Andrew's Pitchfork.
Witam,
Dzisiejsze wejścia. EUR/USD jak na razie zamknięte przez SL. Próba piramidowania na EUR/USD połową normalnego lota. W tym tygodniu lot mniejszy w wyniku utraconego kapitału w ostatnim tygodniu.
USD/JPY oczekuję na interwencję, stąd duży SL. Sporo informacji o Bidach poniżej.
EUR/USD - + 60 pipsów
EUR/USD - + 12 pipsów ( wartość 6 pipsów przyjętych).
Na EUR/USD czekam głównie na wyniki aukcji włoskich, żeby podjąć decyzję co dalej.
Dzisiejsze wejścia. EUR/USD jak na razie zamknięte przez SL. Próba piramidowania na EUR/USD połową normalnego lota. W tym tygodniu lot mniejszy w wyniku utraconego kapitału w ostatnim tygodniu.
USD/JPY oczekuję na interwencję, stąd duży SL. Sporo informacji o Bidach poniżej.
EUR/USD - + 60 pipsów
EUR/USD - + 12 pipsów ( wartość 6 pipsów przyjętych).
Na EUR/USD czekam głównie na wyniki aukcji włoskich, żeby podjąć decyzję co dalej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozycja zajęta na BUY.
Wejście w połowie fundamentalne, w połowie techniczne.
Fundamentalne: Dość dobrze zakończona aukcja obligacji włoskich, informacje o bidach ze wschodu oraz BISu. Ci z Bisu w ostatnim tygodniu prawie się nie mylili O_O.
Techniczne. Odbicie od oporu, + dojście do czerwonej bandy ( pitchfork kanału).
Generalnie liczę na to że jednak spełni się odbicie od środkowej bandy pitchforka lokalnego i cena zawróci pod bandę górną, lub będzie co najmniej konsolidacja na medianie.
Powodzenia !
//////// EDIT:
Pozycja zamknięta. Coś po wybiciu nie widać tego impetu. Cena tak jak by konsoliduje a to nie jest zbyt bezpieczne. Coś wyczuwam test na 1.3100
.
Wyszedłem z trade'u z profitem
+ 2 pips.
Możliwe że jeszcze zajmę dziś jakąś pozycję po 14. Trzeba zobaczyć jak Hamburgery zareagują na ostatnie wieści.
Wejście w połowie fundamentalne, w połowie techniczne.
Fundamentalne: Dość dobrze zakończona aukcja obligacji włoskich, informacje o bidach ze wschodu oraz BISu. Ci z Bisu w ostatnim tygodniu prawie się nie mylili O_O.
Techniczne. Odbicie od oporu, + dojście do czerwonej bandy ( pitchfork kanału).
Generalnie liczę na to że jednak spełni się odbicie od środkowej bandy pitchforka lokalnego i cena zawróci pod bandę górną, lub będzie co najmniej konsolidacja na medianie.
Powodzenia !
//////// EDIT:
Pozycja zamknięta. Coś po wybiciu nie widać tego impetu. Cena tak jak by konsoliduje a to nie jest zbyt bezpieczne. Coś wyczuwam test na 1.3100

Wyszedłem z trade'u z profitem
+ 2 pips.
Możliwe że jeszcze zajmę dziś jakąś pozycję po 14. Trzeba zobaczyć jak Hamburgery zareagują na ostatnie wieści.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 12:47 przez Mpapiez, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak najbardziej. Wejście było minimalnie pod bandą. Chodzi o to że tuż pod pitchforkiem jest lokalny support - ta biała linia. Gdyby cena była pod linią hagopiana (ta przerywana zielona) - to wejście raczej nie byłoby zbyt rozsądne.Stforex pisze:Proponuję wyrzucić takie elementy z systemuliczę na to że jednak
Z ciekawości jeszcze - czy buy na USD JPY był zgodny z założeniem systemu? Bo widzę, że jest pod bandą, ale się nie znam więc pytam
Co do cytatu

Dzięki za uwagi

Nos mnie nie mylił
. Decyzja o wycofaniu się z niezbyt dynamicznej pozycji była OK.
Zająłem w międzyczasie pozycję short na eur/usd. Poleciało w dół, także już zabezpieczyłem na BE.
Zabawne jest to, że pomimo tego że USD się wszędzie nieznacznie umacnia, to kurs USD/JPY nadal leci w dół.
Na razie nie jest źle. Najwyraźniej komuś zależy na słabym Jenie. Być może po przebiciu Hagopiana, który jest też mocnym supportem będę myślał nad wcześniejszym wyjściu z longa. W teorii , przebicie Hagopiana, oznacza zmianę trendu. W tym wypadku sygnalizowałoby to jeszcze mocniejsze spadki.
RR nawet przy SL 30 pkt wynosi 4:1. Więc jest o co walczyć.
Więcej wejść już dziś nie będzie. Co za dużo to nie zdrowo.

Zająłem w międzyczasie pozycję short na eur/usd. Poleciało w dół, także już zabezpieczyłem na BE.
Zabawne jest to, że pomimo tego że USD się wszędzie nieznacznie umacnia, to kurs USD/JPY nadal leci w dół.
Na razie nie jest źle. Najwyraźniej komuś zależy na słabym Jenie. Być może po przebiciu Hagopiana, który jest też mocnym supportem będę myślał nad wcześniejszym wyjściu z longa. W teorii , przebicie Hagopiana, oznacza zmianę trendu. W tym wypadku sygnalizowałoby to jeszcze mocniejsze spadki.
RR nawet przy SL 30 pkt wynosi 4:1. Więc jest o co walczyć.
Więcej wejść już dziś nie będzie. Co za dużo to nie zdrowo.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 15:02 przez Mpapiez, łącznie zmieniany 1 raz.
Podsumowanie dzisiejszego dnia
Wyszedłem z ostatniego trade. Powód ? Cena dobiła do bandy pitchforka, a ja w tym momencie nie mam już mocy na dalszy handel.
Dzień według mnie udany. Żadna otwarta pozycja nie zakończyła się stratą.
Zostały otwarte i zamknięte 4 pozycje, short EUR/USD na łączny wynik:
+89 pipsów , co przełożyło się na wzrost kapitału początkowego z tego tygodnia o 31,7%
Można powiedzieć że strata z zeszłego tygodnia została odrobiona.
Czekam na rozwój wydarzeń z pozycją USD/JPY - jak narazie -17 pipsów i cena odbiła się delikatnie od hagopiana/supporta.
Jak by się coś zmieniło z tą otwartą pozycją, to edytuję post.
Powodzenia wszystkim !

Wyszedłem z ostatniego trade. Powód ? Cena dobiła do bandy pitchforka, a ja w tym momencie nie mam już mocy na dalszy handel.
Dzień według mnie udany. Żadna otwarta pozycja nie zakończyła się stratą.
Zostały otwarte i zamknięte 4 pozycje, short EUR/USD na łączny wynik:
+89 pipsów , co przełożyło się na wzrost kapitału początkowego z tego tygodnia o 31,7%
Można powiedzieć że strata z zeszłego tygodnia została odrobiona.
Czekam na rozwój wydarzeń z pozycją USD/JPY - jak narazie -17 pipsów i cena odbiła się delikatnie od hagopiana/supporta.
Jak by się coś zmieniło z tą otwartą pozycją, to edytuję post.
Powodzenia wszystkim !
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 15:19 przez Mpapiez, łącznie zmieniany 2 razy.
USD / JPY w dół = dolar słabnie do jena, jen się umacnia do dolara.Zabawne jest to, że pomimo tego że USD się wszędzie nieznacznie umacnia, to kurs USD/JPY nadal leci w dół.
Na razie nie jest źle. Najwyraźniej komuś zależy na słabym Jenie.
Jeśli dolar słabnie do jena i umacnia się do pozostałych walut => jen umacnia się w stosunku do pozostałych walut
Jen jest walutą dość ciekawą - bardzo mocną, uważaną za jedną z najbezpieczniejszych i lubi chodzić po swojemu

Zauważyłem właśnie że Jen nie ulega korelacjom tak bardzo, ale nie myślałem że aż tak
Dlatego go coś polubiłem ostatnio i handluję nim jako drugą parą po eur/usd.
Dość ciekawe info. Biorąc pod uwagę że RSI na różnych interwałach jest na poziomie 20-30 i nie chce przebić supporta/hagopiana.

Kod: Zaznacz cały
The BOJ has not been intervening of late, but its proxy, Kampo, which handles overseas investment for the postal savings system, has been said to have been a buyer in the 76.50 area for the last few weeks. We tested that level a short while ago as “risk-off” come back into the market. JPY is strong against most of the crosses this morning.
Expect stops in the 76.40/45 area. A break opens the way to the 75.55 level. off which the BOJ intervened back in October.