u Mighty BAZ'a - bistro caffe - nie tylko o dobrej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

jak na razie s/r wytrzymuje 8)

leci Troja, zmykam juz, miłego weekendu :roll:
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Teraz wam naprawdę przynudzę - moje wypociny na temat kabelka które wysłałem pewnemu... angolowi na ten temat (przepraszam za kulawą angielszczyznę):

In general there are two modes of trading the Cable and one special day:

- boredom, meaning nothing really is going on in markets - you can always find some action in Cable shooting pips in contrarian trading. This is the favorite bank traders game in a morning. I mean London City traders and their morning - the Cable is all in their hands, who knows it better inside out? Whenever you see Cable moving out by some 30-40 pips be ready to fade in. Especially the famous Asian range breakouts resulting in fakeouts Keep in mind Pound is not as liquid as Euro or Greenback so it's easier to manipulate price action.

- action time - something really affecting either the Sterling, either the Greenback. Usually reports or other scheduled events days. Now, if this is a scheduled event like say PMI report, it starts pricing in early, quite often as early as Nikkei Open. If the event is expected to change anything, even it this is just something stupid but still prevailing sentiment, forget about contrarian or range trading. Sometimes it's accompanied with rumors about the event outcome. The more the rumors affect the price, the more "buy rumor, sell fact" market type.
And once the event comes you have two options: if it's as expected or just some more than expected - sell the fact. If it's surprising - go for it but make sure you don't fall in love in it - Cable is quick profit playground. Get your profit fast and run for safety. Surprises opposite to expectations are better to trade in this scenario.

- every month last trading day - UK buys Euros for Pounds through Buba on the last day of every month for the EU contribution. Starting about 9 London time and finishing long enough before Europe banks close to make it accounted that day. Something about 3-4 PM London (London is always one hour ahead of Frankfurt so they have en extra hour to make it through).

People hate Cable. I understand. They look for trends. Cable doesn't like trends. It's the less trending pair of all I know.
People expect to make profit from breakouts. They get the breakout and hope to make say 50 pips as it did previous day. Instead they get 100% retracement (which is quite common in Cable by the way). Why? Yesterday it worked, today not?
Most probably because yesterday it was something driving the Cable fundamentally while today it was just tech play only

Cable tech trading is contrarian based - sell intraday rallies, buy dips. Fundamental trading is let it go... That's why many suggest trading Cable trends on H4/D1 timeframes. Well, you can find the trends there but don't be surprised to find them short lived if you follow tech stuff only…

Ah, forgot about big elephants - UK clearers and their order books. These orders have nothing to do with FX while they're big enough to make everything upside down. I remember last day of October (or maybe September?) - UK selling Pounds for Euros for the EU contribution as usual. This was something like 2.8 bln Euros - enough to make the Sterling down across the board. The very same day some UK clearer was buying Pounds for Euros for some cattle deals. It was a bit more than 3 bln of Euros! The clearer outperformed the UK government! Cable stayed flat through European morning but when Buba stopped selling it spiked up immediately.
Some two months earlier other UK clearer made a real mess executing some UK farmers federation deals for three consecutive days - everything was upside down then. The clearer tried to make it as quiet as possible but it was simply mission impossible with this size.
That's why I call them big elephants - they come in, don't care about the mess they do and just leave everything flattened…

Anyway it's still wicked game. Remember the recent BoE QE2 announcement? 200 pips down in minutes only to reverse and make much more hundreds to the upside?

Jak uda mi się znaleźć jakieś pół godziny czasu przetłumaczę to z powrotem na nasze :-)

Albo wręcz napisać od nowa - tutaj nie ma pewnych istotnych informacji które ten angol już znał. A to są podstawy na których zbudowana jest cała reszta.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Mighty Baz pisze:
Wirus pisze:Mighty Baz postawiłem dolara na to zagranie :D
powodzenia!
Jesteś mi winien dolara ;-)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Wirus pisze:
Mighty Baz pisze:
Wirus pisze:Mighty Baz postawiłem dolara na to zagranie :D
powodzenia!
nie chwal dnia przed zachodem słońca 8)
DAYTRADER

Awatar użytkownika
pawel2907
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawel2907 »

na H1, M15 i M5 EDEK sygnal spdakowy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miej nadzieję na najlepsze, ale zawsze bądź gotów na najgorsze.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

259 pisze:Cable is quick profit playground. Get your profit fast and run for safety.
znalazłem info na twojej ulubionej stronie: http://blog.uncommonwisdomdaily.com/wee ... e-8249?uwd
Happy Friday before President’s Day. Today is options expiry for gold, so the bear raid in gold we’re seeing today shouldn’t be too surprising. Next Friday is silver options expiry, so we can expect silver to feel the pain on into next week.

idzie ku wojnie czy jak?

a propos USA chce przeznaczyć 800mln USD na pomoc krajom dotkniętych arabską wiosną...głównie Egiptowi i Tunezji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DAYTRADER

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

800 mln??? Hehe, a ile wynosi roczny budżet pentagonu? 800 mld? Fundusz na zbrojenia dla Izraela też 10 czy 20 mld. ;)

---------------------------------------------------------------------------------

Doradźcie mi proszę, bo moje pytanie we właściwym temacie pozostało bez odpowiedzi, a sprawa jest nieco pilna.

Indeks WIG20. Znajomy grający na opcjach poprosił mnie o opinię - analizę indeksu, no ale nie bardzo znam specyfikę tego indeksu. Ciężko mi coś sensownego wyrazić, bo nie wiem, na co zwracać uwagę. TF wstępnie przyjąłem dzienny, ale może zbyt duży? Jaki zasięg czasowy? Na razie przyjąłem od miesiąca do pół roku. Czy trzymać się raczej analizy technicznej czy zająć się fundamentalną? Jaką rolę odgrywa tutaj awersja do ryzyka na świecie? Chodzi o pływy kapitału do/z kraju rozwijającego się.
Czego używać z narzędzi technicznych? MA, Fibo, LT, S/R, S/D, bollingera, jakieś oscylatory wykupienia wyprzedania, harmoniczne? Głowię się nad tym od paru dni :(

Pomożecie? :)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 11:56 przez Stforex, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Mighty Baz pisze:
Wirus pisze:
Mighty Baz pisze: powodzenia!
nie chwal dnia przed zachodem słońca 8)
Słońce już zaszło ;-) Miało być odbicie i sru na dol do tej drugiej linii; "odbicie", to chyba określenie jednoznaczne, nie uwzględnia przebicia i powrotu. Analiza rynku musi być rozumiana precyzyjnie, bo to nie porzekadło ludowe czy przepowiednie Nostradamusa ;-)

pawel2907

Mógłbyś dać większy obrazek i napisać co w tym przypadku jest sygnałem?

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Mighty Baz pisze: znalazłem info na twojej ulubionej stronie: http://blog.uncommonwisdomdaily.com/wee ... e-8249?uwd
Happy Friday before President’s Day. Today is options expiry for gold, so the bear raid in gold we’re seeing today shouldn’t be too surprising. Next Friday is silver options expiry, so we can expect silver to feel the pain on into next week.
Dzięki - nie zwróciłem na to uwagi - cały tydzień pracowałem na 150%...
To by teoretycznie tłumaczyło piątkową akcję na złocie. Ale nie do końca bo srebro zachowywało się podobnie, a tak w ogóle oba od dwóch tygodni chodzą w tym samym rytmie w trendzie bocznym. Korelacja z Euro też osłabła.
Jak to było z handlem kontraktami w tygodniu w którym wygasają? Do środy są jest czas na kasowanie zysków, a potem to już przerzucanie się gorącym kartoflem? Nie pamiętam dokładnie jak to było...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

wirus, nie będę się spierał o wyłączność interpretacyjną na wykresie.
Poczekamy do otwarcia, czy było PBE na tym s/r, czy rynek z nas zakpił, pokazując figę z makiem.

edit: sygnał spadkowy dla średnich TF nie został zanegowany. Nie wiem co zrobia azjaci w ten weekend
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 12:58 przez Mighty Baz, łącznie zmieniany 4 razy.
DAYTRADER

Zablokowany