Początki ogólne i pytania o CFD

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
druid
Uczestnik
Uczestnik

Początki ogólne i pytania o CFD

Nieprzeczytany post autor: druid »

Witam,
Bardzo się cieszę, że mogę zadawać nawet najgłupsze pytania. Oto moja pierwsza porcja na dzisiaj:

1. Ile to jest 1 lot na sp500 i ile kosztuje - jak to się oblicza?
2. Jak wyliczyć wartość 1 pipsa na sp500 przy dźwigni 1:500, jakiś wzorek?
3. Pewnie CFD na sp500 kupuje się za dolary. Jeśli mam konto w złotówkach, to czy ponoszę dodatkowe ryzyko kursowe?
4. Czy za CFD na indeksy jest jakaś dodatkowa prowizja oprocz spreadu? na stronie AdmiralMarkets http://www.admiralmarkets.pl/trader/adm ... ding_terms jest takie coś "Prowizja na rynku akcji (CFD): 0.06 USD (lub równowartość w walucie depozytowej) dla 1 CFD" oraz Minimalna wielkość transakcji: Akcje (CFD) 500 CFD (Krok – 500 CFD)
5. Najlepiej by było mi to wszystko wyjaśnić na przykładzie, w ktorym otwieram konto real za 1000 pln (póki co sprawdzam jak dziala na demo).
6. Czy można sobie sprawdzać/zmieniać aktualną dźwignię, czy wybiera się ją tylko raz przy otwieraniu rachunku?
7. Czy AdmiralMarkets to uczciwa firma?
8. Dlaczego widzę spore rozbieżności w kursie kontraktów na demie i w notowaniach na www (jakieś 4 punkty średnio)?

To póki co na tyle
8)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,
druid pisze:1. Ile to jest 1 lot na sp500 i ile kosztuje - jak to się oblicza?
To zależy od terminologii brokera (ile to faktycznie 1.0 lot) oraz dźwigni jaką oferuje. Powinno być to na jego stronie lub możesz to sprawdzić na demie.
druid pisze:2. Jak wyliczyć wartość 1 pipsa na sp500 przy dźwigni 1:500, jakiś wzorek?
Jak wyżej, w zależności od wolumenu ;).
druid pisze:3. Pewnie CFD na sp500 kupuje się za dolary. Jeśli mam konto w złotówkach, to czy ponoszę dodatkowe ryzyko kursowe?
Nie, wszystko jest automatycznie przeliczane po średnim kursie forexowym. Nie tracisz na tym ani nie zyskujesz.
druid pisze:4. Czy za CFD na indeksy jest jakaś dodatkowa prowizja oprocz spreadu?
Zacytowałeś fragment dot. CFD na akcje, nie na indeksy... ;)
druid pisze:5. Najlepiej by było mi to wszystko wyjaśnić na przykładzie, w ktorym otwieram konto real za 1000 pln (póki co sprawdzam jak dziala na demo).
No więc właśnie... Demo - na nim wszystko sam możesz sprawdzić. Przeliczyć sobie wartość pipsa dla danego wolumenu, jest tam też wyświetlane ile "kosztuje" Cię transakcja. Są też te same prowizje i opłaty.
druid pisze:6. Czy można sobie sprawdzać/zmieniać aktualną dźwignię, czy wybiera się ją tylko raz przy otwieraniu rachunku?
Zależnie od brokera. Niektórzy oferują jedną wielkość dźwigni, a Ci którzy dają kilka z reguły przewidują możliwość zmiany jej wielkości w późniejszym czasie.
druid pisze:7. Czy AdmiralMarkets to uczciwa firma?
Jest o nich wątek na tym forum. Opinie mieszane choć w ostatnim czasie dominują raczej złe...
druid pisze:8. Dlaczego widzę spore rozbieżności w kursie kontraktów na demie i w notowaniach na www (jakieś 4 punkty średnio)?
Porównujesz dwa różne instrumenty. Tam prawdopodobnie indeks, a tu CFD na indeks. W dodatku jest tu spread.

No to tyle :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

A ja mam pytanie - z czego wynika różnica pomiędzy innymi wartościami świecy dziennej w przypadku kontraktów futures a cfd?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Sprawdź godziny handlu obu instrumentów. Jeśli są takie same to rozbieżności nie powinny byc duże i ew. Rozbieżności wynikają prawdopodobnie z faktu, ze są to rożne instrumenty i mają inne datafeedy.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ