Witam,
jestem zielony w temacie forexu i tych wszystkich platform, jak na razie wolałem inwestować w realne metale (nie w papiery, a w sztabki). Chce jednak zacząć inwestować w złoto/srebro/platyne również inne metale. Teraz mam pytanie do Was, jako do tych doświadczonych.
Podpowiedzcie mi jaka jest Waszym zdaniem najlepsza platforma do gry na surowcach. Chodzi mi o możliwość kupowania ich tak jak najzwyklejszych akcji na GPW. Nie interesują mnie żadne kontrakty terminowe itp itd.
Przymierzam się również do inwestycji w spółki notowane na giełdach w USA, która z dostępnych platform/firm będzie najlepsza?
Z góry dziekuje za każde info.
Pzdrawiam
Platforma do inwestowania w metale szlachetne
No to będzie problem, bo brokerzy Forexowi dają możliwość handlu tylko na CFD lub kontraktach futures na metale. Nie ma czegoś takiego jak akcje na metale...asd_krzys pisze:Chodzi mi o możliwość kupowania ich tak jak najzwyklejszych akcji na GPW. Nie interesują mnie żadne kontrakty terminowe itp itd.

Możesz nabywać albo kontrakty albo sztabki lub jednostki uczestnictwa funduszy, które to robią...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Nie siedzę w tych wszystkich cudo-tworach typu certyfikaty ale tego na FX nie uraczysz.
Forum forexowe, pytanie o platformy transakcyjne - sytuacja tu wygląa tak jak napisałem wcześniej
.
Forum forexowe, pytanie o platformy transakcyjne - sytuacja tu wygląa tak jak napisałem wcześniej

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Tak z ciekawości jakież to metale (bo z wypowiedzi wynika, że nie złoto) kupowałeś w sztabkach ?asd_krzys pisze:jestem zielony w temacie forexu i tych wszystkich platform, jak na razie wolałem inwestować w realne metale (nie w papiery, a w sztabki). Chce jednak zacząć inwestować w złoto/srebro/platyne również inne metale
Ale czy na pewno wiesz o co Ci chodzi ?asd_krzys pisze:Podpowiedzcie mi jaka jest Waszym zdaniem najlepsza platforma do gry na surowcach. Chodzi mi o możliwość kupowania ich tak jak najzwyklejszych akcji na GPW. Nie interesują mnie żadne kontrakty terminowe itp itd.
Co masz na myśli mówiąc, że chcesz kupować je jak najzwyklejsze akcje ?
Chcesz kupić kilo złota i mieć je w domu (jak akcje na swoim rachunku maklerskim) ? To do złotnika albo mennicy trzeba się udać ....

Na giełdach jeśli chodzi o surowce handluje się kontraktami które mogą być z fizyczną dostawą surowca. Tyle, że będziesz miał tu pewnie problem: bo raz, że taki kontrakt to czasem sporo surowca (np. kontrakt na cukier opiewa bodaj na 50 ton) a dwa miejsce odbioru zwykle jest dosyć daleko: kilka tys. km ...
Prócz tego można handlować opcjami, i innymi instrumentami opartymi o cenę surowca. Np. właśnie kontraktami CFD. Te są lewarowane, ale niekoniecznie musisz lewar wykorzystywać. I tu platformy mt4 w zupełności wystarczą.
Jeśli chcesz się pobawić w opcje albo kontrakty, gdzie lewarowanie jest mniejsze (lub brak) to możesz spróbować platformę saxobanku.
Re: Platforma do inwestowania w metale szlachetne
Zapewne moja odpowiedź Cie nie usatysfakcjonuje, ale spekulacja na metalach, a szukając odpowiedzi na tym forum nie daję tych wszystkich zalet z którymi inwestowanie właśnie w metale szlachetne się łączy. Mam na myśli głównie to że pieniądze nie dają takiej pewności kapitału, jak posiadanie sztabki złota
. Ale jeśli Ci chodzi tylko o spekulacje i po prostu ceny kruszców kształtują się w odpowiadający Ci sposób to zajrzyj tutaj: http://www.permanent.cba.pl tam masz dostęp do złota, srebra, palladu i platyny. Jeśli dobrze mi się zdaje to także admiral markets oferował kiedyś intrument związany z ceną złota, ale raczej tylko złoto tam było.
Ja tam uważam że spekulacja na kruszcach przez brokerów jest najlepszych wyjściem kiedy przeznaczamy na to np 20% portwela, a jego główną część wkładamy w fizycznie posiadane metale.

Ja tam uważam że spekulacja na kruszcach przez brokerów jest najlepszych wyjściem kiedy przeznaczamy na to np 20% portwela, a jego główną część wkładamy w fizycznie posiadane metale.

Re: Platforma do inwestowania w metale szlachetne
A co to jest portwel ?Kvjon pisze: Ja tam uważam że spekulacja na kruszcach przez brokerów jest najlepszych wyjściem kiedy przeznaczamy na to np 20% portwela, a jego główną część wkładamy w fizycznie posiadane metale.