwestorzy będący ofiarą mitu automatycznego pilota próbują powrócić do czasów dzieciństwa. Pamiętają swoje matki, które zaspokajały ich potrzeby jedzenia, czułości i wygody. Teraz starają się odtworzyć dawne przeżycia. Pragną leżeć na plecach i przyjmować zyski jak nie kończący się strumień ciepłego mleka.
Rynek nie jest Twoją mamą. Na giełdzie grają twardzi ludzie, którzy chcą Ci zabrać pieniądze, a nie mają zamiaru głaskać Cię po główce.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

A czy przypadkiem na pierwszy rzut oka wykres w tych stratrnych tygodniach (okresach) nie rózni sie znacznie od tyzh zyskownych?

(przykładowo znacznie mniejsza zmiennością w drugiej połowie grudnia)

Awatar użytkownika
Kuba1111
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kuba1111 »

Jak już moi poprzednicy napisali, system maunalny-czyli fakt keidy to my siedzimy przy komputerze i trad'ujemy osobiscie, jest dużo lepszy niż automatyczny system EA z tego względu iż rynek sie zmienia, w domach maklerskich maklerzy i owszem czasami stosują takei syetemy, ale warto zwrócić uwagę że są cholernie skomplikowane, a sam system dany makler co pare dni dostosowuje dla osiagania najlepszych wyników. Sam sie bawiłem w EA, ale stwierdziłem że jednak to nie ma sensu. Była cała masa systemów które sam własnoręcznei napsiałem i testowałem i tylko pare wykazało sie stałymi zyskami w wysoości 10-25% w ciągu roku(testy ogólnei na wybranych losowo paru latach od 2006r). Te próby mnei zneichęciły i postanowiłem Zabrac sie za manualny handel. Każdy na tym lepiej wyjdzie ponieważ zamaist zgłębiać zasady programowania itd. od razu uczycie sie i handlujecie osiagając rezultaty dużo szybciej niz w przypadku napsiania zyskownego EA po np. roku lub więcej.
"Nie narzekaj że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt."

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Jednak są też plusy robotów :
1. Brak emocji. EA kieruje się tylko czysto zadanymi warunkami i np.nie zamyka pozycji przed czasem.
2. Działa caly czas, a my - ludzie - musimy czasem iść spać i mamy obowiązki.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

Vindykator pisze:
Microbi pisze:Dlatego jak dla mnie , tylko handel manualny , człowiek to człowiek, nie ma EA które będzie mądrzejsze od niego.
Święta prawda Microbi.
Alexander Elder najlepiej to opisał w swojej książce:
Rynki ciągle się zmieniają [...]
To zależy trochę od tego jak zapatrujemy się na EA.
Dla mnie EA to ułatwienie i odciążenie tradera od ciągłego klikania - jest to ten sam zbiór zasad, którymi się kieruje trader. Tak samo jak piloci latają przez większość czasu na autopilocie (wyjątki to start, lądowanie, turbulencje i inne niecodzienne sytuacje) ;) To pozwala zachować komfort przed sytuacjami naprawdę odbiegającymi od reguł (upadek banku/kraju czy jakaś wojna).

Oczywiście osoby, które twierdzą, że EA są do bani w porównaniu z traderami, którzy kierują się 'timingiem' i niby przez to osiągają lepsze rezultaty są w takim samym błędzie jak przemysł muzyczny i ich zarzuty pod kątem osób ściągających muzykę. Stwierdzają one, że straty jakie ponoszą to ilość pobrań plików (oczywiście zakładają, że wszystkie te osoby kupiłyby muzykę - co jest nieprawdą i dużym nadużyciem). Oczywiście mogą to łatwo oszacować. Ale zapominają o marketingu jaki odwalają za nie użytkownicy polecając płyty po przesłuchaniu - ciężko to oszacować :/
Podobnemu złudzeniu ulegają osoby uznające wyższość timingu. Skoro traderzy mają osiągnąć wyniki większe niż EA (który powinien opierać się na tych samych założeniach, do których stosuje się trader) to oznacza to, iż nie stosują się do swoich zasad i dopuszczają czynnik losowy - co moim zdaniem bardzo obciąża psychicznie daną osobę - lub nie mają jasno sprecyzowanych zasad :/
Wystarczy wziąć odpalić visual backtesting i okazuje się, że za każdym razem na tej samej próbce danych można osiągnąć inny wynik stosując timing. W przypadku EA jest to ciągle ten sam wynik. Poza tym człowiek ulega pewnej iluzji 'dobrych transakcji' patrząc na dane historyczne jednak z perspektywy kształtowania się kursu na tamtą chwilę sytuacja często wygląda zupełnie inaczej.

Rzeczą oczywistą jest, że byle przypadkowe dobranie kilku wskaźników do EA i zoptymalizowanie ich na danych np. z 3 ostatnich m-cy to kwestia MC. Automat powinien być przelaniem na 'kod' wszystkich zasad jakie stosuje SKUTECZNY trader :) To jest recepta na stworzenie dobrego i zarabiającego EA :)

BTW jedna rzecz do przemyślenia - co można łatwiej dostać: książkę ex-tradera jak to nie udało mu się zarobić np. 2 miliony $$$ czy kupić NAPRAWDĘ skuteczny automat? I ile to wtedy kosztuje :)
Just do it !

ODPOWIEDZ