Witam
Mam problem z dzieleniem przez zero,problem polega na tym ze EA jest duze zeby nie powiedziec, ogromne i ciezko wszelkie dzielenia sprawdzic gdzie jest to zero.
Czy jest jakas metoda ktora umozliwi znalezienie w EA w ktorym miejscu wystepuje to dzielenie?
Pozdrawiam
zero divide
Po prostu wszędzie gdzie jest dzielenie,powinno być sprawdzenie, czy aby dzielnik nie jest zerem...Mam problem z dzieleniem przez zero,problem polega na tym ze EA jest duze zeby nie powiedziec, ogromne i ciezko wszelkie dzielenia sprawdzic gdzie jest to zero.
Czy jest jakas metoda ktora umozliwi znalezienie w EA w ktorym miejscu wystepuje to dzielenie?
Wewnątrz funkcji można sprawdzać automatycznie dzielenie i wyświetlać komunikat za trzeci parametr można dać komentarz i będzie wiadomo gdzie jest błąd.
Będzie to bardziej eleganckie rozwiązanie niż wstawianie wszędzie ifów.
(przynajmniej moim zdaniem)
A kod można od biedy przerobić półautomatycznie z opcja Szukaj.
Będzie to bardziej eleganckie rozwiązanie niż wstawianie wszędzie ifów.
(przynajmniej moim zdaniem)
A kod można od biedy przerobić półautomatycznie z opcja Szukaj.
Wylaczanie poszczegolnych sekcji kodu nie zawsze ma sens, ze wzgledu na to, ze jesli nie zostanie obliczona jakas wartosc to zmienna przez ktora dzielimy moze juz nie miec wartosci 0.
Ile w koncu masz tych dzielen w tym kodzie ? i ile zmiennych jakie pojawiaja sie w mianowniku ?
Ja napisalbym na koncu programu prosta funkcje w ktorej drukowalbym wszystkie wartosci zmiennych jakie kiedykolwiek wystepuja w mianowniku.
Funkcje ta wywolywalbym we wszystkich miejscach tuz przed dzieleniem, pierwszym parametrem bylby numer ktory potem moznaby sobie latwo zidentyfikowac, a drugim przekopiowana wartosc calego mianownika, czyli np.:
ale moze warto zamiast tego przysiasc i przeanalizowac ten cudzy kod...
Ile w koncu masz tych dzielen w tym kodzie ? i ile zmiennych jakie pojawiaja sie w mianowniku ?
Ja napisalbym na koncu programu prosta funkcje
Kod: Zaznacz cały
er(int nrLinii, double mianownik)
Funkcje ta wywolywalbym we wszystkich miejscach tuz przed dzieleniem, pierwszym parametrem bylby numer ktory potem moznaby sobie latwo zidentyfikowac, a drugim przekopiowana wartosc calego mianownika, czyli np.:
Kod: Zaznacz cały
er(13,(va345*or_prr-MathAbs(chu1)));
- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum