[Indykator] XARD SSA

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Ciekawe połączenie dwóch znanych indyków w jedną linijkę. Oparty na cenie, MA i StDev.
Na obrazku przykładowy sposób użycia. Poziomy są przykładowe.

ZASADA:
startujemy np. z pozycji, kiedy wykres wskaźnika jest poniżej -0,55;

jezeli XARD przecina poziom -0,55 od dołu, zakładamy Long, czekamy az wyjdzie pow. 0,55, jeżeli nie dojdzie i wykres wróci poniżej -0,55, następne przecięcie od dołu zakładamy następnego LONG, itd. Zamykamy kiedy wskaźnik przetnie +0,55 od góry i następnie zakładamy SHORT. Analogicznie dokładamy pozycję w razie oscylacji wokół +0,55 po każdym przecięciu od góry. Shorta(y) zamykamy analogicznie jak w warunkach otwarcia LONG.
Taki system może by ciągłym (cały czas na rynku).

Dodano po 6 godzinach 35 minutach:

Dodam tylko, że oba pliki są konieczne.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
Vilde
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Vilde »

szkoda że repaintuje jak diabli

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Strategia zakłada martyngał co nie każdemu odpowiada. Przyznam, że też kiedyś byłem nim zachwycony, ale wedłóg moich doświadczeń to droga do nikąd.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

profession pisze:Strategia zakłada martyngał co nie każdemu odpowiada. Przyznam, że też kiedyś byłem nim zachwycony, ale wedłóg moich doświadczeń to droga do nikąd.
Niekoniecznie martyngał. Taka metoda jest też nazywana "rozbudowywaniem pozycji", nie musisz zmieniać wielkości lota, albo można też nie otwierać po następnych sygnałach i zostać z jedną, co jednak zwiększa ryzyko.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Dzięki za odpowiedź, ja jednak nie lubię dokładania do stratnych pozycji(może ktoś to lubi bo rzeczywiście bardzo to zwiększa skuteczność, nieco sztucznie no ale jednak). A czy ktoś z Was wie może czy on repaintuje tyko w obrębie niezamkniętej świecy? czy także wstecz?

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Tylko na końcu. Ale to każdy tak będzie robił, jeżeli nawet w urywku algorytmu opiera sie o cenę jakkolwiek liczoną z bieżącej świecy TF,
a co do powiększania skuteczności, to raczej powiedział bym "zabezpieczaniem niekorzystnie otwartej pozycji".
:)

Awatar użytkownika
Vilde
Stały bywalec
Stały bywalec

Trochę więcej niż na końcu. Co najmniej 5 świeczek w tył jest zmienianych. Na screenie zaznaczyłem miejsca w których w czasie rzeczywistym wyrysowały się wyraźne dołki lub szczyty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

rzeczywiście , nie miałem racji. Zmienia linie w zakresie parametru "Lag".

ps.
trzeba też brać poprawkę na niedoskonałość tworzenia grafiki przez mt4.

Dodano po 3 godzinach 56 minutach:
Vilde pisze:Trochę więcej niż na końcu. Co najmniej 5 świeczek w tył jest zmienianych. Na screenie zaznaczyłem miejsca w których w czasie rzeczywistym wyrysowały się wyraźne dołki lub szczyty.
tylko zwróć uwagę, że jeżeli wskaźnik dochodzi do brzegu okna wykresu, mt4 automatycznie skaluje wykres do wartości max/min i wtedy zaznaczone wcześniej extrema rzeczywiście zmienią miejsce, ale to wcale nie dowód, że wskaźnik zmienił kształt linii.

Awatar użytkownika
Vilde
Stały bywalec
Stały bywalec

to że wskaźnik przesuwa swoje dołki i szczyty w "lepsze" miejsca to da się przeżyć, ale jak po wyrysowanym zagięciu po kilku świeczkach nie ma śladu, to już jest niefajnie. Ale jeszcze popatrzę jak to się zachowuje w ekstremach...

Ok, w ekstremach jak już narysuje to zostanie, ale w środkowych zakresach każdy szczyt lub dołek może po chwili zniknąć.

Awatar użytkownika
sonixh
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sonixh »

Witam,
na moje oko to sygnały są podczas przecięcia poziomu zero. Niestety jest sobota wieczór więc nie widzę jak to się zachowuje. Mozna sprawdzić jaki będzie efekt przestawiając z PRICE_CLOSE na PRICE_OPEN, nie powinno repaintować.
Obrazek

ODPOWIEDZ