Studia

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
luki791

Studia

Nieprzeczytany post autor: luki791 »

Witam,

Chciałbym rozpocząć drugi kierunek studiów związany właśnie z inwestowaniem, grą na giełdzie, i wszelkimi aspektami psychologicznymi z tym związanymi.
Czy ktoś z Was studiuje jakiś pokrewny kierunek?
Jaki kierunek byłby najbardziej odpowiedni, w grę wchodzą tylko krakowskie uczelnie.
A może lepiej inwestować w kursy i szkolenia a studia odpuścić? Czekam na opinie.

tefal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tefal »

studia ch*** nauczą, najlepsze jest samokształcenie :p

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

tefal pisze:studia ch*** nauczą, najlepsze jest samokształcenie :p
Jeżeli będziesz chciał się czegoś nauczyć nie tylko zdobyć bezwartościowy papierek jak większość studia napewno pomogą.

luki791

Nie chodzi mi o bezwartościowy papierek, chociaż w perspektywie późniejszej pracy, taki papierek chyba nie byłby bez znaczenia?
Chodzi mi przede wszystkim o podstawy, o prawidłowy kierunek.
Bo zaczynając na forex, nie miałem zielonego pojęcia co to jest, i na pewno połowa użytkowników tego forum, była w podobnej sytuacji.
Chciałbym zacząć od A a nie od F :) A skończyć na Z.

tefal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tefal »

Szukając pracy w CV musisz mięc wpisane: skończone studia . Ale w czasie rozmowy nie będą Cię pytać o wiedzę która posiadłeś na studiach, ale o to Twoje umiejętności które posiadasz, ja swoich z całą pewnościa na studiach nie nabyłem, ale w pracy

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

luki791 pisze:Chciałbym zacząć od A a nie od F A skończyć na Z.
To niestety polskie studia Ci tego nie dadzą. Zaczniesz od C, pominiesz E, dojdziesz do K, potem WXY i do widzenia ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

luki791

raposo pisze:
luki791 pisze:Chciałbym zacząć od A a nie od F A skończyć na Z.
To niestety polskie studia Ci tego nie dadzą. Zaczniesz od C, pominiesz E, dojdziesz do K, potem WXY i do widzenia ;).
Heh.. Więc uważasz, że nie warto?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Jeśli chcesz iść na studia by nauczyć się inwestować to na pewno nie w Polsce. Oczywiście, czasem trafi się coś przydatnego jednak jeśli studia trwają 3 lata to przez ten czas można zdobyć o wiele więcej praktycznej i bardziej wartościowej wiedzy w inny sposób.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

luki791

Chodzi Ci zapewne o samokształcenie, ale wbrew pozorom studia nie różnią się tak strasznie od samokształcenia z tą różnicą, że ktoś Ci narzuca z góry co robić, nie mówię tutaj o nauce specjalnie pod egzaminy...
Studia miały by wskazać drogę:)
Utopijnie co?;p

No i samokształcenie nie kończy się dyplomem. Nie uznaję stwierdzenia, że dyplom ukończenia studiów jest nic nie wart.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ale ja zupełnie o czym innym piszę. Wpadłeś na pomysł by pójść na studia w celu nauczenia się inwestowania. Jestem na rynku od ponad 5 lat, studia ekonomiczne właściwie nic mi nie dały, co pomogłoby mi w inwestowaniu, a wręcz na odwrót, dało się zauważyć, że praktyka jest inna niż teoria którą tam przekazują.

Najciekawsze były konferencje organizowane przez uczelnię (lub raczej KN), które prowadzone były przez praktyków. Tylko żeby na nie wejść nie trzeba być studentem :).

Chcesz papier? Ok, nikt inny Ci go nie da. Chcesz wiedzę i umiejętności? To nie na polskiej uczelni :).

Jak nie znasz drogi to to forum na pewno wskaże Ci ich kilka i wybierzesz sobie własną lub przejdziesz się każdą.

Jesteś sceptyczny względem tego co piszę? To idź na studia i za 3 lata odśwież temat :).
Ostatnio zmieniony 06 gru 2011, 14:55 przez raposo, łącznie zmieniany 1 raz.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ