BOSSAFX - konkurs 2011

Informacje na temat wszelkiego rodzaju konkursów Forex'owych.

Wezmiesz udział w konkursie ?

Tak
51
57%
Nie
38
43%

Liczba głosów: 89

Kiwi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kiwi »

green7 pisze:Otóż kolego Kiwi: Ty myślisz jak trader:
A jak mam myśleć ? Jak baletnica ?? przecież to forex chodzi o to żeby zarabiać dla mnie to proste. ;)

No a tak poważnie - trochę sie w poprzednim poście uniosłem, ale znamy sie już kawał czasu i zapewne mnie zrozumiesz, że nie miałem złych intencji. Chciałem pokazać - podobnie jak i Ty - że forma obliczania tego wskaźnika jest mocno kontrowersyjna i dałem przykład z własnego konta , że dobre trejdy mogą przy złym timingu obniżać wskaźnik. co jest absurdem.
jasonbourne pisze:niektórzy co bardziej błyskotliwi użytkownicy tak się uwzięli na Bossę, jakby byli co najmniej pracownikami XTB.Smile
Ani Green ani ja nie pracujemy w XTB.
XTB tylko sponsorowało nam rożne wyjazdy jako nagrody w konkursach przez nich robionych. No i Green ma SLK od nich za wygraną.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Sposoby liczenia wskaźników są w każdych miejscach różnie ujmowane. To co liczy boś, ma sie jak kaszlak do mercedesa w porównaniu np. do liczenia tego np. na myfxbook. Tam z kolei jest tak, ze mimo nie przybywania transakcji do wyliczenia wskaźnika, w sobotę i w niedzielę wskaźnik spada, bo brane jest do wyliczeń portfela optymalnego jest 7 dni, nie dni handlowe, a jednak ilość pozycji win do loss ma na niego widoczny wpływ.
Jak chcemy zamanipulować, stwarzamy sobie własne reguły. Ta klasyfikacja od początku pokazywała jakieś niewytłumaczalne wyniki i w zasadzie to chyba robi za PR widniejąc w liście nagradzanych "wyników". Nawet nie jest w stanie chyba robić za "nagrodę pocieszenia".
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Kiwi pisze:A jak mam myśleć ? Jak baletnica ?? przecież to forex chodzi o to żeby zarabiać dla mnie to proste. Wink

No a tak poważnie - trochę sie w poprzednim poście uniosłem, ale znamy sie już kawał czasu i zapewne mnie zrozumiesz, że nie miałem złych intencji. Chciałem pokazać - podobnie jak i Ty - że forma obliczania tego wskaźnika jest mocno kontrowersyjna i dałem przykład z własnego konta , że dobre trejdy mogą przy złym timingu obniżać wskaźnik. co jest absurdem.
No w pełni Cię rozumiem. Sposób obliczania powoduje, że licząc na sukces w tej kategorii trzeba grać specjalnie pod ranking optymalny ... Ma to więcej wspólnego właśnie chyba z baletem niż tradingiem :)
Green
Obrazek
Obrazek

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Nie oszukujmy sie - pozostale rankingi tez nijak sie maja do prawdziwego inwestowania. Z reguly w takich konkursach na poczatku idzie sie na pale, a potem stopniowo zmiejsza ryzyko.
Takze, jak juz zauwazyles green, szacunek dla tych co od poczatku nastawili sie na optymalny, bo to tez jest pewna sztuka zeby tak malo zarabiac na fx :D

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

Zastanawiam się czy w konkursie startuje dwóch różnych użytkowników o nicku muchozol.
Jeśli jest to tylko jeden i ten sam człowiek, to czemu widać rozbieżności w Rankingu "Optymalny portfel" i Rankingu głównym ?

Stopa zwrotu w rankingu Optymalny portfel wynosi ok. 1000 zł
natomiast stopa zwrotu w rankingu głównym już ponad 3200 zł (249.80%)

Jaki zatem jest poprawny wynik muchozol'a ?

Zrzuty z godz 12.00
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

To chyba oczywiste ze na glownym gra na maksa, a na automatach pod katem rankingu optymalnego

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

myślałem że ranking automatów nie zalicza się do optymalnego portfela, ale ok, myliłem się :wink:

Kiwi
Stały bywalec
Stały bywalec

Na konkursowej stronie www.bossafx.pl pojawil sie dziś taki tekst
wklejam w całości :

Warszawa, 9 listopada 2011 r.

Oświadczenie

Komisja Konkursowa sprawująca nadzór nad przebiegiem konkursu Forex BossaFx, po wysłuchaniu analizy przedstawionej przez pracowników DM BOŚ odpowiedzialnych za przeprowadzenie ww. konkursu, podjęła decyzję o wykluczeniu z niego pięciu uczestników startujących w Rankingu Automatów.

W opinii Komisji, działania wykluczonych uczestników naruszyły § 44 ust. 7 Regulaminu świadczenia usług wykonywania zleceń przez Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A. w obrocie Instrumentami Finansowymi oraz prowadzenia rachunków i rejestrów związanych z tym obrotem – rynek OTC i w konsekwencji § 5 ust. 12 Regulaminu Konkursu Forex BossaFX .

Zapisy ww. Regulaminów miały zagwarantować równy dostęp uczestników Konkursu do danych i notowań przekazywanych za pośrednictwem platformy bossafx i zabraniały korzystania z zewnętrznych źródeł danych (w szczególności informacji o cenach instrumentów). Wykluczeni uczestnicy złamali ten zakaz i wykorzystując milisekundowe opóźnienia w notowaniach, osiągnęli niezgodną z zasadami konkursu przewagę nad pozostałymi.

Główną przesłanką podjęcia przez Komisję Konkursową omawianej decyzji było wyrównanie szans pozostałych uczestników stosujących się do ww. Regulaminów.

W związku z podejmowanymi dalszymi działaniami, Dom Maklerski BOŚ zobligowany jest do nieprzekazywania pozostałych szczegółów dotyczących sprawy do wiadomości publicznej.

Komisja Konkursowa
Konkurs Forex BossaFx

Coś mi intuicja podpowiada że to chodzi o istniejący konflikt opisywany w wątku:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=17435

i że jednym z usuniętych jest Green . . .

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Nie trzeba zdawać się na intuicję,wystarczy zerknąć na przed ostatnią stronę i wszystko będzie jasne;)

Kiwi
Stały bywalec
Stały bywalec

Wywiad ze zwycięzcą konkursu BossaFX 2011 panem Markiem pseudo : ' MSZ '

http://forsal.pl/artykuly/569893,oto_cz ... tycji.html

BTW : Czy ktoś z forum wybiera sie na finał konkursu do Wawy do Złotych tarasów?

http://bossa.pl/index.jsp?layout=10&pag ... s_id=26748

ODPOWIEDZ