Dziękuję Wam za kolejne merytoryczne posty .
Jones pisze:chodzi mi o to że
-ja bym nigdy nie zagrał pod czas to jest bardzo ciężko wcześniej sporo się bawiłem czasem i poległem
-nie obchodzie mnie to co działo sie rano w nocy czy w południe ja mam wykres i według niego gram
-zlecenia przeciwstawne stary oklepany temat jak kiedyś spróbowałem to miałem rozdwojenie jaźni w tej samej chwili chciałem żeby rosło i spadało
- no i fibo sporo pod gram pod to ale Ty pod które będziesz grał pod wszystkie wiesz ile ich jest to jest nieprecyzyjne określenie
napisałem co dla mnie jest złe oczywiscie dla Ciebie może się okazać b. dobre kwestja czy się w tym dobrze czujesz
HEJ
- Rozumiem.
- Rozumiem

- Też tego próbowałem i miałem dokładnie te same odczucia. Dlatego zlecenia odwrotne ustawiam tuż za SL. Tzn. najpierw trafia SL zleceń w kierunku A, a potem dopiero wchodzą do gry zlecenia w kierunku B.
Być może źle użyłem terminu "przeciwstawne".
- Mam dynamic fibo i kreśli mi kilka fibonaccich na raz, więc zdaję sobie sprawę, że to niełatwe

. Na doraźne potrzeby ruchu dziennego i tygodniowego kreślę sobie najbliższe fibo dla danego okresu.
Myślałem o tym co zaznaczyłeś na niebiesko...
- ustawienie zleceń między 8:00-9:00 czasu polskiego, kiedy ruch Azjatów jest już ukształtowany
Chodzi o to, żeby ogólnie ustawiać nad boxami bez względu na porę dnia?
- buy orders nad szczytem dnia (w naszym wypadku nocy)
- sell orders pod dołkiem dnia (w naszym wypadku nocy)
Czyli że lepiej by było brać pod uwagę cały poprzedni dzień, a nie tylko noc, tak?
- stop loss'y przy zleceniach przeciwstawnych.
S/R-S/D oraz fibo jako określenie miejsc ustawiania zleceń i przestawiania SL'ów.
Zamiast tego, po prostu dołek i szczyt poprzedniego dnia...? Tak faktycznie byłoby prościej.
Z góry dziękuję za objaśnienie.
xpep pisze:
ja oczekujacych raczej nie ustawiam, jak jest wybicie i pozniej powrot ladna swiecowa formacja odwrocenia to wtedy wbijam
Rozumiem, że ma to na celu uniknięcie fałszywych wybić. Jednak takie rzadko zmieniają trend dnia i tygodnia - no chyba że jest to jakaś "zorganizowana akcja". Szanuję Twój styl gry, ale przestałem używać formacji świecowych i nie planuję do nich wracać.
Darkey pisze:(...)Stforex powodzenia nad budową systemu.
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję! Dzięki Waszej pomocy mam mnóstwo pomysłów na poprawki. Póki co oscyluję w okolicach kwoty początkowej, sporo zleceń otwartych, ale trzymam się dzielnie. Docelowo ma być mniej instrumentów (2-3).
Nowisz pisze:Pytanie do autora czy wykonywałeś jakieś podstawowe backtesty które skłoniły Cie do testowania tego systemu czy jest to jakaś spontaniczna inicjatywa??
Jeżeli robiłeś testy to jakie były wyniki i jakie były DD-y.
Witaj. Już odpowiadam.
- backtesty wykonywałem dla pierwotnej wersji systemu, tej którą zarzuciłem. Wypadły bardzo pomyślnie, jednak w praktyce doszło do DD30% i uznałem, że system nie ma w takich warunkach racji bytu.
- ten dziennik, to jest moje drugie podejście i ono zaczęło się spontanicznie. Niestety jestem obecnie dość zapracowany (święta, rodzina, dorywcza praca) i nie miałem czasu na backtesty, a nie chciałem tracić żywego testu.
W testach pierwszej wersji DD był minimalny. Wyniki backtestów, z tego co pamiętam, to średnio 30% / miesięcznie. Ale to bardzo "średnio", bo np. było pół roku bez zysku czy na stracie, a potem np. 2 miesiące dobrych zysków.
raf1124 pisze:co do Twojej teorii wybić, to wczoraj na mojej stronie na facebooku pisałem o pułapkach niedźwiedzi i byków, gdzie wykorzystywany jest Twój sposób gry do łatwych zarobków
tekst wrzucę tutaj:
(...)
Witaj, dziękuję za interesujący tekst. Co ciekawe, pokrywa się on z moimi spostrzeżeniami poczynionymi jakiś czas temu. Zajrzyj proszę do załączników.
Natomiast nie uznałem tego za bardzo istotne dla mojego tradingu - jest to po prostu dowód na bezpieczeństwo pullbacków. Gra na pullbacki natomiast nie przystaje na tę chwilę do tego systemu.
Zresztą tego typu sytuacje są na tyle rzadkie, że MM powinien z grubsza załatwiać sprawę i moim zdaniem można je wziąć na kark statystyki. I znów, z reguły nie zmieniają one trendu tygodniowego. Mogą najwyżej zamieszać w dziennym.
Pozdrawiam serdecznie!
M.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.