CME E-Quivalents, lepszy forex?

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

green7 pisze: Czyli mówimy o platformie saxo .... Nie mam teraz pod ręką. Ale czy aby po prostu kwotowania tych symboli nie są opóźnione o 10 -15 minut ?
Nie chodzi o opóżnienienia ponieważ te ceny utrzymywały się parę godzin.
Czasami takie rozjazdy się zdarzają nawet uwzględniając opóżnienie,dziwnym trafem wtedy gdy chciałbym kupić lub sprzedać.
Dlatego zastanawiam się czy można arbitraż zrobić na futures i spot?.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

zz pisze:
green7 pisze: Czyli mówimy o platformie saxo .... Nie mam teraz pod ręką. Ale czy aby po prostu kwotowania tych symboli nie są opóźnione o 10 -15 minut ?
Nie chodzi o opóżnienienia ponieważ te ceny utrzymywały się parę godzin.
Czasami takie rozjazdy się zdarzają nawet uwzględniając opóżnienie,dziwnym trafem wtedy gdy chciałbym kupić lub sprzedać.
Dlatego zastanawiam się czy można arbitraż zrobić na futures i spot?.

Pozdrawiam.
Po pierwsze zapewne coś Ci się przewidziało: jako, że porównywałeś dane opóźnione kilka minut z bieżącymi.
Po drugie: nie spodziewaj się, że cena EURUSD w marcu będzie identyczna jak teraz. Innymi słowy: kontrakt futures może odbiegać ceną od SPOT. Różnica ta zmniejsza się w miarę jak zbliżamy się do terminu zapadania kontraktu.
Po trzecie: tak, można zrobić taki arbitraż po warunkiem jednak, że zz będzie chciał kupić lub sprzedać hehh :) No sorki ale ten punkt jest rozwalający :)
Może weź i zrób screeny bo tak sobie możemy dywagować ....
A tak bardziej serio takimi rzeczami jak arbitraż pomiędzy futures a spot to zajmują się fundusze hedgingowe i tego typu gracze. Nawet jak masz tam jakieś rozjazdy to na tyle krótkie, że "brewka Ci nie pyknie". Czyli Twoja percepcja jest za wolna by to zauważyć, a Ty opowiadasz tu o kilkugodzinnych rozjazdach ....
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

Po pierwsze zapewne coś Ci się przewidziało: jako, że porównywałeś dane opóźnione kilka minut z bieżącymi.
A tak bardziej serio takimi rzeczami jak arbitraż pomiędzy futures a spot to zajmują się fundusze hedgingowe i tego typu gracze
Przed wczoraj była taka sytuacja między 11.20 a 14-15 uwzględniając opóżnienie to zauważałem jak chciałem wejść różnice ok. 20 pipsowe,OK jeżeli piszesz że można to robić ,to w przyszłości jak mi rynek ucieknie i zdobędę odpowiednią wiedzę kto wie...? :P

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

green7
Maniak
Maniak

zz pisze:Przed wczoraj była taka sytuacja między 11.20 a 14-15 uwzględniając opóżnienie to zauważałem jak chciałem wejść różnice ok. 20 pipsowe
ZZ a tak apropo to w jakiej strefie czasowej ten czas podajesz ?
Mniemam, że w naszej ?
Bo wiesz: jak łatwo sprawdzić handel na ECH2 odbywa się w godz. 7:20 a.m.-2:00 p.m.
Innymi słowy: ECH2 rusza o 13.20 naszego aktualnego czasu. Więc między 11 a 13 to zapewne obserwowałeś różnicę miedzy zamknięciem z dnia wczorajszego a ceną aktualną spot :) :)

Edit: jako, że ruszyła mi platforma saxo to dodam jeszcze, że ECH2 ma na platformie opóźnienie 10 minut.
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

Bo wiesz: jak łatwo sprawdzić handel na ECH2 odbywa się w godz. 7:20 a.m.-2:00 p.m.
Innymi słowy: ECH2 rusza o 13.20 naszego aktualnego czasu. Więc między 11 a 13 to zapewne obserwowałeś różnicę miedzy zamknięciem z dnia wczorajszego a ceną aktualną spot Smile Smile
Widzę że Szanowny Kolega tkwi jeszcze w bardzo głębokim komuniżmie... :lol:
Kontrakty ECH2 /czyli E/$/ są dostępne w handlu na całym świecie 24/h,nawet po zamknięciu giełdy w USA... :mrgreen:

Pozdrawiam.

Dodano po 8 minutach:

Ps. jakby kogoś interesowało to jest przerwa techniczna na tych kontraktach między 22 a-23

green7
Maniak
Maniak

zz pisze:Widzę że Szanowny Kolega tkwi jeszcze w bardzo głębokim komuniżmie... Laughing
Kontrakty ECH2 /czyli E/$/ są dostępne w handlu na całym świecie 24/h,nawet po zamknięciu giełdy w USA... Mr. Green
No tak racja, sprawdziłem nie tą kolumnę w specyfikacji, 7:20 a.m.-2:00 p.m to handel Open Outcry, a raczej na parkiecie giełdy migając rączkami nie handlujesz :)

Coby być dokładnym, to handel elektroniczny jest od 17 do 16 dnia następnego ichnego czasu.
Co nie zmienia, faktu, że notowania na platformach saxo masz opóźnione. Dodatkowo platforma nie potrafi również wyświetlić żadnych informacji o tym symbolu "Error encountered. The system is unable to fulfill your request" co jest ciutkę wkurzające.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

raposo pisze:EC to symbol futures Euro FX, czyli naszego EUR/USD.
H - kod miesiąca Marzec
2 - ostatnia cyfra z roku czyli 2012.
green7 pisze:Ale czy aby po prostu kwotowania tych symboli nie są opóźnione o 10 -15 minut ?
Dokładnie, są opóźnione. Ponoć nawet dla rachunków rzeczywistych... :)
Panowie sprawdźcie dokładnie ponieważ Saxo (i jego IB) oferują z tego co wiem różne konta. Głowna różnica to ilość dostępnych do handlu instrumentów . Mogą być dostępne opóźnione notowania (15 minut ) tych instrumentów na które nie ma "zezwolenia".

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

zz męczył mnie o CME jakiś czas.. ale znacie zz.. w sumie to dobrze, że coś się dzieje.. tylko za dużo zamętu i niedopowiedzeń.

W zasadzie wszystko jest w necie.. ale jak ktos ma problem to podstawy:

http://mirusfx.com/online_forex_trading ... s_to_forex
http://www.cmegroup.com/trading/fx/currfixprice.html
http://www.wilmott.com/messageview.cfm? ... adid=62407
http://www.talkstats.com/showthread.php ... es-Pricing

polecam też http://books.google.pl i np.
Inside the Currency Market: Mechanics, Valuation and Strategies
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

Dzięki reptile,kawał dobrej
Sprawa jest o tyle ważna że nawet doświadczeni forumowicze nie wiedzą że istnieje też rynek walutowy regulowany z izbą rozrachunkową itp.
Z tego co wiem to USA i inne poważne Państwa zmierzają do tego aby rynek walutowy regulowany miał podobną płynność jak interbank.
Jeszcze raz dzięki i proszę o pochwałę dla reptile

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Hmm
Jeśli mnie dobrze pamięć nie myli to z tym rozliczeniami też jasne nie jest.
Na pewno members są rozliczani.. a to się wiąże z kosztami, ale też zaletami przy pewnym obrocie. W skrócie nie wszyscy brokerzy mogą podlegać tym samym zasadom i realnie detal znowu ma gorzej..
A jak to jest z tymi mini to nie wiem, zwykły fut nie taki straszny.

Fakt FX jest 24h/5 i niby CME tez ale luka jest 16:00 do 17:00 CST
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ