Hm .. odchylenie standardowe? (Standard Deviation)MarioDM pisze:Istnieje na rynku coś takiego jak "cykliczna zmiana zmienności".
Po okresie małej zmienności (czyt. horyzontu) następuje zwiększona zmienność (czyt. wybicie), po czym po pewnym czasie rynek znowu wraca do horyzontu.
Gdyby dało się w miarę precyzyjnie ustalić kiedy następuje zmiana zmienności można by dostosować do niej styl gry czyli w przypadku wybicia grać tylko z trendem, a w czasie horyzontu - od bandy do bandy.
I tu następuje moje pytanie.
Czy znacie jakiś wskaźnik, który dobrze by obrazował "cykliczną zmianę zmienności" ?
Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]
Ciekawe wskaźniki do MT4 [cz. 2]
c.d. tematu Ciekawe wskaźniki do MT4
Niestety ten nie bo on bazuje na zmiennosci opartej na wielkości świeczek.skco pisze:
Hm .. odchylenie standardowe? (Standard Deviation)
Można by próbować go stosować przy użyciu np. świeczek tygodniowych, ale nie daje to przejrzystego obrazu.
Myślałem rowniez nad czymś takim :
wstawiamy dwie proste średnie powiedzmy 30-okresowe. Jedna oparta o high, a druga o low. Obserwując ten kanał na wykresie widać, że instrument co jakiś czas mocno się wybija poza kanał. Nalezy odczekac aż mocno się oddali od kanału i zająć pozycję przeciwną do kierunku wybicia na close pierwszej świeczki o odmiennym kolorze , która kończy się powyżej/poniżej świeczki idącej z trendem. Czyli , mówiąc prosto : jeśli spadało to trzeba zaczekać na świeczkę zieloną wychodzącą ponad poprzednią świeczkę. Ta metoda może dac efekty pozytywne na Eur-Usd na H4.
Niestety metoda jest cholernie nieprecyzyjna.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
LIterówka - FFT
Biblioteki DLL:
http://chomikuj.pl/skco/FFT/dll,1247413356.zip
W archiwum ze wskaźnikiem jest rozpiska co i gdzie powrzucać.
Sporo jest różnych odmian do ekstraktownia cykli zmienności.
Szczerze mówiąc nie używałem tego w MT4 ale to jedyny pomysł który wpadł mi do głowy po tym jak napisałeś ze nie chcesz opierać się na wielkości świec.
Biblioteki DLL:
http://chomikuj.pl/skco/FFT/dll,1247413356.zip
Sporo jest różnych odmian do ekstraktownia cykli zmienności.
Szczerze mówiąc nie używałem tego w MT4 ale to jedyny pomysł który wpadł mi do głowy po tym jak napisałeś ze nie chcesz opierać się na wielkości świec.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powrzucałem wszystko zgodnie z sugerowanym zestawem i lipa. Po wrzuceniu wskaźnika na wykres nic nie widać. Biblioteki też oczywiście wrzuciłem.skco pisze:FFT
.
Trust no bit**es.