Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.
Z Windows 7 to Ci nie pomogę.
Ja mam to na Windows XP Pro US-English 32 bit.
Dukascopier jest zależny od ustawień regionalnych - jak przestawię na Polish to pliki csv są do bani. Mam wrażenie, że nie tylko format daty jest zły ale również zamieniona jest kropka z przecinkiem.
Birt potwierdził ten błąd. Ale niestety autor Dukascopiera się zmył i trzeba z tym żyć jak jest. Dla mnie to i tak duże ułatwienie.
Prawidłowe ustawienia systemowe dla Win XP w załączonym obrazku.
Dodałem: na Win XP Pro w wersji Polskiej jest tak samo - system musi być ustawiony na US-English.
Ja mam to na Windows XP Pro US-English 32 bit.
Dukascopier jest zależny od ustawień regionalnych - jak przestawię na Polish to pliki csv są do bani. Mam wrażenie, że nie tylko format daty jest zły ale również zamieniona jest kropka z przecinkiem.
Birt potwierdził ten błąd. Ale niestety autor Dukascopiera się zmył i trzeba z tym żyć jak jest. Dla mnie to i tak duże ułatwienie.
Prawidłowe ustawienia systemowe dla Win XP w załączonym obrazku.
Dodałem: na Win XP Pro w wersji Polskiej jest tak samo - system musi być ustawiony na US-English.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
-
- Uczestnik
Witam
Chciałbym pominąć brnięcie przez poprzednie strony tematu, dlatego od razu proszę o pomoc. Mam dane tickowe w formacie prawdopodbnie takim samym (?) w jakim podaje je dukas ( GBPUSD: 2011.10.10 01:19:35,1.55951,1.55929,1.88,1.13 )
W jaki sposób zamienić je na czytane przez MT4. Metatrader używa świeczek minutowych w jaki więc sposób przechowuje dane o konkretnych tickach, czy w ogóle przechowuje, może stosuje jakąś interpolacje?
Z góry dziękuję
Chciałbym pominąć brnięcie przez poprzednie strony tematu, dlatego od razu proszę o pomoc. Mam dane tickowe w formacie prawdopodbnie takim samym (?) w jakim podaje je dukas ( GBPUSD: 2011.10.10 01:19:35,1.55951,1.55929,1.88,1.13 )
W jaki sposób zamienić je na czytane przez MT4. Metatrader używa świeczek minutowych w jaki więc sposób przechowuje dane o konkretnych tickach, czy w ogóle przechowuje, może stosuje jakąś interpolacje?
Z góry dziękuję
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
To może jednak przeczytaj. Nie mam już siły tłumaczyć wszystkiego od początku po nie wiem który raz...
Po to jest ten wątek żeby nie odkrywać koła za każdym razem od nowa.
Po to jest ten wątek żeby nie odkrywać koła za każdym razem od nowa.
Nie nie będę czytał a podpowiedź powinna być krótka: Zastosuj ten i ten skrypt bo tu jest taki a taki format daty i danych ( przecinek,kropka ) i wsio. Krótko treściwie i na temat.
Podejrzewam że twój post jest podobnej długości co odpowiedź, jeśli już poproś moda o zaktualizowanie tego co najważniejsze w pierwszym poście rozwiąże problem szukania w natłoku informacji o tym jak ustawić format daty w xp a jak w win7
Pozdrawiam
Podejrzewam że twój post jest podobnej długości co odpowiedź, jeśli już poproś moda o zaktualizowanie tego co najważniejsze w pierwszym poście rozwiąże problem szukania w natłoku informacji o tym jak ustawić format daty w xp a jak w win7
Pozdrawiam
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Jeżeli nie masz ochoty czytać to nie czytaj. Twoja strata bo tam są odpowiedzi na Twoje pytania.RoLudlum pisze:Nie nie będę czytał a podpowiedź powinna być krótka: Zastosuj ten i ten skrypt bo tu jest taki a taki format daty i danych ( przecinek,kropka ) i wsio. Krótko treściwie i na temat.
Pozdrawiam
Ale nie pouczaj tutaj nikogo jaką powinieneś dostać odpowiedź - nikt nie ma obowiązku udzielać Ci takich odpowiedzi. I to jeszcze odpowiedzi na tak arogancko postawione pytania. Nota bene zdradzające przynajmniej luki w tym temacie żeby nie powiedzieć ignorancję. Co może samo w sobie nie jest jakąś przywarą - w końcu każdy kiedyś pierwszy raz zabiera się za coś nowego, nic w tym złego. Ale że cały wątek jest poświęcony właśnie wyjaśnianiu tego typu rzeczy i np. to jak MT4 posługuje się tikami było wałkowane wiele już razy to sam się zastanów jak to teraz brzmi...
A zanim cokolwiek powiesz na mój temat to może sprawdź czy przypadkiem się nie zbłaźnisz - wystarczy przejrzeć parę stron wstecz ;-)
Poza tym jak wchodzisz komuś do domu to warto by było przynajmniej zorientować się kto jest gospodarzem… dla podpowiedzi - ja nim nie jestem. Więc nie żądaj ode mnie takich rzeczy jak np. kompilacje postów.
Pierwsze: nikogo nie pouczam wyraźnie jednak zaznaczyłem w pytaniu jakiej odpowiedzi potrzebuję i że nie zależy mi na wertowaniu wątku więc nie pouczaj mnie czego powinienem oczekiwać. Po to właśnie zadaje się pytania i prośby aby zasypać swoją niewiedzę czy jak wolisz ignorancję. Brzmi to jak najbardziej w porządku w myśl starej zasady "nie ma głupich pytań są tylko durne odpowiedzi" i jest zgodne z twoją stopką.
Drugie: Nic ale to nic nie pisałem na twój temat, więc nie błaźnij się i czytaj ze zrozumieniem lub na priva napisz mi abym wytłumaczył Ci co miałem na myśli bo jesteś słaby w rozumieniu języka pisanego. Niczego nie żądam i nie żądałem dlatego użyłem magicznego słówka "poproś"
Drugie: Nic ale to nic nie pisałem na twój temat, więc nie błaźnij się i czytaj ze zrozumieniem lub na priva napisz mi abym wytłumaczył Ci co miałem na myśli bo jesteś słaby w rozumieniu języka pisanego. Niczego nie żądam i nie żądałem dlatego użyłem magicznego słówka "poproś"
Gdyby chciało Ci się zajrzeć na stronę 15-ą, znalazłbyś tam takim post:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 860#385860
Zaledwie 2 strony wstecz...
A to czego byś w nim nie znalazł, znalazłbyś klikając link w tym poście.
Z późniejszym wyjaśnieniami i uzupełnieniami.
Ale jak sam zaznaczyłeś nie masz zamiaru się męczyć nudną literaturą, za to chcesz aby ktoś podał Ci na talerzu coś co wymaga zarówno zrozumienia tematu jak i opracowania szczegółów technicznych. Bo to, że masz coś co ma format csv (a nie jak piszesz Dukascopy) nie znaczy, że jest kompatybilne z dostępnymi narzędziami.
Inaczej mówiąc nie masz ochoty tracić czasu na zapoznanie się z tematem, za to chciałbyś aby ktoś inny go tracił dostarczając Ci szczegółowe rozwiązanie opisując przy tym spory kawałek tematu jeszcze raz od nowa i robiąc dodatkową analizę kompatybilności skryptów z Twoimi danymi. Bo to własnie wynika z Twojej skromnej prośby o pomoc. Tylko dlatego, że nie chce Ci się przeczytać tego co zostało już opisane. Np. co robią te skrypty czy jak jest z tymi tikami.
Zanim napiszesz cokolwiek na temat tego kto co rozumie, spróbuj najpierw sam to ogarnąć. Zaczynając od tego co sam napisałeś.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 860#385860
Zaledwie 2 strony wstecz...
A to czego byś w nim nie znalazł, znalazłbyś klikając link w tym poście.
Z późniejszym wyjaśnieniami i uzupełnieniami.
Ale jak sam zaznaczyłeś nie masz zamiaru się męczyć nudną literaturą, za to chcesz aby ktoś podał Ci na talerzu coś co wymaga zarówno zrozumienia tematu jak i opracowania szczegółów technicznych. Bo to, że masz coś co ma format csv (a nie jak piszesz Dukascopy) nie znaczy, że jest kompatybilne z dostępnymi narzędziami.
Inaczej mówiąc nie masz ochoty tracić czasu na zapoznanie się z tematem, za to chciałbyś aby ktoś inny go tracił dostarczając Ci szczegółowe rozwiązanie opisując przy tym spory kawałek tematu jeszcze raz od nowa i robiąc dodatkową analizę kompatybilności skryptów z Twoimi danymi. Bo to własnie wynika z Twojej skromnej prośby o pomoc. Tylko dlatego, że nie chce Ci się przeczytać tego co zostało już opisane. Np. co robią te skrypty czy jak jest z tymi tikami.
Zanim napiszesz cokolwiek na temat tego kto co rozumie, spróbuj najpierw sam to ogarnąć. Zaczynając od tego co sam napisałeś.
- bartek1916
- Pasjonat
wszedles w dyskusje z osoba, ktora do tego watku najwiecej wniosla i kazdemu chetnie pomogla. ale z drugiej strony tez trzeba troche checi. polecam przejrzec caly watek - powinno Ci to zajac max 20-30 minut. temat czasami jest dosyc zawily wiec znajdziesz wiele cennych uwag i rozwiazan dla czestych problemowRoLudlum pisze:Nie nie będę czytał a podpowiedź powinna być krótka
Jezeli Ci to nie wystarczy najwiecej wyjasnien znajdziesz chocby na pierwszej stronie watku. dodatkowo strony nr 3 i 4,. Mi 259 wiele wytlumaczyl zaledwie dwie strony wczesniej wiec naprawde nie trudno znalezc odpowiedzi a sam tym samym zasmiecasz watek swoimi wywodami
Dziękuje ale już pomógł "telefon do przyjaciela" i mail długości pięciu zdań z trzema załącznikami. Nie było potrzeby tworzenia tyrad na temat "kompatybilności" lub jej braku................
Stąd też moja prośba, prośba nie żądanie napiszę to wyraźnie aby zebrać wszystko do kupy i wrzucić chociażby jako link do konkretnego postu w którym będzie wszystko od a do z
Więcej czasu straciłeś przyjacielu wdając się w bezsensowną dyskusję ze mną niż zajęłoby Ci wklejenie linków lub numerów stron np:
3
4
15
Wesołych świąt
Stąd też moja prośba, prośba nie żądanie napiszę to wyraźnie aby zebrać wszystko do kupy i wrzucić chociażby jako link do konkretnego postu w którym będzie wszystko od a do z
Więcej czasu straciłeś przyjacielu wdając się w bezsensowną dyskusję ze mną niż zajęłoby Ci wklejenie linków lub numerów stron np:
3
4
15
Wesołych świąt