To nie jest temat dla młodych skalperów

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Scenariusz / Trade setup na EURCAD W1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Korelacje S&P AUDJPY NZDJPY

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

SCHOKER.

Obrazek

OKO NA:

-Ochlodzenie gospodarcze w Chinach oraz deficyt eksportowy w Chinach oraz Japonii

-Koncentracja mediow na pozostalych czlonkach PIIGS

Wazne zaplanowane wydarzenia w nastepnym tygodniu:

--Monday, March 12:
Euro-zone finance ministers meet. Settlement of Greek-law bonds under PSI.

--Tuesday, March 13:

FOMC Statement - Rynek zdyskontowal niskie stopy do konca 2014 ale nadal pozostaje brak pewnosci co do QE. Pozytywne dane z sektora pracy moga wplynac na bardziej optymistyczny wydzwiek FOMC sstatement.

BOJ Press Conference

--Thursday, March 15:
Spanish and French bond auctions. International Monetary Fund board to discuss participation in Greek bailout.

SNB Monetary Policy Assessment

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Przyklad Setupu typu Breakout&Pullback na USDCAD H4

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Przyklad Setupu FlipFlop oraz BO&P na USDJPY H1

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Analizy bardzo ciekawe - ja jakoś na FX nigdy grać na dużych TF się nie odważyłem i pewnie się nie odważę - ale na akcjach już owszem.

Stąd też moje pytanie o konkretną taktykę. Tylko na jednym screenie z USD/CAD widzę gdzie zakładasz wejście połową pozycji ze stosunkowo dużym SL (oczywiście kwestia skali - bo dla jednego 10pips SL to to samo co 100 czy więcej dla drugiej osoby).

Ale na przykład ciekawi mnie czy w przypadku testów poziomu otwierasz pozycje. Tak powiedzmy w przypadku USD/CAD, gdzie piszesz o 9-krotnym testowaniu poziomu. Tylko, że jak to zwykle bywa raz cena zatrzyma się 20 pipsów przed poziomem, a raz 20pipsów poziom przebije (a swoją drogą poziom to bardziej obszar, który znowu ma swoją x-pipsową szerokość). I tu dochodzę do sedna sprawy.

Jaką konkretnie strategię stosujesz i kiedy otwierasz pozycję - i z jakim potencjalnym celem. Bo przy takiej konsolidacji re-test może się zdarzyć zarówno po małym odbiciu - które i tak będzie 2-3razy większe niż zakładany SL poniżej absolutnego minimum obszaru wsparcia ( co widzimy w przypadku 2 pierwszych testów - oczywiście w pierwszym nie może być mowy o pozycji - ale też w dwóch ostatnich gdzie pozycja dla grających taką strategią być powinna). Może być też odbicie bardzo duże. Tyle, że ciężko to złapać, bo oddanie 2-5krotnie większego zysku niż zakładany SL chyba w grę nie wchodzi.

Opisałem się, ale generalnie jest bardzo ciekawy konkretnych momentów otwierania pozycji, zakładanego SL i przede wszystkim obrony pozycji już otwartej i zyskownej. Chyba z ręki po zachowaniu się ceny w momencie dojścia do obszaru nie otwierasz pozycji bo łatwo taki moment przegapić grając na takiej ilości par i pewnie nie wpatrując się w monitor przez 14h dziennie.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Akhh pisze:Analizy bardzo ciekawe - ja jakoś na FX nigdy grać na dużych TF się nie odważyłem i pewnie się nie odważę - ale na akcjach już owszem.

Stąd też moje pytanie o konkretną taktykę. Tylko na jednym screenie z USD/CAD widzę gdzie zakładasz wejście połową pozycji ze stosunkowo dużym SL (oczywiście kwestia skali - bo dla jednego 10pips SL to to samo co 100 czy więcej dla drugiej osoby).

Ale na przykład ciekawi mnie czy w przypadku testów poziomu otwierasz pozycje. Tak powiedzmy w przypadku USD/CAD, gdzie piszesz o 9-krotnym testowaniu poziomu. Tylko, że jak to zwykle bywa raz cena zatrzyma się 20 pipsów przed poziomem, a raz 20pipsów poziom przebije (a swoją drogą poziom to bardziej obszar, który znowu ma swoją x-pipsową szerokość). I tu dochodzę do sedna sprawy.

Jaką konkretnie strategię stosujesz i kiedy otwierasz pozycję - i z jakim potencjalnym celem. Bo przy takiej konsolidacji re-test może się zdarzyć zarówno po małym odbiciu - które i tak będzie 2-3razy większe niż zakładany SL poniżej absolutnego minimum obszaru wsparcia ( co widzimy w przypadku 2 pierwszych testów - oczywiście w pierwszym nie może być mowy o pozycji - ale też w dwóch ostatnich gdzie pozycja dla grających taką strategią być powinna). Może być też odbicie bardzo duże. Tyle, że ciężko to złapać, bo oddanie 2-5krotnie większego zysku niż zakładany SL chyba w grę nie wchodzi.

Opisałem się, ale generalnie jest bardzo ciekawy konkretnych momentów otwierania pozycji, zakładanego SL i przede wszystkim obrony pozycji już otwartej i zyskownej. Chyba z ręki po zachowaniu się ceny w momencie dojścia do obszaru nie otwierasz pozycji bo łatwo taki moment przegapić grając na takiej ilości par i pewnie nie wpatrując się w monitor przez 14h dziennie.
Hej Akhh,

Generalnie na wysokich interwalch wyrabiam sobie pewnego rodzaju bias ktory wykorzystuje do egzekucji zlecen na nizszych interwalach jednak w tym przypadku wsparcie bylo dosyc szerokim obszarem a na niskim interwale cena przeciela ten obszar bez zajakniecia.

Warunkiem wejscia w retest dla mnie jest zdecydowane przebicie czyli zamkniecie sie ceny po drugiej stronie na wykresie D1 / H1 w zaleznosci od skali na ktorej poziom jest najlepiej widoczny oraz sposob w jaki cena zbliza sie do poziomu. Zawsze ustalam sobie maksymalnie 2 interwaly w oparciu o ktore zarzadzam tranzakcja a w przypadku USDCAD byl to interwal D1. Dzienna swieca zamknela sie ponizej wsparcia tworzac silny sygnal na spadki w postaci BEOB. Przez kolejne dwa dni cena utrzymywala sie pod tym poziomem sygnalizujac ze rynek akceptuje te cene. Zlecenie sell limit mialem ustawione na poziomie 1.0060 ze stopem powyzej swiecy BEOB. Zarzadzanie tranzakcja to juz kwestia personalna ale ja postanowilem zdjac troche przy 1.0000 a reszte w okolicy 0.9970 kiedy cena zaczela wytracac momentum. Jesli zamiast odbicia cena zamknela by sie powyzej oporu na interwale D1 to staralbym sie wyjsc z pozycji z minimalna strata nie czekajac na realizacje SL.

Z zasady gram tylko pierwsza reakcje. Po pierwszym tescie wiekszosc podazy/popytu jest juz skonsumowana co potrafi znacznie oslabic poziom dlatego czesto przy kolejnych testach cena penetruje poziom glebiej badz zastawia jakas inna pulapke. Lubie kiedy cena przez pewien czas oswaja sie z nowymi poziomami zanim wraca aby przetestowac punkt wybicia dlatego retesty w formie "U" wydaja mi sie duzo latwiejsze do rozegrania.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Przyklad tego jak wysokie i niskie interwaly uzupelniaja sie dajac okazje do wejscia z praktycznie zerowym drawdownem w kierunku momentum ceny.

USDJPY D1/M30

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Greenhaze

14.02.2011

9:29
DOLLAR-YEN: Holding firm in the Y77.90's after a recent high of Y78.08.
Barriers now lie up at Y78.50 but there are offers lying in wait
at Y78.20/30
and Y78.40/50 from big Japanese names, custodials and US
money centre banks. Bids are set at Y77.40/50 with stops just below.
Dollar current trades Y77.91/93
13:59
Y78.40/50 Japanese name offers, stops
Y78.25/30 Japanese name offers
Y78.15 ***Current market price 1258GMT Tuesday
Y77.90 European low
14:45
DOLLAR-YEN: Reported Asian names the sellers off recent highs, dealers
flash up. Dollar-yen slips to Y78.13 in current dealings, offers seen
ahead through Y78.25/30 and Y78.40/50, with light stops chucked in
the mix through Y78.20/35.
16:15
DOLLAR-YEN: Eastern Europeans the stand out buyers on the recent spike.
Dollar is currently Y78.33.

16:17
DOLLAR-YEN: Eastern Europeans the stand out buyers on the recent spike.
Dollar is currently Y78.33.
16:39
DOLLAR-YEN: Some decent but patch volumes in this pair as it tracks
higher, one trader mentioning that some good amounts changed hands
between Y78.20 and Y78.25, perhaps upward of $1/2 yard, the dollar then
flushing the known stops as well as finding some macro stops that had
been spread around. Break above the Y78.29 peak of the previous dollar
rally giving bulls a little more confidence and dollar stretching to
Y78.43 area at writing, a high since early Nov, as momentum continues.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2012, 19:47 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

Greenhaze,

Jak odróżniasz flipflopy (fakeouty?) od normalnego breakoutu z retestem poziomu? Czy patrzysz na sposób w jaki cena wraca do poprzednio złamanego supportu, na formacje PA czy też robisz to na czuja? Rozumiem, że taki flop osłabia ważność poprzedniego poziomu?

I czy jeżeli taki flipflop przebił na np. H1 poziom o ok. 30-40 pipsów to będziesz traktował nowy swing low/high jako istotny (np. przy liczeniu R/R - szacowaniu take profit etc.)?

Sorry, że tyle pytań:) Te flopy to zdradliwa sprawa, więc warto chyba ten temat trochę podrążyć;)

ODPOWIEDZ