Stop Loss

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Stop Loss

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Próbuję ustalić sobie jakiś zbiór zasad, którego będę próbował się trzymać. Zaciąłem się na S/L, pomożecie...? ;-)

Przy dobrym wejściu, S/L nie ma większego znaczenia. Ale przecież nie wiemy, czy wejście jest dobre... Zatem powinno się ustawiać S/L tak, jakby wejście nie było najlepsze. I teraz pytanie: S/L nisko czy wysoko?

Jeśli nisko, to szybko tnie stratę. Ale często jest tak, że tuż po otwarciu zlecenia, kurs idzie kilka czy kilkanaście pipsów w przeciwną stronę, a potem wraca zgodnie z oczekiwaniem. Niski S/L psuje dobre wejście...

Duży S/L zabezpiecza przed takimi sytuacjami, ale może przecież się zdarzyć, że kurs nie odwróci się tak łatwo; np. sytuacja EURUSD - od maja 2011 kurs ciągle spada...

Wiem, że sam muszę się z tym uporać, ale proszę Was o rady, przemyślenia, suugestie itp.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

SL ustawiaj wg zasady, że ryzykujesz jakiś stały procent swojego depozytu, najbezpieczniej niech to będzie 1% lub 2%. Potem dobierasz technicznie poziom SL, pod/nad wsparciem, oporem, linią trendu czym tam sobie grasz. Kolejny krok to ustawienie wielkości zlecenia jak masz np. 6000zł na koncie to twój SL może wynieść maks 60zł (przy zasadzie 1%). To ile pipsów będzie za te 60zł zależy od tego jaką wielkością zagrasz, w tym wypadku 0,2 lota to ok. 10 pips, a jak grasz 0,1 możesz mieć już SL na 20 pips. Jak chcesz większy SL to przechodzisz na mniejsze wielkości, ale cały czas liczysz do 1%. Ja tak to robię, ale jest pewnie wiele innych sposobów.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

To rozumiem, ale gdy kapitał pozwala na stosowanie bardzo dużych S/L, to moje pytanie pozostaje aktualne: czy lepiej szybko ciąć straty narażając dobrą pozycję na zamknięcie, czy lepiej czekać z obawą, że nie wróci?

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Co człowiek to inna filozofia. Każda sytuacja rynkowa/wejście jest trochę inne. Musisz sam "wyczuć" i zdecydować jakie rozwiązanie będzie najlepsze.

Pzdr

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Wirus pisze:czy lepiej szybko ciąć straty narażając dobrą pozycję na zamknięcie, czy lepiej czekać z obawą, że nie wróci?
Skoro ustalasz dany poziom SL to znaczy, że taką kwotę jesteś w stanie stracić i jest to zgodne z przyjętym przez Ciebie progiem ryzyka. Natomiast jeśli warunki na rynku zmienią się na tyle, że Twój sygnał zgodnie z którym wchodziłeś, został zanegowany i pozycja nie ma sensu to po co przy niej trwać i czekać na SL?
"czekać z obawą" = mieć nadzieję. Nadzieję zostaw siostrom zakonnym, trader reaguje na fakty i je analizuje.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

osobiscie jestem zwolennikiem wezszych SL. Jezeli wybierzesz szerszy np 40 pipsow SL i np na EURUSD Twoj sredni TP wynosi ok 150 pips (wedlug ostatniej zmiennosci) to Twoj stosunek ryzyka wynosi niecale 1:4.

natomiast jak przy takim TP wybierzesz juz wezszy SL, np 10 pips to stosunek ten bedzie znacznie wiekszy i wyniesie 1:15. wiec nawet jesli czesto Cie wywali na korekcie to jednak masz wieksza szanse ze przy ktorejs pozycji SL wytrzyma i przy realizacji TP odrobisz wszystkie wtopy

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Czyli duży S/L, np, 70-100 pipsów i pilnować, a jak się zmienią warunki, to zamykać ręcznie? Męczę ten temat, ponieważ prawie zawsze, kiedy ustawię niski S/L, cena dochodzi do niego, zamyka pozycję i wraca do właściwego kierunku. Gdy nie ustawię S/L, to w zasadzie nie muszę zamykać, wychodzi na plus. Raz tylko wyszło na minus, we wrześniu, "bo przecież złoto nie może stanieć"...

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Nie chciałbym wcielać się w rolę specjalisty czy coś takiego ponieważ uważam że każdy powinien grać tak jak mu pasuje, jak mu wygodnie i tak jak potrafi, więc nie traktuj mojego posta jako radę jednak wydaje mi się że zbyt demonizuje się podejście do gry bez stop lossa i zbyt często kiedy toczy się dyskusja na ten temat pada koronny argument - "kiedyś się nie odwróci". Jasne, że kiedyś się nie odwróci, a kto każe trendowi się odwracać? Graj zawsze z trendem, a nie będziesz skazany na czekanie aż się odwróci. Będziesz miał statystyczną przewagę nad rynkiem ponieważ na 100 Twoich wejść istnieje spore prawdopodobieństwo że tylko raz wejdziesz źle, bo tylko raz długoterminowy trend z D1 zmieni swój kierunek. W pozostałych 99 przypadkach to ty będziesz wygranym. Jeśli potrafisz dobrze zarządzać kapitałem i jesteś na tyle zdyscyplinowany żeby trzymać się planu i po zrobieniu 100% konta wypłacać zyski to prawdopodobnie nie będzie na Ciebie mocnych :wink: .

Więcej w temacie gry bez Stop Lossa znajdziesz w moim dzienniku: DROGA SUSŁA
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

ODPOWIEDZ