u Mighty BAZ'a - bistro caffe - nie tylko o dobrej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Wow! To się nazywa wykop! Mam na myśli i Euro, Funta i metale szlachetne. Choć te zazwyczaj na pooczątku zostają trochę z tyłu.
Dobrze, że odkupiłem swoje pozycje :-)
No i Kangur...
Tylko co się właściwie stało? Bo większość część dnia siedziałem w tych if()-ach...
Coś się wydarzyło ok. 13:00 naszego czasu...

Edit: jeżeli to co ja widzę na Edku na dziennym to jest wybicie z flagi, to cel jest ok. 1.343... 1.34, kto by pomyślał? Euro miało już nie być lub być zmarginalizowane do jednej z europejskich walut...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Vindykator

Nieprzeczytany post autor: Vindykator »

DAILY FX REVIEW

EUR/USD - The pair finished the session higher following reports that Greek leaders are working on final bailout document, however it remains to be seen whether a deal will finally be reached this week. Of note, Citigroup said the risk of a Greek exit from Euro has risen to 50%, having previously seen a 25-30% chance over the next 18 months. The bank added that the costs of a Greek exit to the rest of Euro area would be moderate, and expects a deal on the second Greek bailout, seeing no disorderly default in March. While in terms of European economic releases, German Industrial Production data fell below expectations for the month of December, posting a 2.9% fall while the figure was expected to stay flat at 0.0%.

GBP/USD - Despite starting the session on a back foot, the pair managed to settle near the unchanged level following a rally after it was reported that Greek officials are working on final bailout document. In terms of UK related macro economic data releases, UK same store sales have fallen as consumer caution has returned to the UK economy, this caution has been reflected in the second worst January performance since the measure began 1995.

259
Maniak
Maniak

I to wszystko? To chyba z braku laku bo w pod ten Grecki szum nikt chyba nie gra.

UBS napisał dzisiaj rano tak:
"German industrial production data are the key release on Tuesday, though markets will be keen to look for fresh initiatives out of Greece"

Ten sam UBS: "on Monday we entered a trade recommendation to go short AUD via a 3m AUD put /USD call option, taking advantage of the recent decline in volatility". A teraz mają problem jak to ugryźć więc robią dobrą minę do złej gry:
"AUD was the stand-out performer overnight, breaking through 1.08 as the RBA surprised investors and left its cash rate on hold at 4.25%. There was a unanimous consensus for a 25bp cut so the move was very surprising. The board noted that policy was appropriate 'for the moment'. This suggests the bank still has an easing bias and will 'adjust the cash rate as necessary to foster sustainable growth and low inflation'. Our Australian economists continue to see a modest trimming of the cash rate over the coming months given the continued uncertainty around Greece, mixed domestic data and the high AUD.

The currency is now at stretched levels and we would look to fade any move higher from here"
Problem polega na tym, że cała ta konstrukcja jest oparta o jeden tylko element:
że RBA nie tylko obniży stopy ale jeszcze będzie kontynuował. Jak dla mnie to za mało aby wchodzić pod prąd.
Zwłaszcza że ja mam zupełnie inne informacje: nawet jeżeli zdarzy się obniżka, to nie ma w planach żadnej serii. A na dodatek wczorajsza decyzja pokazuje, że nawet ta jedna obniżka nie musi być konieczna. Jeżeli można pożyczyć dolara za 0.25% i kupić za niego Kangura płacącego 4.25% i wystarczy go potrzymać ze trzy miesiące to dlaczego go sprzedawać? A nawet jeżeli spadnie do 45 to nadal trudno znaleźć coś choćby zbliżonego.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 18:01 przez 259, łącznie zmieniany 2 razy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

grasz w to co widzisz...nie zaklinajcie wykresów.

Złoto powinno spadac , na h4 i d1 wyraznie mamy wyprzedaz, co prawda poziom do weryfikacji = 1.679
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

dla edzia tester up = 1.3231
DAYTRADER

259
Maniak
Maniak

Mighty Baz pisze:grasz w to co widzisz...nie zaklinajcie wykresów.

Złoto powinno spadac , na h4 i d1 wyraznie mamy wyprzedaz, co prawda poziom do weryfikacji = 1.679
Sorry, z tą flagą to tak właściwie na boku. Flagi są fajne jak... już wiadomo, że to była flaga. Ale wtedy zazwyczaj jest za późno.

U mnie złoto na H4 pokazuje up.. A na D1 to wygląda na down...
A dżin się tym wcale nie przejmuje... :-)
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 18:04 przez 259, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

czyzby datafeed?
Weryfikowales na Dukasie?

wyglada na przyszle odbicie od s/r 1.749
DAYTRADER

259
Maniak
Maniak

Mighty Baz pisze:czyzby datafeed?
Weryfikowales na Dukasie?
Tak, to może być datafeed. Złoto u brokerów FX nie ma takiego obrotu jak CME. A właśnie, te D1 to trzeba by sprawdzić na słupkach GMT-5 - tak jak to widać na CME.
Mam w tej chwili tylko Oandę pod ręką. Ale tu jest następny problem, bo Dodd-Frank załatwili amerykanów na cacy i obrót metalami przez FX mocno tam spadł.

Dodałem: na Oandzie D1 wygląda to na tyle podobnie, że nie ma znaczenia jakie słupki. Ostatni szczyt i dołek jest w tym samym miejscu. Złoto właśnie stuka w R1 mierząc całą ostatnią falę spadkową.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

tak czy siak cos sie szykuje bo za duzy poziom wykupienia jest, by go olewac.

Dobra zmykam juz dzisiaj mam zalegle imieniny zony, goscie sie dobijaja, psy musze zamknac/

powodzenia @ll
DAYTRADER

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Na Aussie już dziś się robi spadkowo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany