mam pytanie
Jeśli otworze pozycje EUR/USD ze spreadem 1 pipsa a później zamknę w czasie kiedy spread będzie 3 pipsa to więcej stracę na tym niż bym zamknął przy 1 pips?
Inaczej mówiąc czy tak samo jest ważny wielkość spreadu przy zamykaniu pozycji jak przy otwieraniu ?
Spread otwarcia a spread zamknięcia
-
- Bywalec
Weź pod uwagę, że zawsze masz dwie ceny: bid i ask; jedną otwierasz pozycję, drugą zamykasz. Różnica między nimi, to właśnie spread.
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Re: Spread otwarcia a spread zamknięcia
Nie do końca.wojtekmarek pisze:mam pytanie
Jeśli otworze pozycje EUR/USD ze spreadem 1 pipsa a później zamknę w czasie kiedy spread będzie 3 pipsa to więcej stracę na tym niż bym zamknął przy 1 pips?
Inaczej mówiąc czy tak samo jest ważny wielkość spreadu przy zamykaniu pozycji jak przy otwieraniu ?
Jeżeli zamykasz shorta to tak - spread zamknięcia będzie miał znaczenie.
Jeżeli longa - nie.
-
- Bywalec
Re: Spread otwarcia a spread zamknięcia
Niezależnie jak duży spread zamknięcia jest to long jest dla mnie neutralny i mogę zamykać po każdej cenie?Cyb pisze:
Nie do końca.
Jeżeli zamykasz shorta to tak - spread zamknięcia będzie miał znaczenie.
Jeżeli longa - nie.
Poproszę o więcej wyjaśnień dlaczego tracę przy pozycji krótkiej, a przy długiej już nie?
Dlatego że wykres rysowany jest po cenie BID. Natomiast spread w większości przypadków regulowany jest ceną ASK.
Dlatego niezależnie jaki broker ma spread , ma wykres identyczny jak inni brokerzy ( no mniej więcej, kwestia jeszcze jakości feedu ).
Tak więc jeżeli otwierasz shorta to otwierasz go po cenie BID. A rozliczany jest po ASK. Jeżeli otwierałeś ze spreadem 1 i spadło o 2 pips masz +1. Ale gdy rozszerzą spread na 3 to właśnie ASK podskoczy w górę i nagle zrobi Ci się -1pips.
Natomiast jak otwierasz longa, masz spread 1 to otworzyłeś go po cenie ASK. Teraz obchodzi Cię tylko BID. Nawet jak broker da Ci spread 50 a cena się nie zmieniła to dalej masz -1....
Tak więc spread na otwarciu ważny dla longów, na zamknięciu ważny dla shortów.
Nie raz gdy grałem na egzotycznych parach gdzie w nocy spread był zwiększany, opłacało mi się czekać z zamknięciem pozycji short aż spread zmaleje. Mimo że kurs leciał nie w moją stronę to po zmiejszeniu spreadu i tak zarobiłem więcej niż zamykając przy zwiększonym...
Dlatego niezależnie jaki broker ma spread , ma wykres identyczny jak inni brokerzy ( no mniej więcej, kwestia jeszcze jakości feedu ).
Tak więc jeżeli otwierasz shorta to otwierasz go po cenie BID. A rozliczany jest po ASK. Jeżeli otwierałeś ze spreadem 1 i spadło o 2 pips masz +1. Ale gdy rozszerzą spread na 3 to właśnie ASK podskoczy w górę i nagle zrobi Ci się -1pips.
Natomiast jak otwierasz longa, masz spread 1 to otworzyłeś go po cenie ASK. Teraz obchodzi Cię tylko BID. Nawet jak broker da Ci spread 50 a cena się nie zmieniła to dalej masz -1....
Tak więc spread na otwarciu ważny dla longów, na zamknięciu ważny dla shortów.
Nie raz gdy grałem na egzotycznych parach gdzie w nocy spread był zwiększany, opłacało mi się czekać z zamknięciem pozycji short aż spread zmaleje. Mimo że kurs leciał nie w moją stronę to po zmiejszeniu spreadu i tak zarobiłem więcej niż zamykając przy zwiększonym...
-
- Bywalec