Jaka platforma na poczatek?

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
bulecznik
Bywalec
Bywalec

Jaka platforma na poczatek?

Nieprzeczytany post autor: bulecznik »

Witam, zastanawiałem sie gdzi etemat zakładc, zdecydowałem sie tutaj:-)

Tak, (uprzedzam pytania) czytam temety o poszczegolnych brokerach ale nie moge wybrac czegos dla siebie, moje wymagania i propozycje:

- pierwsza wpłata ok 500zł, nastepne po paru miesiacach ok 3 - 5k zł(tak planuje)
- niskie spredy
- mozliwosc handu na parach walutowych, surowcach i index-ach
- brak trudnosci stwarzanych przez brokera, (czy wszyscy podanie prze ze mnie sa strona transakcji?)

i pare innych to takie ogolnikowe, zastanawiam sie nad

1. FXsalt - wydaje sie ciekawa opcja, bardzo fajna opcja z karta do rachunku, chyba nie ma drugiego brokera z taka oferta, minus to ze nei mozna ustalac odrazu SL i TP tylko trzeba modyfikowac zlecenie po jego zawarciu (chyba ze w demo tak mam) no i prowizja od transakcji

2. Bossa FX - polski broker wiec dostajemy PIT, chyba najbardziej chwalony na naszym rynku, fajne demo

3. Dukascopy Europe - podobno solidna firma

4. FxPro - tez słyszałem w miare opinie, wiele metod wplat itd...

Ktory z tych 4 jest najlepszy w takiej sytuacji?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Dukascopy nie ma indeksów. Może Alpari?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

bulecznik pisze:- pierwsza wpłata ok 500zł, nastepne po paru miesiacach ok 3 - 5k zł(tak planuje)
- niskie spredy
- mozliwosc handu na parach walutowych, surowcach i index-ach
- brak trudnosci stwarzanych przez brokera, (czy wszyscy podanie prze ze mnie sa strona transakcji?)
Wszędzie jest jakieś "ale".
Dukascopy nie ma indeksów. Za to dobra oferta na waluty, mikroloty, broker ECN, konto od 100 USD.
FxSalt ma mikroloty i konta w PLN ale nie wiem jak tam z indeksami i spreadami. Z resztą trzeba by zdefiniować dla kogo jakie są niskie, bo wg mnie żaden polski broker nie ma ich niskich ;).
Bossa oferuje MT4, czyli jak 90% brokerów FX. To czy ktoś wystawia PIT też bym się nie sugerował, bo to naprawdę nie jest żaden wielki problem.
FxPro - min. depozyt od 500 USD, reszta by pasowała.

Ogólnie rzecz biorąc trzeba iść na jakieś kompromisy. Ideału nigdy nie znajdziesz.

Polecam ustalić sobie priorytetowości wymagań, czyli np. depozyt - sprawdzasz kto się łapie i eliminujesz resztę, potem indeksy - sprawdzasz i eliminujesz. W końcu zostają np. dwie firmy i wtedy możesz zwrócić uwagę na usługi dodatkowe.
Oczywiście jeśli ktoś jest "be" tzn. ma nienajlepszą opinię wśród innych traderów to powinien zostać od razu wyeliminowany, chyba, że lubisz tracić swój czas ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

bulecznik
Bywalec
Bywalec

Bez indeksów ujdzie, surowce i pary walutowe wystarcza.

FxPro odpada przez depozyt poczatkowy
Bossa chyba tez bo spredy maja chyba jednak spore i min wpłata 1k PLN
(a ten Pit to wazna sprawa bo od bossy odstajesz i wypelniasz osobny dokument wiec cos masz jak przyjda do ciebie a w naszym panstwie wszystko jest mozliwe, wszystko, a z zagranicznego sie tez rozliczysz ale nie masz papiera dla siebie bo wypełniasz pita i oddajesz chyba ze jest cos takiego ze US daje SZCZEGÓŁOWĄ kopie/potwierdzenie z kwotami itd a nie swistek) no ale bez Pita tez przezyje, wiec to nie jest piorytet nr 1

zostaje FxSalt i D.Europe
za jednym przemawia to ze ma karte do rachunku czyli bardzo fajna sprawa a za drugim to ze to broker ECN (czyli lepszy niby)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Dukas ma jak dla mnie bardzo ograniczoną ofertę; z "surowców" tylko złoto i srebro. Poza tym, oprócz spreadu płacisz prowizję - $68 od obrotu 1 miliona $; oczywiście dwa razy - przy otwarciu pozycji i przy jej zamknięciu.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

bulecznik pisze:(a ten Pit to wazna sprawa bo od bossy odstajesz i wypelniasz osobny dokument wiec cos masz jak przyjda do ciebie a w naszym panstwie wszystko jest mozliwe, wszystko, a z zagranicznego sie tez rozliczysz ale nie masz papiera dla siebie bo wypełniasz pita i oddajesz chyba ze jest cos takiego ze US daje SZCZEGÓŁOWĄ kopie/potwierdzenie z kwotami itd a nie swistek)
Właśnie nie jest to aż tak super ważna sprawa jakby się wydawało... Wystarczy poczytać wątek na forum o podatkach, a też coś jest na rzeczy skoro większość użytkowników forum gra u brokerów zagranicznych... ;)
Wirus pisze:Dukas ma jak dla mnie bardzo ograniczoną ofertę; z "surowców" tylko złoto i srebro. Poza tym, oprócz spreadu płacisz prowizję - $68 od obrotu 1 miliona $; oczywiście dwa razy - przy otwarciu pozycji i przy jej zamknięciu.
Takie uroki ECN. Niestety, by zaoferować inne instrumenty trzeba zapewnić odpowiednio dużą płynność by miało to sens (sprawna realizacja transakcji, względnie niskie koszty prowizji i spready). A bez sensu stawać się Market Makerem i wciskać jako kolejny broker CFD.
Co do prowizji to max. 48 USD za 1mln USD obrotu, a obrót liczony jest za otwarcie i zamknięcie łącznie - nie można tego mieszać. Tak to wygląda u wszystkich brokerów ECN. W STP podobnie choć zdarza się, że pobierają prowizję tylko przy otwarciu ale wartość ta jest odpowiednio przekalkulowana... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

raposo pisze:Co do prowizji to max. 48 USD za 1mln USD obrotu
Jasne, przepraszam ;-) Dokładnie:
Currencies - $48
Precious Metals - $72

bulecznik
Bywalec
Bywalec

Czyli chyba sklaniam sie ku FXsalt aczkolewiek przemysle sprawe, spredy niskie, ale prowizje tez maja niestety od transakcji, no i karta do rachunku fajna sprawa
i chyba nie rzucają kłód pod nogi zarabiajacym gracza?
Na demo mam same pary walutowe..... pewnie na real sa surowce....
i Fx salt zarabia tylko na prowizji i spredach czy na przegranych tez?
Jakby jeszcze nie byłu u nich mozliwosci minusowego salda tak jak na FXpro chyba to by było super.
Choc ten ECN troche kusi bo wszyscy zachwalaja ze jest lepsze....

Jak macie jeszcze cos ciekawego do napisania, to piszcie smiało, czytalem tematy o tych firmach i dalej bede staral sie to analizowac i czytac moze na innych stronkach, poszukam na google, ale moze ktos ma ciekawy link z dokładnym opisem firm?

Pozdrawiam

Camel4
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Camel4 »

bulecznik pisze:i Fx salt zarabia tylko na prowizji i spredach czy na przegranych tez?
FxSalt zarabia na prowizji. Polecam tego brokera, mam konto długo i jestem zadowolony.

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Przy wyborze brokera przede wszystkim musisz zwracać uwagę na:

1) Dostępność rynków - czyli jakie rynki ma w swojej ofercie,
2) Godziny handlu na tych rynkach - teoretycznie powinno być wszędzie to samo ale nie jest,
3) Wielkość minimalnych wejść na rynki, które Ciebie interesują i minimalny krok na nich,
4) Koszty - czyli SPREAD, SWAP, czy są dodatkowe opłaty i minimalna wpłata na konto transakcyjne,
5) Jakie rodzaje zleceń można składać,
6) Minimalne odległości SL i TP od aktualnej ceny na poszczególnych walorach,
7) Jaka platforma transakcyjna.

Kolejność jest przypadkowa. Wszystkie punkty są jednakowo ważne.

Dodano po 1 minutach:

Camel4 mam pytanie. Czy w FxSalt jest SWAP ??

ODPOWIEDZ