Kilka pytań początkijącego

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
malygracz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: malygracz »

Dagu pisze: albo sam sie ucz czytajac i testujac wszytskie strategie/indykatory z takich for jak

babypips.com
forexfactory.com
kreslik.com
i nawigator czy tutaj
Chyba tylko to mi pozostaje, z mentorem może być problem
Dagu pisze: najlepszym indaykatorem jest cena
A co to jest ten indykator?? bo tej wiedzy jeszcze też nie zgłębiłem:)
raposo pisze: Język w obsłudze platformy nie jest dużą barierą, bo nie ma tego dużo i szybko można się nauczyć kilku słówek
Faktycznie po przeczytani kilku lekcji na AM o MT4 zaczynam powoli łapać co jest co:)
Wirus pisze: Zajrzyj do wątku z mojej stopki, może Ci pomoże.
Czytałem jeszcze przed założeniem tego posta:) faktycznie dje do myślenia ale po przeczytaniu opinij trochę się uspokoiłem:)

Awatar użytkownika
Kuba1111
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kuba1111 »

Małygracz, jak już się troche połapiesz w tym wszystkim, zobacz to:

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
"Nie narzekaj że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt."

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Małygracz kilka rad na początek:

-otwórz kilka okienek w MT4 i obserwuj różne interwały w jednym czasie np.D1, H4, H1,M15,M5 dzięki temu będziesz wiedział co się dzieje na rynku w różnym przedziale czasowym. Pamiętaj, że grasz zgodnie z wyższym Time Frame, widzisz że np. wykres godzinowy rośnie to szukasz wejścia na minutowych zgodnie z tym Kierunkiem, jeśli spada robisz tak samo.

-poczytaj o DANYCH i ich wpływie na rynek(podczas danych nie graj)

-przed wejściem na rynek sprawdź ile płacisz na samo wejście tzw. SPREAD

-naucz się rozpoznawać TREND, kanały cenowe, Strefy wsparć i oporów(SR)

-poczytaj o PRICE ACTION

-stosuj STOP LOSS

-nigdy nie myśl życzeniowo, gdy zagrasz źle nie trzymaj pozycji w nadziei, że odbije bo może nie odbić i stracisz wszystko

- jeśli wpłacisz 300zł to twoja maksymalna pozycja powinna wynosić ok 1% całej kwoty, twój STOP LOSS to 3zł tyle możesz stracić w jednym wejściu(grając na mikrolotach otwierasz wtedy 0,01 lota). Tym sposobem dłużej pograsz i poćwiczysz wejścia i wyjścia.

- jak widzisz, że cena idzie po twojej myśli trzymaj pozycję co najmniej 2 lub 3 razy więcej niż wynosi twój SL(tzw Ryzyko do zysku), dowiedz się czym jest Break Even.

Tyle na początek.

Dagu

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

przedewszytskim testuj na jakich ramach czasowych najlepiej sie czujesz
nie pytaj nas na jakim jest najlepiej to ty masz to wiedziec
testuj wszytskie na demo i obserwuj gdzie ci najlepiej i tego sie trzymaj

nie bede pisal co masz dokladnie robic bo przedmowcy maja pod jednym wzgledem calkowita racje

to ty muszisz odkryc co jest dla ciebie najlepsze

dlatego probuj wszytskiego, lacz, dziel, zmieniaj, przeksztalcaj
az zaczniesz zarabiac

pozdrawiam i suckesow

malygracz
Bywalec
Bywalec

OK a powiedzcie mi jeszcze o co chodzi z tym SWAP ??

wiem że jest to wartość dopisywana/odejmowana od rachunku wyrażona w USD (nawet jeśli profit liczony mam w PLN??) za przetrzymywanie pozycji po godzinie 23:59 GTMbo ma wtedy miejsce rolowanie kontraktu

Czyli płaci się za otwieranie dłuższych niż 24h pozycji?? o co chodzi z tym rolowaniem kontraktu??

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

malygracz pisze:OK a powiedzcie mi jeszcze o co chodzi z tym SWAP ??
Na forum było to poruszane kilkukrotnie... Na pewno znajdziesz też opis tutaj:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... php?t=1663
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

malygracz
Bywalec
Bywalec

Ostatnio, grając trochę na demie, zauważyłem że przy niskim kapitale początkowym, (100$) stosując zasadę 1% ciężko jest coś ugrać nawet przy trafnie wytypowanym kierunku zmiany kursu.

Grając jednym mikrolotem na parze EURUSD 1$ to 10 pips, w okresie H1 kurs idzie w duł więc sprzedaję 0,01 lota i ustawiam SL na +10 pips TP -20/30 pips w stosunku do ceny, ale często kurs waha się na tyle żeby przebić moje SL a koniec końcem i tak osiągnąć TP więc zastanawiam się czy 10 pips to nie za mało na SL biorąc pod uwagę wahania kursu. Albo po prostu źle wchodzę pozycje??

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Ostatnio, grając trochę na demie, zauważyłem że przy niskim kapitale początkowym, (100$) stosując zasadę 1% ciężko jest coś ugrać nawet przy trafnie wytypowanym kierunku zmiany kursu.

Grając jednym mikrolotem na parze EURUSD 1$ to 10 pips, w okresie H1 kurs idzie w duł więc sprzedaję 0,01 lota i ustawiam SL na +10 pips TP -20/30 pips w stosunku do ceny, ale często kurs waha się na tyle żeby przebić moje SL a koniec końcem i tak osiągnąć TP więc zastanawiam się czy 10 pips to nie za mało na SL biorąc pod uwagę wahania kursu. Albo po prostu źle wchodzę pozycje??
Źle wchodzisz w pozycję . Niektórym jest potrzebny Sl rzędu 5-6 pips maks.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Cadermo pisze:Źle wchodzisz w pozycję . Niektórym jest potrzebny Sl rzędu 5-6 pips maks.
Właśnie przerabiam ten temat i sądzę, że to dużo zależy od instrumentu. Na jednych faktycznie, można i 4-5 pipsów, na innych trzeba dawać zapas i stawiać np. 20 pipsów. Sugeruję, żeby zwracać uwagę na świeczki; porównajcie wykres np. EUR/USD czy GBP/USD chociażby z AUD/CAD. Na jednych świeczki mają więcej ciała, mniej ogonków, na innych cienie są wyjątkowo długie. Wtedy właśnie krótki S/L jest zły ;-)

ODPOWIEDZ