Automatyczne wykonywanie optymalizacji EA
Automatyczne wykonywanie optymalizacji EA
Witam Szanownych Programistów i Testerów,
mierze sie ostatnio z takim zagadaniem jak: automatyczne wykonywanie optymalizacji EA. Chodzi o to, aby MetaTrader lub inna platforma testująca co jakiś okreslony czas sama włączała funkcje optymalizacji o określonych parametrach. Z tego co się doszukałem wynika iż potrzebna do tego będzie odzielna aplikacja sterująca napisana np. w Delphi. Zastanawiam się czy nie ma jakiegoś gotowego rozwiązania na to lub innego prostszego. Zabawa z przechwytywaniem uchwytów pol i ich wartości w MT, oraz ich konfiguracja w Delphi może być dość skomplikowana.
Jeżeli ktoś mierzył się z tego typu zagadnieniem, będę rad za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Cobong
mierze sie ostatnio z takim zagadaniem jak: automatyczne wykonywanie optymalizacji EA. Chodzi o to, aby MetaTrader lub inna platforma testująca co jakiś okreslony czas sama włączała funkcje optymalizacji o określonych parametrach. Z tego co się doszukałem wynika iż potrzebna do tego będzie odzielna aplikacja sterująca napisana np. w Delphi. Zastanawiam się czy nie ma jakiegoś gotowego rozwiązania na to lub innego prostszego. Zabawa z przechwytywaniem uchwytów pol i ich wartości w MT, oraz ich konfiguracja w Delphi może być dość skomplikowana.
Jeżeli ktoś mierzył się z tego typu zagadnieniem, będę rad za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Cobong
MT4 może odpalić inne MT4 (a więc i tester) a po zastosowaniu odpowiednich poleceń wsadowych otrzymać gotowy(e) raport(y) po optymalizacjiCobong pisze:Z tego co się doszukałem wynika iż potrzebna do tego będzie odzielna aplikacja sterująca napisana np. w Delphi.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Jeśli nie możesz czegoś znaleźć, to poszukaj głębiej. Wiec poszukałem zgodnie z wskazówkąTig3r pisze:MT4 może odpalić inne MT4 (a więc i tester) a po zastosowaniu odpowiednich poleceń wsadowych otrzymać gotowy(e) raport(y) po optymalizacjiCobong pisze:Z tego co się doszukałem wynika iż potrzebna do tego będzie odzielna aplikacja sterująca napisana np. w Delphi.

http://articles.mql4.com/506
może sie jeszcze komuś przyda...
Cobang - udało Ci się przeprowadzić całą tą procedurę autooptymalizacji?Cobong pisze:Jeśli nie możesz czegoś znaleźć, to poszukaj głębiej. Wiec poszukałem zgodnie z wskazówkąTig3r pisze:MT4 może odpalić inne MT4 (a więc i tester) a po zastosowaniu odpowiednich poleceń wsadowych otrzymać gotowy(e) raport(y) po optymalizacjiCobong pisze:Z tego co się doszukałem wynika iż potrzebna do tego będzie odzielna aplikacja sterująca napisana np. w Delphi.
http://articles.mql4.com/506
może sie jeszcze komuś przyda...
Ktoś może wie o co chodzi z tym błędem?
Cała optymalizacja przebiega tak jak powinna,
Ea otwiera tester o wyznaczonej godzinie, robi optymalizację, zapisuje pliki gdzie trzeba, następnie ładuje się to wszystko na drugiej platformie jednak coś jest nie tak bo parametry się nie wczytują, jakby brak, widoczne są cztery zera.
Cała optymalizacja przebiega tak jak powinna,
Ea otwiera tester o wyznaczonej godzinie, robi optymalizację, zapisuje pliki gdzie trzeba, następnie ładuje się to wszystko na drugiej platformie jednak coś jest nie tak bo parametry się nie wczytują, jakby brak, widoczne są cztery zera.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2012, 21:01 przez kris007, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli chodzi o tą załaczoną strategie MACD to nie testowałem jej, jedynie uruchomiłem cały proces na tym.JAREK67 pisze:Jak tam Kris efekty? Kiedyś próbowałem się tym bawić, ale coś mi nie wychodziło i porzuciłem ideę. Ciekawy jestem jak u Ciebie to wygląda?
Cały kod optymalizacji przeniosłem do swojego Ea i owszem działa to,
aczkolwiek zdarza się że w nowym dniu nie zawsze tester przestawi datę na nowy okres,
dopiero wywołana drugi raz z Ea optymalizacja to robi.
Generalnie jak ktoś chce codziennie optymalizować to szybciej to można zrobić ręcznie.
Jest jeszcze jedna rzecz którą średnio rozumiem tj wybór najlepszych parametrów jakie dokonuje Ea,
niby są trzy warunki: 1 profit, 2 rr, 3 prognozowany zysk, jakimi sie kieruje, ale wybrane parametry (wyniki) jakoś mi nie pasują do tych warunków, no ale to ostatecznie trzeba by się wgryźć trochę w plik .mqh bo tam to jest zawarte, cała ta selekcja.
Teraz mi przypomniałeś co mi nie pasowało. Dałem sobie z tym spokój.kris007 pisze:Jest jeszcze jedna rzecz którą średnio rozumiem tj wybór najlepszych parametrów jakie dokonuje Ea,
niby są trzy warunki: 1 profit, 2 rr, 3 prognozowany zysk, jakimi sie kieruje, ale wybrane parametry (wyniki) jakoś mi nie pasują do tych warunków, no ale to ostatecznie trzeba by się wgryźć trochę w plik .mqh bo tam to jest zawarte, cała ta selekcja.