Rząd zlikwiduje licencje maklerskie i doradcy inwestycyjnego

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy jesteś za zniesieniem licencji?

Tak
87
72%
Nie
34
28%

Liczba głosów: 121

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Noob pisze:Jeżeli jednak ktoś się interesuje FX to DI mu nic nie da, bo nikt w Polsce nie działa na rynku walutowym. Mam kolegę, który jest analitykiem walut w niszowym domu maklerskim, zrobił DI i dalej robi dokładnie to samo co wcześniej.
Jeżeli ktoś ma np. 35-40 lat i w ogóle pracował w innej branży, to w tej chwili też nie ma co liczyć, że licencja sprawi, że ktoś go gdzieś szybko zatrudni za fajne pieniądze.
Noob praktycznie zawsze tak było,z drugiej strony uważam że są to usługi fundamentalne dla każdego // przynajmniej powinny być//..,a cały czas niedostępne.
Reasumując nie ma co się zniechęcać wiekiem,raczej traktować to że się robi dla siebie.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

GZ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: GZ »

no to teraz cos co bedzie niezlym podsumowaniem :)

http://www.knf.gov.pl/Images/instrument ... -29721.pdf

RX
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: RX »

Temat o licencjach, ale offtopicowo chce zapytac ...
GZ pisze:3) Kazdy w rejestrze ma wymieniona wlasna historie zatrudnienia (to do rozwazenia jak mogloby wygladac). Cos na wzor tego
http://www.nfa.futures.org/basicnet/Det ... 2U%3d&rn=Y
Ilu jest Polaków zarejestrowanych w NFA ? Można to sprawdzić ? :)

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

http://wyborcza.biz/Firma/1,101618,1133 ... wolni.html

"Oprócz zawodów kolejowych na liście profesji, które zostaną uwolnione są m.in. zawody kolejowe, a także finansowe, m.in. doradca inwestycyjny, broker, agent ubezpieczeniowy, aktuariusz, księgowy i doradca podatkowy. - Minister Rostowski jest wielkim zwolennikiem deregulacji - przyznał Gowin."
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Oby.

zz
Maniak
Maniak

RoLudlum pisze:Minister Rostowski jest wielkim zwolennikiem deregulacji - przyznał Gowin."

Oby.
Dokładnie o to cały czas jak jestem na forum mi chodzi.
Następstwem tego będzie że wreszcie doczekamy się normalnych banków i usług bankowych...
Wystarczy że będą z 3 banki // lub solidni brokerzy ECN oraz prawdziwego dostępu do rynku regulowanego oraz dostęp do między banku na wzór UK.
Uważam że to w zupełności wystarczy.
Oczywiście nierozerwalną częścią tego jest optymalizacja podatkowa która też musi się rozwinąć....

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

szpakv
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: szpakv »

A ja jestem przeciw (i nie mam licencji). Po prostu uważam, że argument "przerzucić odpowiedzialność na instytucje finansowe" jest nietrafiony, bo moim zdaniem instytucja takowa będzie wolała zatrudnić kogoś z CFA niż "człowieka z ulicy".
Egzamin na DI jest wg mnie dobrą (i tańszą) alternatywą dla CFA, a jego zniesienie raczej utrudni niż ułatwi dostęp do zawodu. Co innego z maklerem, tu jestem w stanie zrozumieć zniesienie licencji, bo faktycznie stała się ona zbędna.
I zgadzam się z tym, że w przypadku rynku FX te licencje są mniej istotne (m. in. dlatego, że AT na egzaminie to nikły promil), natomiast na rynkach gdzie istotne jest również (pomijając AT, którą z powodzeniem można stosować) umiejętne zarządzanie portfelem i analiza fundamentalna (np. akcje), licencje te spełniają swoje zadania.
Większość DI pracuje w TFI lub PTE, a ja osobiście wolę, by moimi pieniędzmi zarządzał ktoś z licencją (nomen omen by zdać ten egzamin jednak trzeba mieć wiedzę) aniżeli pracownik przeszkolony przez instytucję - to jest domena tzw. "doradców finansowych", którzy w większości przypadków przypominają raczej akwizytorów, działających w imieniu instytucji finansowych, niż prawdziwych doradców-brokerów, działających w imieniu klienta.

Pozdrawiam. :)

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Dla zarabiania pieniędzy nie ma żadnej alternatywy ani wykształcenie ani zestaw licencji nie ma znaczenia jeśli nie potrafisz zarabiać pieniędzy

Ja natomiast wolę sam zarządzać swoimi pieniędzmi jeśli jednak miałbym wybierać to wybrałbym osobę która potrafi to robić choćby nawet nie miała całej ściany licencji, świadectw ukończenia kursów.......
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

tuwlos
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tuwlos »

@szpakv: Ty to na poważnie piszesz czy po prostu próbujesz nas podpuścić?

zz
Maniak
Maniak

Znalazłem ciekawy komentarz idealnie pasujący do zagadnienia....
Pozwolę sobie go zacytować....//W niektórych krajach Europy jest raptem po kilkanaście !!! zawodów "zamkniętych" a jakość usług we wszystkich dziedzinach jest o parę klas lepsza niż w Polsce.
W Polsce chce się otworzyć 200 zawodów a więc ponad 150 zostanie nadal zamkniętych - to i tak o ponad 1000% więcej niż w przodujących krajów pod tym względem !

To tak informacyjnie dla tych, którzy chcą utrzymania praktyki reglamentowania za pomoca przeróznych zezwoleń i koncesji przez urzędników togo, kto ma w jakim zawodzie pracować i czy może czy nie. ////

Pozdro.

ODPOWIEDZ