Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

glaca38
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: glaca38 »

Pentuer pisze:Witam,

Kolejne wejścia, tym raze EUR/GBP. Jedno złe (-16.2pkt) i jedno dobre (+88.8pkt, zamknięte ręcznie przed weekendem). Pisano tu o kwestii sąsiedztwa poziomów ale jak widać nie pojmie się jeśli się samemu nie sparzy.
nie wiem jak wyznaczales ten poziom na Daily, ale ja innego nie widze i wedlug mnie poziom zostal przestrzelony o 5 pips
Obrazek
dla mnie sygnalem do zajecia pozycji dlugiej na tym krosie bylo rowniez wybicie z kanalu i zamkniecie swiecy z 11.01. :wink:

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

glaca38: Nie chciałbym się wymądrzać, ale wydaje mi się, że poziom został wyznaczony zbyt nisko - stąd owo "przestrzelenie".

Pozdrawiam
M.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Moim zdaniem nie bylo tam poziomu, po zejściu z d1 na H4 widać to lepiej.

1. na d1 jest to tylko pin (brak bazy)
2. na H4 niby jest BO ale bardzo delikatny a dopiero później cena gwałtownie przyspiesza co mówi nam że zlecenia zostały dołożone a nie utworzony poziom SD
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Halflife
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Halflife »

Witam wszystkich!
Moje wejscie z wczoraj na USDCHF zostawione na weekend bo po cichu licze na to, ze jeszcze urosnie :wink:

Awatar użytkownika
Pentuer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pentuer »

Witam Ink,

Moim zdaniem nie bylo tam poziomu, po zejściu z d1 na H4 widać to lepiej.

1. na d1 jest to tylko pin (brak bazy)
2. na H4 niby jest BO ale bardzo delikatny a dopiero później cena gwałtownie przyspiesza co mówi nam że zlecenia zostały dołożone a nie utworzony poziom SD
Co z zasadą, że cena powinna przebywać na poziomie przez krótki czas? Jak rozumiem powinna była wystąpić jakaś konsolidacja na D1, dajmy na to przez dwa dni, abyś uznał to za poziom? Próbuję doprecyzować bo być może moim sposobie myślenia tkwi błąd. Spójrz na rysunek. I co to jest BO?

Glaca38 - kierowałem się zasadą że cena nie powinna zabawić długo na jakimś poziomie. Właśnie staram się dociec czy nie popełniam błędu..

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Jak rozumiem powinna była wystąpić jakaś konsolidacja na D1, dajmy na to przez dwa dni, abyś uznał to za poziom? Próbuję doprecyzować bo być może moim sposobie myślenia tkwi błąd.
Myślisz dobrze. Sam Seiden podaje, że warto żeby były minimum 3 świece w "bazie". Natomiast dwie świece na D1 to aż 12 świec H4, więc może jakaś baza to jest ;)
I co to jest BO?
Breakout?

Awatar użytkownika
Pentuer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pentuer »

Natomiast dwie świece na D1 to aż 12 świec H4, więc może jakaś baza to jest Wink
No właśnie :) Ale wygląda na to, że jeśli wyznaczam poziom na D1 to owe trzy świece powinny być na D1.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

BO- breakout, a jak na d1 nie ma bazy a mamy ładny high lub low, schodzimy na H4 lub niżej i sprawdzamy jak to wygląda na niższym TF, na którym w omawianym przypadku też nie było konsolki godnej uwagi :p

Awatar użytkownika
Halflife
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Halflife »

Pentuer pisze: Co z zasadą, że cena powinna przebywać na poziomie przez krótki czas? Jak rozumiem powinna była wystąpić jakaś konsolidacja na D1, dajmy na to przez dwa dni, abyś uznał to za poziom? Próbuję doprecyzować bo być może moim sposobie myślenia tkwi błąd. Spójrz na rysunek. I co to jest BO?

Glaca38 - kierowałem się zasadą że cena nie powinna zabawić długo na jakimś poziomie. Właśnie staram się dociec czy nie popełniam błędu..
Ja osobiście uważam, że najważniejszą rzeczą jest jak cena opuszczała poziom jak był duży wzrost/spadek z poziomu to poziom jest OK, to czy cena przebywała na poziomie długo czy krótko ma drugorzędne znaczenie.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Halflife pisze:
Pentuer pisze: Co z zasadą, że cena powinna przebywać na poziomie przez krótki czas? Jak rozumiem powinna była wystąpić jakaś konsolidacja na D1, dajmy na to przez dwa dni, abyś uznał to za poziom? Próbuję doprecyzować bo być może moim sposobie myślenia tkwi błąd. Spójrz na rysunek. I co to jest BO?

Ja osobiście uważam, że najważniejszą rzeczą jest jak cena opuszczała poziom jak był duży wzrost/spadek z poziomu to poziom jest OK, to czy cena przebywała na poziomie długo czy krótko ma drugorzędne znaczenie.
A ja sądzę że ważniejsze jest położenie na krzywej popytu/podaży wyższego TF'u.

ODPOWIEDZ