Kilka pytań początkijącego
Kilka pytań początkijącego
Witam, o rynku forex dowiedziałem się kilka dni temu, o dziwo z miesięcznika o komputerach. Jednak strasznie nie wiele tam informacji jak grać i jak dobrze wybrać brokera.
Po pierwsze wybór brokera, spośród 3 "popularnych" brokerów podanych w gazecie (XTB, BOSSAFX i AM) mój wybór padł na Admiral Markets, głównie ze względu na to iż mają najmniejszy minimalny depozyt (50zł/10$) pomimo że i tak gram w DEMO a platfotmę zainstalowałem Media Treader 4
Jenak z tego co czytam na forum, sporo osób narzeka na tego brokera, jak i na xtb więc może polecili byście jakiegoś brokera który miał by minimalny depozyt tak do 200PLN dźwignię x100 lub większą i najlepiej z siedzibą w Polsce żeby nie trzeba było jeździć do Estonii w razie problemów z wypłatami pieniędzy
Po drugie, czy mogli byście polecić jakieś darmowe materiały, ew. niedrogie książki które pomogły by mi zgłębieniu wiedzy na temat rynku Forex, i pomogły by mi uczyć się rysować wykresy, analizować je, opracować jakąś strategię, a najprościej mówiąc, chodzi mi o materiały w których krok okroku "łopatologicznie" opisane jest jak skutecznie grać na forex
I ostatnie już pytanie, platforma. Czy MT4 to dobra platforma ogólnie i dla początkujących?? Czy może polecili byście mi inną platformę?? moje MT4 niby jest po polsku, ale nie do końca, spora część jest po angielsku, a języka angielskiego nie znam, i mam czasem spore problemy ze zrozumieniem niektórych elementów.
Po pierwsze wybór brokera, spośród 3 "popularnych" brokerów podanych w gazecie (XTB, BOSSAFX i AM) mój wybór padł na Admiral Markets, głównie ze względu na to iż mają najmniejszy minimalny depozyt (50zł/10$) pomimo że i tak gram w DEMO a platfotmę zainstalowałem Media Treader 4
Jenak z tego co czytam na forum, sporo osób narzeka na tego brokera, jak i na xtb więc może polecili byście jakiegoś brokera który miał by minimalny depozyt tak do 200PLN dźwignię x100 lub większą i najlepiej z siedzibą w Polsce żeby nie trzeba było jeździć do Estonii w razie problemów z wypłatami pieniędzy
Po drugie, czy mogli byście polecić jakieś darmowe materiały, ew. niedrogie książki które pomogły by mi zgłębieniu wiedzy na temat rynku Forex, i pomogły by mi uczyć się rysować wykresy, analizować je, opracować jakąś strategię, a najprościej mówiąc, chodzi mi o materiały w których krok okroku "łopatologicznie" opisane jest jak skutecznie grać na forex
I ostatnie już pytanie, platforma. Czy MT4 to dobra platforma ogólnie i dla początkujących?? Czy może polecili byście mi inną platformę?? moje MT4 niby jest po polsku, ale nie do końca, spora część jest po angielsku, a języka angielskiego nie znam, i mam czasem spore problemy ze zrozumieniem niektórych elementów.
1. AM jest ok jezeli zaczynasz oraz jezeli nie skalpujesz oraz jezeli nie grasz na dane
2. Nie powstala zadna ksiazka ktora dokladnie opisuje jak grac
moze na poczatek forex dla bystrzakow tp dla podstaw
jezeli chcesz sie nauczyc zarabiac na forex to
albo znajdz mentora
albo sam sie ucz czytajac i testujac wszytskie strategie/indykatory z takich for jak
babypips.com
forexfactory.com
kreslik.com
i nawigator czy tutaj
przygotujj sie na jakis rok nauki po ktorym nie bedziesz zarabial
chyba ze trafisz na mentora to jestes jakies 10 razy do przodu
na koncu swojej drogi stworzysz cos co dziala dla ciebie i bedziesz na tym zarabial
mala prywatna dygresja z mojej strony
wszytskie indykatory sa do dupy, systemy rowniez
ucz sie i czytaj o price action oraz price movement wteyd bedziesz szedl w dobra strone
3. Dla poczatkujacych tak
jak przestanie ci wystarczac to znam ze przechodzisz na profesjonalizm
na start jest ok nie kabinuj
2. Nie powstala zadna ksiazka ktora dokladnie opisuje jak grac
moze na poczatek forex dla bystrzakow tp dla podstaw
jezeli chcesz sie nauczyc zarabiac na forex to
albo znajdz mentora
albo sam sie ucz czytajac i testujac wszytskie strategie/indykatory z takich for jak
babypips.com
forexfactory.com
kreslik.com
i nawigator czy tutaj
przygotujj sie na jakis rok nauki po ktorym nie bedziesz zarabial
chyba ze trafisz na mentora to jestes jakies 10 razy do przodu
na koncu swojej drogi stworzysz cos co dziala dla ciebie i bedziesz na tym zarabial
mala prywatna dygresja z mojej strony
wszytskie indykatory sa do dupy, systemy rowniez
ucz sie i czytaj o price action oraz price movement wteyd bedziesz szedl w dobra strone
3. Dla poczatkujacych tak
jak przestanie ci wystarczac to znam ze przechodzisz na profesjonalizm
na start jest ok nie kabinuj
Moja rada dla autora wątku jest taka by nie uwzględniał powyższej rady.Dagu pisze: wszytskie indykatory sa do dupy, systemy rowniez
Dróg do sukcesu jest wiele i nie ma co sobie ich ograniczać stosując się do rad osób, które nie potrafiły korzystać ze wskaźników.
Spróbuj opracować własny system. Przetestuj różne wskaźniki, poczytaj o świecach japońskich, naucz się wspomnianej PA i składaj system z różnych cegiełek. Korzystanie z cudzych systemów dużo ci nie da, jak będziesz próbował opracować własny, najwięcej się nauczysz i najwięcej zrozumiesz.
Tak naprawdę broker może mieć siedzibę w Warszawie koło Pałacu Prezydenckiego ale jak upadnie to nie zrobi to większej różnicy, mimo, że sobie tam pojedziesz pokrzyczeć...malygracz pisze:enak z tego co czytam na forum, sporo osób narzeka na tego brokera, jak i na xtb więc może polecili byście jakiegoś brokera który miał by minimalny depozyt tak do 200PLN dźwignię x100 lub większą i najlepiej z siedzibą w Polsce żeby nie trzeba było jeździć do Estonii w razie problemów z wypłatami pieniędzy

Zwróciłbym tylko uwagę na to by nie wybrać kogoś z nadzorem na Seszelach czy Sri Lance...
MT4 jest na pewno najpopularniejsze ale czy najlepsze? Zależy do czego, dla kogo itd. itp. Ja polecam potestować kilka platform i wybrać tę, która najbardziej Ci odpowiada. Język w obsłudze platformy nie jest dużą barierą, bo nie ma tego dużo i szybko można się nauczyć kilku słówekmalygracz pisze:I ostatnie już pytanie, platforma. Czy MT4 to dobra platforma ogólnie i dla początkujących?? Czy może polecili byście mi inną platformę?? moje MT4 niby jest po polsku, ale nie do końca, spora część jest po angielsku, a języka angielskiego nie znam, i mam czasem spore problemy ze zrozumieniem niektórych elementów.

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Nie chcę się sprzeczać, ani krytykować twojego podejścia. Napisałem sprostowanie do twoich słów po to, by pomóc autorowi wątku. Nie widzę obiektywnych podstaw na których możesz opierać swoje stwierdzenia.Dagu pisze:najlepszym indaykatorem jest cena
uzywanie wskaznikow to robienie sobie pod gorke
po co ?
nie wtracam sie wiecej
znajdz cos co dziala dla ciebie
pozdrawiam i sukcesow
Przekazywanie subiektywnych odczuć opartych na własnych doświadczeniach nie powinno wyglądać w sposób jaki zaprezentowałeś i prezentujesz nadal.
Nie neguję tego, że czysta PA jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli chcesz pokazać autorowi jak zarabiać w ten sposób, to świetnie. Jeśli nie masz takiego zamiaru, to nie odcinaj go od innych możliwości.
Wielu inwestorów mogących pochwalić się doskonałymi wynikami, ma systemy oparte na wskaźnikach lub wspomagało się w mniejszym lub większym stopniu wskaźnikami.
Nie powinieneś się obrażać i pisać, że nie wtrącasz się więcej. Samo to, że chciałeś pomóc nowicjuszowi dobrze o tobie świadczy. Moje intencje były takie same.
Pozdrawiam
Witam:)
Ja Forexem interesuje się intensywnie od czerwca 2011r i przyznam że mimo że moja wiedza nei ejst ogromna to wiele zreczy już zdążyłem poznać
Tak czy siak, ja mam konto w realu w TMS Brokers, a własciwie GO4X (która im podlega), to platforma MT4 i szczerze z opowieści kolegów oraz moich doświadczeń to najlepsza platforma. Zasadniczo dochodze do wniosku że jeśli najlepsi, a już bynajmniej spora część społeczenstwa forexowiczów używa tej platformy to musi być ona na tyle dobra i warta uwagi, aby na niej grać.
Jak już wiadomo trzeba grać z rynkiem, wieć może zacząć od platformy ?
Mi się ona bardzo podoba tak samo jak mój Polski broker, nie wiem jaki ma depozyt minimalny na dzień dzisiejszy, ale jeśli ktoś jest zainteresowany to zawsze moze wejść na ich strone i zapytać:
http://www.go4x.pl/
Mam rachunek real, ale większość czasu ucze się na demie które po załozeniu rachunku rzeczywistego moge dowoli przedłużać i się tam bawić
Platforma chyba w pełni po polsku.
Co do początków na forex'ie polecam czaty i fora związane z forex'em, ja np. przeczytałęm tylko jedną książkę z dziedziny forexu, uważam że potrzebne informacje możesz wyszukać włąsnie np. tutaj i tym się posiłkuję. Póki co jeszcze nic nei zarobiłem, więc nei wiem czy to dobra metoda.
Wazne abyś przyswajał wiedzę w jak największej ilości i sie uczył, czytał opinie i potrafił to wypośrodkować i wybrać to co jest dla Ciebei najlepsze
Mam dużo do przekazania moich indywidualnych spostrzeżeń o których mógłbym sie rozpisać i to dosyć haotycznie, jak sami zauważycie, ale najwazniejsze to:
aby umieć sobie poradzić z emocjami, jeśli będziecie grać na demie i zarabiać krocie, to moze byc tak że w rzeczywistości starcicie te krocie w czasie dużo szybszym niż mysleliści i nic nei zarobicie. Ja sam sie na tym przejechałem i nie żałuje tego bo wiem dzieki temu że nei nalezy sie porywać z motyką na słońce. Najpierw się czegoś naucz a później dawaj czadu
Sądzę że najlepiej jest wejść juz po nauce (najlepiej PriceAction i dobry MM), kiedy to czujemy sie gotowi.... i wejść na rynek rzeczywisty z mikrolotami (mój broker oferuje mikroloty-to wazne dla pozcatkujących) i uczyć sie emocjonalnego podejścia do rynku i otwieranych rzeczywistych operacji
TO NAJWAZNIEJSZE!
Ja Forexem interesuje się intensywnie od czerwca 2011r i przyznam że mimo że moja wiedza nei ejst ogromna to wiele zreczy już zdążyłem poznać

Tak czy siak, ja mam konto w realu w TMS Brokers, a własciwie GO4X (która im podlega), to platforma MT4 i szczerze z opowieści kolegów oraz moich doświadczeń to najlepsza platforma. Zasadniczo dochodze do wniosku że jeśli najlepsi, a już bynajmniej spora część społeczenstwa forexowiczów używa tej platformy to musi być ona na tyle dobra i warta uwagi, aby na niej grać.
Jak już wiadomo trzeba grać z rynkiem, wieć może zacząć od platformy ?

Mi się ona bardzo podoba tak samo jak mój Polski broker, nie wiem jaki ma depozyt minimalny na dzień dzisiejszy, ale jeśli ktoś jest zainteresowany to zawsze moze wejść na ich strone i zapytać:
http://www.go4x.pl/
Mam rachunek real, ale większość czasu ucze się na demie które po załozeniu rachunku rzeczywistego moge dowoli przedłużać i się tam bawić

Co do początków na forex'ie polecam czaty i fora związane z forex'em, ja np. przeczytałęm tylko jedną książkę z dziedziny forexu, uważam że potrzebne informacje możesz wyszukać włąsnie np. tutaj i tym się posiłkuję. Póki co jeszcze nic nei zarobiłem, więc nei wiem czy to dobra metoda.
Wazne abyś przyswajał wiedzę w jak największej ilości i sie uczył, czytał opinie i potrafił to wypośrodkować i wybrać to co jest dla Ciebei najlepsze

Mam dużo do przekazania moich indywidualnych spostrzeżeń o których mógłbym sie rozpisać i to dosyć haotycznie, jak sami zauważycie, ale najwazniejsze to:
aby umieć sobie poradzić z emocjami, jeśli będziecie grać na demie i zarabiać krocie, to moze byc tak że w rzeczywistości starcicie te krocie w czasie dużo szybszym niż mysleliści i nic nei zarobicie. Ja sam sie na tym przejechałem i nie żałuje tego bo wiem dzieki temu że nei nalezy sie porywać z motyką na słońce. Najpierw się czegoś naucz a później dawaj czadu

Sądzę że najlepiej jest wejść juz po nauce (najlepiej PriceAction i dobry MM), kiedy to czujemy sie gotowi.... i wejść na rynek rzeczywisty z mikrolotami (mój broker oferuje mikroloty-to wazne dla pozcatkujących) i uczyć sie emocjonalnego podejścia do rynku i otwieranych rzeczywistych operacji
TO NAJWAZNIEJSZE!
"Nie narzekaj że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt."
Zajrzyj do wątku z mojej stopki, może Ci pomoże.
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592