Świece tickowe
Świece tickowe
Czy istnieje mozliwość przerobienia ticków pobranych z Dukasa za pomocą skryptu na świece tickowe i zrobienia na nich backtestu EA?
- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
Tak, to znam.Pierz Andrzej pisze:http://eareview.net/tick-data
tutaj masz wszystko ładnie posiane
pozdrawiam
Andrzej Pierz
Miałem na myśli takie świece tickowe
http://www.fxfisherman.com/forums/forex ... s-mt4.html
- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
nie wiem nie próbowałem , ale gdybym miał spróbować to zrobiłbym to tak :
używał bym terminala który nie jest połączony z serwerem brokera żeby nie nadpisał danych
1 - tworzysz EA które na podstawie ticków tworzy plik hst dla interwalu M1
2 - ea przepuszczasz przez tester strategii na danych dukasa
3 - robisz restart terminala i już nie korzystasz ze skryptu do nie nadpisywania pliku fxt
3 - utworzony plik hst przenosisz do folderu history
4- uruchamiasz tester na M1 i teoretycznie powinno skorzystać z pliku hst który utworzyłeś , ale reki nie dam sobie odciąć
jest duże prawdopodobieństwo że to nie przejdzie
, nie miałem nigdy takiej potrzeby więc podaje co pierwsze bym zrobił 
pozdrawiam
Andrzej Pierz
używał bym terminala który nie jest połączony z serwerem brokera żeby nie nadpisał danych
3 - robisz restart terminala i już nie korzystasz ze skryptu do nie nadpisywania pliku fxt
4- uruchamiasz tester na M1 i teoretycznie powinno skorzystać z pliku hst który utworzyłeś , ale reki nie dam sobie odciąć

jest duże prawdopodobieństwo że to nie przejdzie

pozdrawiam
Andrzej Pierz
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
mysle, ze problem bylby tu nie tyle ze swiecami, co z czasem.... bo wykres jest dostosowany do 24 godzin dziennie czy tez 1440 minut - wiec trzebaby dorobic tez skale czasowa, bo tickow w kazdej kolejnej minucie bedziemy mieli rozna ilosc..., chyba, ze dla danej strategii czas bylby zupelnie nieistotny... wtedy to co Andrzej sugeruje mogloby miec sens....Pierz Andrzej pisze:nie wiem nie próbowałem , ale gdybym miał spróbować to zrobiłbym to tak :
jest duże prawdopodobieństwo że to nie przejdzie, nie miałem nigdy takiej potrzeby więc podaje co pierwsze bym zrobił
pozdrawiam
Andrzej Pierz
@leszczu:
to co wrzuciles w linku, to nie wyglada mi na wykres tickowy - no chyba, ze ja nie do konca rozumiem co to jest tick....
Ale wyglada to tak, (poprawcie mnie jesli sie myle) ze pojedynczy tick nie ma roznych wartosci OHLC, bo to jest... pojedynczy tick. wiec wyrysowanie czego takiego jak ten gosciu tam pokazywal (obrazek w zalaczeniu) to raczej nie wyglada mi na wykres tickowy....:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matka pisze:Tick jako taki ma dwie wartości, świeca cztery. Na czym dokładnie ma polegać konwersja jednego w drugie i po co to robić, skoro można testować na tickach bezpośrednio? (logikę ewentualnych przekształceń zawrzeć w EA)
Nie wiem - może. Natomiast chodziło mi o to, czy istnieje możliwość wyświetlania w MT4 tak jak w innych softach do tradingu świec tickowych - tak ja np. w ninja traderze świece 133 ticki.
To akurat osiągniesz za pomocą wskaźników do których link podałeś w drugim swoim poście tego wątku,leszczu pisze:Nie wiem - może. Natomiast chodziło mi o to, czy istnieje możliwość wyświetlania w MT4 tak jak w innych softach do tradingu świec tickowych - tak ja np. w ninja traderze świece 133 ticki.
wystarczy we wskaźniku PostTickData wpisać wartość 133.
Znaczy się przerobienie pliku CSV z tickami za pomocą tego skryptu na świece tickowe?kris007 pisze:To akurat osiągniesz za pomocą wskaźników do których link podałeś w drugim swoim poście tego wątku,leszczu pisze:Nie wiem - może. Natomiast chodziło mi o to, czy istnieje możliwość wyświetlania w MT4 tak jak w innych softach do tradingu świec tickowych - tak ja np. w ninja traderze świece 133 ticki.
wystarczy we wskaźniku PostTickData wpisać wartość 133.