Grupa poszukiwaczy systemu - propozycja

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
trejo
Stały bywalec
Stały bywalec

Grupa poszukiwaczy systemu - propozycja

Nieprzeczytany post autor: trejo »

Temat ten powstał po przeczytaniu tematu "Najlepsze strategie" z działu "systemy i strategie".
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=18218

Bardzo utożsamiałem się z tym co pisał w tym temacie kolega Profession:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... c&start=30 (post 4)

Ponieważ odpowiedź na to pytanie nie padła, zaproponowałem jemu (i jak na razie sobie) pewną propozycję. Wychodzę z nią również do wszystkich będących na podobnym etapie rozwoju tradera.

Projekt:
Wieloosobowe szukanie i testowanie systemu / ów.

Cele:
1. Sprawdzenie czy istnieje "system obiektywny", który będzie interpretowany tak samo przez wszystkich.
2. Przekonanie się jak ten sam system może u jednych zarabiać, a u innych nie.
3. Synteza wniosków - może w grupie uda się zobaczyć coś, czego do tej pory nie zauważyło się na własną rękę.
4. Wspólna analiza własnych błędów i określenie preferencji strategii.
5. Próba stworzenia systemu lub modyfikacji któregoś pod siebie.

Dla kogo:
- jeżeli jesteś na etapie dojścia do muru. Przetestowałeś już sporo i nie wiesz jaką drogę obrać
- jesteś osobą z inicjatywą, szybko uczącą się. zmotywowaną
- możesz poświęcić regularnie po kilka godzin na testy i masz czas na samoedukację
- masz dobrze opanowaną AT i pojęcia związane z tradingiem

Generalnie chodzi o osoby systematyczne i skupione na sprawie, a nie zapaleńców liczących na szybki i jednoznaczny rezultat.

Dla kogo nie:
- cichych obserwatorów rzeczywistości! - dla osób nieaktywnych albo liczących na korzystanie bez wysiłku z cudzej pracy jest stanowcze nie!
- ludzi dopiero zaczynających - propozycja ta nie zakłada prowadzenia nikogo za rączkę
- osób nie znających w stopniu biernym j.angielskiego
- dla typu "ja wiem lepiej" - szkoda na to czasu
- dla uwielbiających dział off-top i głównie tam się produkujących

Ogłoszenie w tej wersji i jego cele są robocze, a założenia mogą się zupełnie zmienić w zależności od dalszych ustaleń osób, które się zgłoszą.

Nie obiecuję żadnych efektów, ale spróbować można. Lepiej zacząć działać, opracować jakąś metodologię i szukać rozwiązań niż bezustannie szukać odpowiedzi, której na forach i tak nikt nie udzieli.
W sumie będziemy robić to, co i tak robimy regularnie, a więc szukać odpowiedzi jak zarabiać na forexie. Może inni powiedzą o nas samych to, czego nie widzimy.

Jeżeli jesteś zainteresowany, napisz do mnie priva z informacją jakich systemów do tej pory używałeś.
Szczegóły opracujemy wspólnie, kiedy zbierze się kilka osób (max. 10).

Będę wdzięczny jeżeli osoby mające zastrzeżenia co do sensu takiej inicjatywy, zachowają je dla siebie.

Dodano:
09-03-12 10:50

Od wczoraj zgłosiło się kilka osób. Do 10-ciu brakuje jeszcze kilku, więc zapraszam.

A... i jeszcze oczywista oczywistość - konieczne doświadczenie na koncie real.

sznurek

Nieprzeczytany post autor: sznurek »

Mój system stworzyłem sam przy wsparciu psychicznym i finansowym pewnej zacnej osoby, której, oby mi było dane, będę mógł się za to kiedyś odwdzięczyć w stokroć wiekszej skali. Tak jak ma się to z ewolucją naszej świadomości, czy jako taką ewolucją przystosowawczą, mechanizm, w jaki wpadłem na te kilka dosłownie rozwiązań ,odbył się w kilku skokach, bszebłysków myśli, które pojawiały się ni stąd ni zowąd, jakby wyskakiwały z podświadomości. Poniekąd wprawiało mnie to samego w niemałe zdumienie. Nie popadłem od tego w samozachwyt, bo pojawienie sie owych paru genialnych myśli poparte było ciężkim dla łepetyny znojem z przerwami na cztero-pięciogodzinny sen. Oczywiście w tej chwili niczego już nie szukam, oprócz może złotego środka do zachowania równagi psychicznej(w naczeniu tym jak najbardziej pozytywnym). Człowiek potrzebuje ciszy, żeby mógł się odnaleźć i usłyszeć od samego siebie o swoim celu. Tylko tyle. Od siebie dodam, że w poszukiwaniu swojego grala najwiekszy nacisk powinno położyć się na czas, bo to on odgrywa w całości najważniejszą role. Dobra kończe, bo się robi pretensjonalnie :) Trzymam za was kciuki. Powodzenia

"bszebłysk" :D, ale ja czasami pisze. Może to moje słowne wypaczonko naprowadziło kogoś na "Przebłysk jutra"? Na razie nie mam szans na sprawdzenie jjakości tego serialu, ale po recenzjach i opiniach widziałem, że się podobał. Może ktoś go widział?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2012, 21:18 przez sznurek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

1. Sprawdzenie czy istnieje "system obiektywny", który będzie interpretowany tak samo przez wszystkich.
Istnieje system obiektywny. Kreski grubych ryb. ;)
2. Przekonanie się jak ten sam system może u jednych zarabiać, a u innych nie.
Polecam Schwaggera "The new market wizards" oraz historię żółwi Dennis'a i Eckhardt'a.
- cichych obserwatorów rzeczywistości!
Szkoda. Wielu wytrawnych graczy, to tacy obserwatorzy. Jeśli zobaczą, że jest co dodać, to może by dodali.

To trochę takie wyważanie otwartych drzwi. No i zastanawiam się czy masz jakieś doświadczenie w kierowaniu zespołem. Bo założenie, że każdy sam będzie wiedział co ma robić i będzie to sam robił, jest trochę nieuzasadnione ;)

Pozdrawiam i powodzenia życzę!

trejo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: trejo »

@Stforex:

Nawet nie wiem jak się do tego odnieść, bo mam wrażenie, że wiesz lepiej i chcesz mnie i inne zgłoszone osoby pouczać.
Postanowiłem zorganizować coś takiego dlatego, że miałem dosyć werbalnego przepychania się, które nie wnosiło nic.
Podstawowym celem grupy jest działanie, a nie teoretyzowanie.
Może to dla Ciebie wyważanie otwartych drzwi, ale co chcesz usłyszeć na ten temat? Że wiesz lepiej, doszedłeś dalej i masz ten etap za sobą? Ok, zgadzam się. Mogę sobie i niektórym innym osobom w takim wypadku tylko życzyć, że kiedyś porozmawiamy jak równy z równym.

Będę też wdzięczny Tobie i wszystkim innym za nieodnoszenie się do tego, że "zastanawiasz się nade mną nad moimi umiejętnościami i zdolnościami x czy y". To takie prowokujące stwierdzenia rodem z kolorowych krzykliwych gazet.

Zakładając ten wątek miałem pewien plan działania, a nie myślenie "zbierzemy kogo się da i będziemy się pouczać i zastanawiać co dalej".

Nie będę też się tłumaczył z czyjejś interpretacji moich zdań wyrwanych z kontekstu. Napisałem wszystko bardzo jasno "dla kogo" i na jakich zasadach", a nie jesteśmy na forum literackim.

ODPOWIEDZ