Czy można bezpiecznie inwestować na rynku forex?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Do najistotniejszych zagrożeń, jakie wiążą się z grą na rynku walutowym, można zaliczyć: odmierzenie ilości kapitału wystawionego na ewentualną stratę w jednej transakcji, umiejętne zarządzanie posiadanym kapitałem w stosunku do wszystkich otwieranych transakcji, dublowanie się stosowanych systemów transakcyjnych, grę na skorelowanych parach walutowych, brak planu gry, brak sprawdzonego systemu gry, brak przygotowania psychicznego do specyfiki działania rynku walutowego, pojawienie się nieprzewidzianych zdarzeń gospodarczych czy politycznych, czy problemy techniczne (np. odcięcie dostępu do internetu).

Dopiero okiełznanie powyższych ryzyk może dać nam podstawy do tego, aby spróbować przetrwać na ringu pierwszą rundę. Pamiętajmy, że ryzykiem da się zarządzać. Można je eliminować na wiele sposobów, można je również akceptować, ale musi być to świadoma decyzja

http://waluty.onet.pl/czy-mozna-bezpiec ... rasa-detal

Pozdrawiam.

Dodano po 2 minutach:

Inwestycje przeprowadzane na forexie nie różnią się zasadniczo od gry na giełdzie. Większość ludzi po prostu źle zarządza ryzykiem, nie bierze pod uwagę zmienności, siły dźwigni finansowej, szybkości tego rynku, oraz nie uczy się na błędach.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Cesarz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Cesarz »

Moim zdaniem żeby wychodzić na plus (nie mam na myśli robienia kosmicznych wyników) wystarczy grać zgodnie z trendem, mieć dobrze ustawione SL i TP i nie wychodzić poza 3% ryzyka. Oczywiście do tego jest też potrzebny kalendarz wydarzeń ekonomicznych.

marsd
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: marsd »

Według mnie można jeszcze dodać, że nie warto zawierać zbyt wielu transakcji dziennie oraz uważać na przemęczenie psychiczne, które może prowadzić do podejmowania złych decyzji. Należy także panować nad chciwością i wyznaczać sobie realne poziomy zysku, dziennego, tygodniowego, miesięcznego itd.

Cesarz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Cesarz »

Bez wątpienia masz racje, jednak jeśli chodzi o zbyt dużą ilość tradów to myślę, że ma to bardziej związek z charakterem człowieka i nie ogranicza się tylko do Forexa, ale chyba do wszystkich dziedzin w których trzeba podejmować istotne decyzje.

Vindykator

Nieprzeczytany post autor: Vindykator »

marsd pisze:Według mnie można jeszcze dodać, że nie warto zawierać zbyt wielu transakcji dziennie oraz uważać na przemęczenie psychiczne, które może prowadzić do podejmowania złych decyzji. Należy także panować nad chciwością i wyznaczać sobie realne poziomy zysku, dziennego, tygodniowego, miesięcznego itd.
Ja zawieram po 20-30 dziennie, znam osobę która zawiera do 100 dziennie i jakoś powodów do narzekań nie mamy, wręcz przeciwnie
:D

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Poznaj siebie, wyzwij siebie i pokonaj siebie :wink:

zz
Maniak
Maniak

Poznaj siebie, wyzwij siebie i pokonaj siebie Wink
Miło że Kolega to zauważa...
Stforex pisze:Dlaczego analityk, który potrafi przewidzieć ruchy na rynku finansowym, woli być analitykiem niż milionerem?
Odpowiedż jest prosta...,.Ponieważ jeżeli Kolega zażadą tego co jest w mojej stopce // lub było wcześniej... :P // to w gacie narobi..
Prawda niestety bolesna i brutalna....
Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Miło że Kolega to zauważa...
A dziękuję, dziękuję. Tak się zmagam z Forexem od jakiegoś czasu i chyba ostatecznie do tego doszedłem ;).
Ponieważ jeżeli Kolega zażadą tego co jest w mojej stopce // lub było wcześniej... // to w gacie narobi..
Przyznam, że nie bardzo rozumiem. Jam nieobyty w świecie finansjery ;)

zz
Maniak
Maniak

Stforex pisze:Cytat:
Ponieważ jeżeli Kolega zażadą tego co jest w mojej stopce // lub było wcześniej... // to w gacie narobi..

Przyznam, że nie bardzo rozumiem. Jam nieobyty w świecie finansjery Wink
Sorry może żle się wyraziłem...
W tym zdaniu myślałem o analitykach,nie chodzi o same prognozy,chodzi o prognozy i aby za tymi prognozami były udokumentowane wyniki inwestycyjne z 5-10 lat pod CFTC,.
Niestety większość analityków których znam to są mocni w gębie,a jak przyjdzie im realnie pracować na realnych pieniądzach i mieć wyniki przez np. 10 lat to w pory robią...

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ