na własnych błędach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bimbambom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bimbambom »

brother masz rację, u mnie wychodzi dokładnie 1,3421 ten poziom bo to niby poprzedni dołek w średnioterminowym trendzie spadkowym.
W każdym bądź razie jest to bardzo fajny poziom SR.

z daleka wydaję się że został on zanegowany przez wielokrotne przebicia (zaznaczone elipsą) ale na niższych intrewałach widać, że toczy się tam prawdziwa bitwa.
Nawet przy przebiciach tego poziomu mniejsze trendy dostają tam czkawki :d

Dzięki za zwrócenie na to uwagi :564:

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

W każdym bądź razie jest to bardzo fajny poziom SR
Nie jest fajny, już piszę dlaczego...
z daleka wydaję się że został on zanegowany przez wielokrotne przebicia
Nie wydaje się, tylko tak jest. Poziom, który raz jest przebijany a raz respektowany, nie daje Ci żadnej sensownej informacji. Można się domyślać, dlaczego tak się dzieje. Być może banki mają dużo zleceń po tej cenie i wykres reaguje w tym miejscu w sposób charakterystyczny. Nie jest to już natomiast poziom istotny i ciężko oprzeć na nim dobre zagranie. Oczywiście nie wyklucza to możliwości, że w końcu przyjdzie moment i nagromadzi się w tym miejscu popyt/podaż i wypchnie cenę. Jednak w obszarze zaznaczonym elipsą ten poziom może być najwyżej ciekawostką poznawczą.
widać, że toczy się tam prawdziwa bitwa.
To raczej niedobrze dla kogoś, kto chce przyłączyć się do wygrywającej strony :wink:

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

"Być może banki mają dużo zleceń po tej cenie i wykres reaguje w tym miejscu w sposób charakterystyczny"

Stforex sam sobie odpowiedziałeś na pytanie czy jest istotny czy nie :wink:
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

O rany, uwielbiam wyrywanie z kontekstu! :P

Istotny nie jest wtedy, kiedy jest dużo zleceń, tylko wtedy gdy jest dużo zleceń w jednym kierunku. Jaki masz pożytek z poziomu, na którym cena lata góra/dół?

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Jak widzę poziom który nawet na m15 od 6 grudnia został przebity tylko 2 razy i cena zaraz wracała to jest to dla mnie poziomem istotnym, poza tym na D1 cena zamykała się od 2 grudnia zawsze poniżej tego SR.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

nawet na m15
U mnie na M15 jest ten sam wykres, co na innych interwałach... :wink:
został przebity tylko 2 razy i cena zaraz wracała to jest to dla mnie poziomem istotnym
Ach, czyli nasze niezrozumienie dotyczyło słów kluczowych. Teraz już wiem, że spieraliśmy się o dwie różne rzeczy :) .
D1 cena zamykała się od 2 grudnia zawsze poniżej tego SR.
Robisz tygodniową analizę na D1 :?:

Powiedz mi tylko proszę, bo zawsze chętnie uczę się czegoś nowego:
na D1 cena zamykała się od 2 grudnia zawsze poniżej tego
Do czego i w jaki sposób wykorzystałbyś taki poziom ? Może być na priv, żeby nie robić śmietnika w cudzym dzienniku.

Tyle ode mnie tutaj, wybacz Bimbambom za offtopic.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Stforex pisze:Robisz tygodniową analizę na D1 Question
czy ja pisałem coś o analizie tygodniowej?

Stforex pisze:Do czego i w jaki sposób wykorzystałbyś taki poziom ? Może być na priv, żeby nie robić śmietnika w cudzym dzienniku.
do gry? a to w jaki sposób to już zależy od strategii grającego

Stforex pisze:U mnie na M15 jest ten sam wykres, co na innych interwałach
u mnie też taki słowny lapsus

stforex mimo, że jesteś początkujący zawsze chcesz mieć rację, a tu raczej trzeba grać to co jest, tak przynajmniej radzą zawodowcy.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

czy ja pisałem coś o analizie tygodniowej?
a D1 cena zamykała się od 2 grudnia zawsze poniżej tego
2-10 grudnia to mniej więcej tydzień. W końcu początkujący jestem, to pytam, zawsze chętnie dowiem się czegoś nowego. Nie rozumiem czemu nie lubisz pytań... :?:
do gry? to w jaki sposób to już zależy od strategii grającego
No to mnie zagiąłeś...
Tak się składa, że znam parę strategii i w żadnej nie natknąłem się na poziomy pod którymi zamknęło się kilka świec D1. Stąd moja ciekawość. Sztuki dla sztuki na forexie jest multum - analiz w których plątają się gazyliony kresek, trójkątów, strzałek, kółek z którymi ostatecznie nie wiadomo co zrobić, bo nadają się tylko na spaghetti. Goście zamalują pół wykresu tylko po to, żeby oznajmić światu ostentacyjnymi strzałkami, że albo pójdzie w górę albo w dół. :lol:
Ja wiem, że fajnie sobie różne poziomy powyszukiwać, jak się człowiek nudzi przed wykresem bo cena zrobiła to albo tamto, bo się "5 dni z rzędu zamknęła pod tym poziomem". "Czad, a tam na M30 zrobiła łabędzia. ". Tylko ja się Ciebie pytam, do czego tego używasz? Co daje Ci taka informacja? Bo nie rozumiem, a jestem szalenie ciekaw. Odpowiedź "do gry" sugeruje, że w obliczu argumentów brakło Ci kontrargumentów. Dlatego też zaczynasz używać argumentów ad personam, aby zdyskredytować argument przez zdyskredytowanie osoby. Rozumiem, że Ty już jesteś zawodowcem i wiesz wszystko, dlatego taki żuczek jak ja nie powinien odzywać się w obliczu Twojego majestatu :P . A ja taki niepokorny... :wink:
tak przynajmniej radzą zawodowcy.
Dziękuję za informację. Może zechcesz być moim łącznikiem z zawodowcami? Z pewnością przekażesz mi jeszcze kilka mądrych frazesów, których chyba sam do końca nie rozumiesz. :roll:
zawsze chcesz mieć rację
Zastanawiam się skąd taki wniosek. Chyba nie dlatego, że logicznym pytaniem zagnałem Cię do rogu?
Tak na marginesie, to mam już parę wiosen i coraz częściej zdarza mi się mieć rację... Czuję się z tym źle, ale nic na to nie poradzę. :(
stforex mimo, że jesteś początkujący
To znaczy które? Ilość postów czy data rejestracji? Tak z ciekawości pytam :twisted:

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

nie rozumiem twojego uporu ja widzę poziom na który cena reaguje, co tu dalej tłumaczyć? albo pod to grasz albo nie.

piszesz o jakimś "spaghetti" na wykresie, a ja nie użyłem niczego poza jedną linią SR i dwiema liniami trendu albo czegoś nie rozumiesz, albo nie chcesz rozumieć?

Dla mnie jesteś początkujący ponieważ spędziłeś niewielką ilość czasu przy wykresach, traktujesz forex jak hazard i nie liczy się dla ciebie AT, tak przynajmniej pisałeś w swoim dzienniku. Ja gram od sierpnia myślę, że spędziłem podobny lub nieco dłuższy okres czasu przed wykresami, zrobiłem kilkaset transakcji na koncie real i uważam się za osobę początkującą.

Bimbambom sory za tego offtopa

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

nie rozumiem twojego uporu ja widzę poziom na który cena reaguje, co tu dalej tłumaczyć? albo pod to grasz albo nie
Ja również nie rozumiem Twojego uporu w unikaniu odpowiedzi. Pytanie jest jasne: Co daje Ci informacja, że cena reaguje w taki sposób na ten poziom i w jaki sposób "pod to grasz"? Może być na PW, nikomu nie zdradzę. Słowo!
piszesz o jakimś "spaghetti"
To była taka mała dygresja odnośnie wyszukiwania różnych cudów na wykresach :).
Dla mnie jesteś początkujący ponieważ (...)
Dziękuję, że chociaż w tej kwestii raczyłeś wypowiedzieć się rzeczowo.
AT zanegowałem po zapoznaniu się z nią... nie przed :). Zresztą, jeśli masz jakieś pytania lub zastrzeżenia co do moich poglądów, zapraszam do mojego dziennika, chętnie się ustosunkuję i poznam Twój punkt widzenia :)

Na odpowiedź na postawione pytanie czekam na PW, bo dość już tutaj naśmieciliśmy. Jak nie będziesz miał ochoty na dalszą konwersację, to trudno. Może się z tym jakoś uporam.

ODPOWIEDZ