Trend Line

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Czy używasz Linii Trendu ?

Tak
46
79%
Nie
12
21%

Liczba głosów: 58

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Gra na LT wymaga długich godzin ćwiczeń. Obie LT ,które wyrysowałeś są tak naprawdę prawidłowe. Ale tutaj trzeba teraz którąś z nich wybrać. Po raz kolejny powtarzam :
Linia trendu o mniejszym kącie zazwyczaj jest pewniejsza (są wyjątki i taki wyjątek widać na screenie powyżej. LT o większym kącie nachylenia dała by sygnał wcześniej niż ta o mniejszym kącie.)

Ja kieruje się tylko tym.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Czyli chcesz mi powiedzieć, że gdyby żółta miała pkt zaczepienia nr 1- szczyt niżej to również by była dobra? w końcu kąt jest jeszcze mniejszy czytaj pewniejszy.

Cadermo

Damfy ja nie mam tyle czasu by się doszukiwać o której żółtej lT mówisz ,dawaj screeny. :wink:

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

ten sam scrin wrzuciłem dwa raz, ale ok wrzucę trzeci raz....

I zanim go otworzysz, wpierw przeczytaj pytanie.
Czy istniała by jakakolwiek różnica gdyby ta niżej zaznaczona żółta LT miała by punkt nr 1 szczyt niżej/wyżej?

Dążę do tego, by sprecyzować jakaś zasadę dla czego tak, a nie inaczej. Jeżeli nie ma różnicy skąd ciągniemy LT, czyli miejsca zaczepienia pkt pierwszego byle kąt był mały to jest to tak uznaniowe, że pozwolę sobie pozostawić bez komentarza :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

Nie chce sie wtracac ale sledze ten watek i musze przyznac ze jest bardzo ciekawy! Gratulacje Cadermo!!
Damfy moze ten wykres rzuci jakies swiatlo na Twoje watpliwosci. Byl dosc duzy skok tuz po zamknieciu niektorych brokerow, a widoczny u innych. Wyrysowalem pierwsza (POMaranczowa) LT dokladnie tak jak Ty i u mojego brokera wcale nie bralbym jej pod uwage bo jest przebita.
Nie wiem czy to cos rozjasni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cadermo

Damfry pisze:Czyli chcesz mi powiedzieć, że gdyby żółta miała pkt zaczepienia nr 1- szczyt niżej to również by była dobra? w końcu kąt jest jeszcze mniejszy czytaj pewniejszy.
Ja mam dwa kolory na Twoim screenie ,czerwono -pomarańczowy i biało-szary.
Tak też była by dobra.
mah1y pisze: u mojego brokera wcale nie bralbym jej pod uwage bo jest przebita.
No i tu wkrada się takie coś jak DOBRY BROKER.Damfy Twój broker chyba nie jest ok . Mam tak samo jak mah1y .

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Cadermo Kwestie brokera pomińmy, bo to luka weekendowa a moj brok zamknął wcześniej. Więc to nie istotne, bo nie jest to przedmiotem dyskusji.

Chodzi o tą niżej narysowaną. No ale ok skoro każdy początek jest dobry i nie ma znaczenie gdzie jest pkt pierwszy... to znaczy, że każda LT byle o małym koncie jest dobra... Jak niby byś wyjaśnił nowemu fascynatowi forexu skąd ciągnąc LT :roll: :?:
Wyobraźmy sobie taką rozmowę, bo tak to mniej więcej wygląda teraz.

U-uczeń
M-mistrz

U: Mistrzu.... wyjaw mi ten sekret, gdzież ma się znajdować pkt pierwszy mojej LT
M: To bez znaczenia.
U: Ale jak to?
M: no normalnie nie ma znaczenia gdzie jest początek, ważne by kąt LT był mały.
U: Czyli ciągnąc skąd chce?
M: Tak
U: toż to jakieś szarlataństwo! skąd będę wiedział, że jest dobra?
M. Przecież ja tego nie wiem, nikt tego nie wie..... teoretycznie każda jest dobra....
U: Im dalej w las tym więcej drzew....
M dokładnie musisz ćwiczyć i praktykować, a na pewno kiedyś się nauczysz...

Niby forum, jest od tego by dyskutować, ale mi się zaczyna głupio robić, że w gruncie rzezy nic konkretnego ta rozmowa nie przyniosła, a chciałem się czegoś mądrego dowiedzieć :roll:

Cadermo

Cadermo Kwestie brokera pomińmy, bo to luka weekendowa a moj brok zamknął wcześniej. Więc to nie istotne, bo nie jest to przedmiotem dyskusji.

Chodzi o tą niżej narysowaną. No ale ok skoro każdy początek jest dobry i nie ma znaczenie gdzie jest pkt pierwszy... to znaczy, że każda LT byle o małym koncie jest dobra... Jak niby byś wyjaśnił nowemu fascynatowi forexu skąd ciągnąc LT Rolling Eyes Question
Wyobraźmy sobie taką rozmowę, bo tak to mniej więcej wygląda teraz.

U-uczeń
M-mistrz

U: Mistrzu.... wyjaw mi ten sekret, gdzież ma się znajdować pkt pierwszy mojej LT
M: To bez znaczenia.
U: Ale jak to?
M: no normalnie nie ma znaczenia gdzie jest początek, ważne by kąt LT był mały.
U: Czyli ciągnąc skąd chce?
M: Tak
U: toż to jakieś szarlataństwo! skąd będę wiedział, że jest dobra?
M. Przecież ja tego nie wiem, nikt tego nie wie..... teoretycznie każda jest dobra....
U: Im dalej w las tym więcej drzew....
M dokładnie musisz ćwiczyć i praktykować, a na pewno kiedyś się nauczysz...

Niby forum, jest od tego by dyskutować, ale mi się zaczyna głupio robić, że w gruncie rzezy nic konkretnego ta rozmowa nie przyniosła, a chciałem się czegoś mądrego dowiedzieć Rolling Eyes
Damfy o ile dobrze pamiętam jesteś uczniem Zicmara ,a nie moim.Mogę tylko domniemać ,że Wam nie wyszło z systemem max to atakujecie zwykłe linie trendu. Nie wiem po co ,ale jak was to podnieca to nie dobrze. Nie będę tłumaczył rzeczy oczywistych .Wszystko masz zawarte od początku dziennika. Spójrz ,wysil się. Od 1 strony masz screeny i analizy. Jak masz snuć teorię o mistrzu i uczniu (jak to było w przypadku Zicmara ) to proszę nie rób tu syfu.

Nie jestem żadnym mistrzem . I nigdy nie będę. Wrzucam swoje materiały ,screeny dla innych . Nie dla zysku .

Możecie podziękować Damfiemu bo odechciało mi się cokolwiek publikować ,a tym bardziej swojej strategii . Nie wiem czy widmo Zicmara i jego uczniów w ogóle kiedyś odejdzie w nie pamięć . Była taka cisza na forum .A tu nagle pach ! Znów wysłannicy legendy MC Zicmara wracają. :roll: Nie będę dokarmiał trolli z rodu MC Zicmara. Nigdy.
Zaraz Damfy powie : Ale nikt o Zicmarze nie mówił. To ja mogę powiedzieć tylko tyle ,że nikt tu nie narzeka prócz ucznia Zicmara (którego nie lubię i nie będę lubił.)
A co do Twojego pytania to :
Każdy wyraźny szczyt /dołek może tworzyć początek LT.

Damfry pisze:M dokładnie musisz ćwiczyć i praktykować, a na pewno kiedyś się nauczysz...
Tak Damfy masz rację ! Im więcej będziesz ćwiczyć tym lepiej. Choćbym nie wiem jak dobrze tłumaczył i pisał o tych liniach trendu to ktoś kto jest krótko na forexie nie skuma . Każdy kto już jakiś czas gra na realu wie ,że każdy dzień spędzony przed wykresem to dodatkowa nauka.

Jeśli masz narzekać to nie czytaj i nie pisz w tym dzienniku. Ktoś Ci każe ?

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Damfry, Odpisałem Ci wcześniej dlaczego nie narysowałem LT z najwyższego szczytu i pisze to mah1y. Nie wiem jak Ci to lepiej wyjaśnić. Zresztą mam wrażenie, że nie za bardzo Cię to interesuje. Wyskakujesz z pytaniami które były w tym dzienniku kilka razy wyjaśniane. Proszę, nie rób tu zamieszania. Uśmiechnij się, zostań przy swoich teoriach i po prostu zarabiaj. Z tego co widzę, sporo osób wzoruje się na tym dzienniku - nie niszcz tego. Idź tam gdzie Ci się podoba i wszystko wszyscy Ci dobrze wytłumaczą,
Spiesz się powoli.

abuk
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: abuk »

Cadermo pisze:Możecie podziękować Damfiemu bo odechciało mi się cokolwiek publikować ,a tym bardziej swojej strategii
Cadermo

Cadermo od dłuższego czasu czytam i wiele wynoszę z tego co piszesz.
Podejrzewam , że ludzi takich jak ja jest zdecydowanie wiecej. Nie zniechęcaj się

Zablokowany