Pytanie początkującego :-)
Pytanie początkującego :-)
Cześć! Nowy jestem na tym forum i chciałem się przywitać (rocznik 1987).
O rynku FX myślę już dłuższy czas (w 2009 pierwszy raz się tym zainteresowałem), ale dopiero ostatnio "wchodzę w to głębiej".
W życiu codziennym również zajmuję się kalkulacją ryzyka (możliwość straty i zysku), ale nie do końca w branży finansowej (chociaż bardzo pokrewnej).
Za jakiś czas mam zamiar złożyć pierwszy depozyt na FX, a tymczasem poobserwuję sobie rynek "z boku" i czegoś się nauczę (książki, filmy, fora, popytam znajomych...).
Na samym początku zastanawiam się jak to jest z elastycznością gry na FX (chodzi o poświęcony czas). Czy można to złączyć ze studiami, pracą, czy innymi obowiązkami?
A jak ktoś ma bardzo zmienny "grafik" - i jednego dnia np. cały dzień wolny (i cały dzień mógłby siedzieć przed monitorami i obserwować rynek), a drugi dzień cały zajęty (i jakiekolwiek myślenie o rynku nie wchodzi w rachubę), i trzeci tak samo, a czwarty dzień np. wolny od 18:00 do 22:00 (tylko kilka godzin), piąty zajęty, a szósty ponownie cały wolny... jak to jest z tą elastycznością gry na FX? Ile trzeba poświęcić czasu na obserwację rynku i aktywny trading?
O rynku FX myślę już dłuższy czas (w 2009 pierwszy raz się tym zainteresowałem), ale dopiero ostatnio "wchodzę w to głębiej".
W życiu codziennym również zajmuję się kalkulacją ryzyka (możliwość straty i zysku), ale nie do końca w branży finansowej (chociaż bardzo pokrewnej).
Za jakiś czas mam zamiar złożyć pierwszy depozyt na FX, a tymczasem poobserwuję sobie rynek "z boku" i czegoś się nauczę (książki, filmy, fora, popytam znajomych...).
Na samym początku zastanawiam się jak to jest z elastycznością gry na FX (chodzi o poświęcony czas). Czy można to złączyć ze studiami, pracą, czy innymi obowiązkami?
A jak ktoś ma bardzo zmienny "grafik" - i jednego dnia np. cały dzień wolny (i cały dzień mógłby siedzieć przed monitorami i obserwować rynek), a drugi dzień cały zajęty (i jakiekolwiek myślenie o rynku nie wchodzi w rachubę), i trzeci tak samo, a czwarty dzień np. wolny od 18:00 do 22:00 (tylko kilka godzin), piąty zajęty, a szósty ponownie cały wolny... jak to jest z tą elastycznością gry na FX? Ile trzeba poświęcić czasu na obserwację rynku i aktywny trading?
A ile trzeba poświęcić czasu by nauczyć się jeździć na rowerze, a potem się w tym doskonalić?y1m4 pisze:Ile trzeba poświęcić czasu na obserwację rynku i aktywny trading?

U jednego będzie to 1h dziennie, u drugiego 5h. U jednego codziennie, u drugiego co trzeci dzień. Nie ma sztywnych reguł. Nie chodzi tutaj o elastyczność rynku FX względem Ciebie tylko o Twoją elastyczność względem FX.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Ale napisałeś o nauce, czy o grze realnej?raposo pisze: U jednego będzie to 1h dziennie, u drugiego 5h. U jednego codziennie, u drugiego co trzeci dzień. Nie ma sztywnych reguł. Nie chodzi tutaj o elastyczność rynku FX względem Ciebie tylko o Twoją elastyczność względem FX.
Z nauką to dobrze wiemy jak jest - możesz uczyć się kiedy chcesz. Jak np. czytam ksiażkę (czy przeglądam forum), chociażby o FX, to mogę to robić właściwie w dowolnym momencie i z dowolnymi odstępami czasu (a w dodatku nieregularnie).
Można FX grać na nieregularnie, i z dowolnymi odstępami czasu?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 12:35 przez y1m4, łącznie zmieniany 1 raz.
A co ja innego napisałem...?Good Will Hunting pisze:Nie pytaj jak bardzo elastyczny jest forex dla Ciebie, spytaj jak ty jesteś elastyczny dla forexu.

Nie trzeba mieć. Są zlecenia oczekujące, automaty, strategie długoterminowe... Zamiast zaprzątać sobie głowę takimi rzeczami pora wziąć się do roboty

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
a ja zupełnie inaczej zrozumiałem założyciela tego tematu . Mi sie wydaje ze autor pyta w jakich godzinach dobrze jest handlować . a to ja mogę powiedzieć ze od godz 8 do 16 są RUCHY w miarę do opanowania . Są też napewno często większe jak np o 22 . Tak więc jak masz panie kolego grafik "fiku miku" no to możesz liczyć tylko na szczęście , że rynek się ruszy po 22 ;p . Ja wiem po sobie bo pracuje do godz 15 to jak wpadam do domu to łapie się na koniec londynu i wychwytuje co się da ;p . Fakt później tez nie jest źle , ale jak dobrze wiemy po 16 różnie bywa .
Druga sprawa nie wiem co masz na myśli elastyczność , prawda taka , że musisz sie tez określić jak chcesz grać . krótko , średnio albo długo terminowo jezeli krótko to godzina ma dla Ciebie znaczenie (Mały depo) a jeżeli średnio i długo terminowe zagryweczki to juz nie musisz cały czas siedziec przy komputerze (większe depo).
Wy szanowni stali bywalcy od razu na EA go posyłacie jak widzicie dopiero sie wkręca w FX nie ma sensu ładować nowych w EA . Nowicjusz powinien poznawac rynek , zachowanie ceny ! wiem z autopsji ;]
Po części w tej odpowiedzi mojej jest cos prawdy ale tez nie biore na siebie 100 % odpowiedzialnosci bo tez dopiero jakies 5 - 6 miesiecy siedze w FX .
Pozdrawiam
Pietia
Druga sprawa nie wiem co masz na myśli elastyczność , prawda taka , że musisz sie tez określić jak chcesz grać . krótko , średnio albo długo terminowo jezeli krótko to godzina ma dla Ciebie znaczenie (Mały depo) a jeżeli średnio i długo terminowe zagryweczki to juz nie musisz cały czas siedziec przy komputerze (większe depo).
Wy szanowni stali bywalcy od razu na EA go posyłacie jak widzicie dopiero sie wkręca w FX nie ma sensu ładować nowych w EA . Nowicjusz powinien poznawac rynek , zachowanie ceny ! wiem z autopsji ;]
Po części w tej odpowiedzi mojej jest cos prawdy ale tez nie biore na siebie 100 % odpowiedzialnosci bo tez dopiero jakies 5 - 6 miesiecy siedze w FX .
Pozdrawiam
Pietia

pittn
A czemu z góry założyłeś, że kolega chce skalpować lub grać DT? Napisałem również o zleceniach oczekujących, a EA usprawniające handel (nie handlujące za nas) to nic wyszukanego. Sam kiedyś nie dysponowałem czasem wolnym za dnia i pozostawały mi godziny od pobudki do 9, a potem od 16 do wieczora. To jednak nie przeszkadzało by zgarniać pipsy między 9 a 16. Telefon z platformą mobilną do kontroli i jedziemy.
Chcieć znaczy móc.
A czemu z góry założyłeś, że kolega chce skalpować lub grać DT? Napisałem również o zleceniach oczekujących, a EA usprawniające handel (nie handlujące za nas) to nic wyszukanego. Sam kiedyś nie dysponowałem czasem wolnym za dnia i pozostawały mi godziny od pobudki do 9, a potem od 16 do wieczora. To jednak nie przeszkadzało by zgarniać pipsy między 9 a 16. Telefon z platformą mobilną do kontroli i jedziemy.
Chcieć znaczy móc.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
raposo
Ale kolego to w/g mnie to już wyższa szkoła (platforma w komórce) . Dla mnie świeżaka nie ma to jak lampić sie w wykres i obserwować ceny . Główne zasady PA i jedziemy . Doszedłem do wniosku , że im wiecej wskaźników tym więcej kombinowania . Narazie mam swój malutki systemik tutaj Wam dam linka możecie komentować (moze jakis journal).
Z góry nie zakładałem , że będzie skalpować . Napisąłem o jakiejś drodze , która musi wybrać;p .
http://www.myfxbook.com/pl/members/pici ... owy/213936
możecie obserwować , dopiero zaczynam z tym systemem ;p.
Ale kolego to w/g mnie to już wyższa szkoła (platforma w komórce) . Dla mnie świeżaka nie ma to jak lampić sie w wykres i obserwować ceny . Główne zasady PA i jedziemy . Doszedłem do wniosku , że im wiecej wskaźników tym więcej kombinowania . Narazie mam swój malutki systemik tutaj Wam dam linka możecie komentować (moze jakis journal).
Z góry nie zakładałem , że będzie skalpować . Napisąłem o jakiejś drodze , która musi wybrać;p .
http://www.myfxbook.com/pl/members/pici ... owy/213936
możecie obserwować , dopiero zaczynam z tym systemem ;p.
No właśnie nie wiem sam jak to ma wyglądać, bo mam studia, pracę, dziewczynę, trochę innych obowiązków, zajmuję się też innymi rzeczami w sieci... i jak dołóżę do tego Forex (obciążenie psychologiczne), to może być ciężko. Ale z drugiej strony trochę czasu na grę jest, trochę $$ też jest, analiz się nie boję, a ryzyko mogę zaakceptować; więc może ten FX to nie taki zły pomysł...pittn pisze:a ja zupełnie inaczej zrozumiałem założyciela tego tematu . Mi sie wydaje ze autor pyta w jakich godzinach dobrze jest handlować . a to ja mogę powiedzieć ze od godz 8 do 16 są RUCHY w miarę do opanowania . Są też napewno często większe jak np o 22 . Tak więc jak masz panie kolego grafik "fiku miku" no to możesz liczyć tylko na szczęście , że rynek się ruszy po 22 ;p . Ja wiem po sobie bo pracuje do godz 15 to jak wpadam do domu to łapie się na koniec londynu i wychwytuje co się da ;p . Fakt później tez nie jest źle , ale jak dobrze wiemy po 16 różnie bywa .
A może są jakieś "testy online" w których można byłoby dopasować optymalny styl gry dla danej osoby? Skąd tutaj wiedzieć który system jest najlepszy dla kogoś, a który gorszy? Wiadomo, że każdy chce zarabiać (za cenę ryzyka i obciążenia psychologicznego, czy też ewentualnej straty), ale nie każdy wie jak to ryzyko i jak ten zarobek ostatecznie mają wyglądać... A te pozycje średnie to ile się trzyma (otwiera/zamyka) - kilka dni?
I tak e-booki pójdą w ruch, więc doczytam.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, 00:44 przez y1m4, łącznie zmieniany 2 razy.