Dorzucę swoje dwa grosze, bo też to kiedyś myliłem i mnie olśniło
1. Lewar nie ma wpływu na wartość pipsa. Lot ma wpływ na wartość pipsa - wartość pipsa zależy także od pary walutowej. Im krótsza dźwignia, tym większy depozyt jest potrzebny na zabezpieczenie jednej pozycji i tym więcej punktów musi "uciec", żeby zabezpieczenie się wyczerpało.
Lewar teoretyczny, to ten udostępniony przez brokera.
Lewar praktyczny, to taki, którym faktycznie grasz - stosunek zabezpieczenia do wolnych środków (które również w takiej sytuacji są zabezpieczeniem). Zatem otwierając 0,1 lot na EURUSD przy dźwigni 1:500 potrzebujesz ~90 zł zabezpieczenia. Ale jeśli masz na koncie w sumie 500 zł i nie ruszasz ich, to w praktyce zabezpieczają one tę transakcję i praktyczny lewar wynosi ~1:100.
2. Co do Admirali, to mam u nich jedynie konta złotówkowe (dla wygody). Przeliczenie odbywa się już na poziomie pips-to-cash. Czyli zarabiając 1 punkt na EUR USD otrzymuję od razu (10$ * lot) * kurs dolara = +PLN na koncie.
Jeśli chciałbyś mieć konto dolarowe, to chyba najlepiej założyć w banku konto walutowe i prowadzić rozliczenia przez nie. Osobiście mam takie konto i jest to bardzo wygodne, bo w kantorze kurs jest dużo korzystniejszy niż w banku. Możesz zakupić dolarsy w kantorze, wpłacić w kasie banku (przynajmniej w moim banku nie ma z tym problemu) i zlecić przelew wg. woli. Przelew Europejski teraz chyba 5 zł kosztuje (ale dopytaj u siebie w banku), więc nie są to jakieś gigantyczne kwoty. W przypadku wypłat należy odwrócić kierunek działań

- życzę Ci, żebyś miał okazję zastosować oba kierunki

.
Pozdrawiam serdecznie
M.